1 Svar

    Vägledare SYV

    Hej Camilla,

    enligt Skolverket är det frivilligt att på grundskolan läsa moderna språk. Då måste eleven välja bort det, i samråd med vårdnadshavare pga eleven inte är myndig än.  På skolan är det Rektorn som är ytterst ansvarig; så om läraren "nekar", vänder man sig till rektorn.

    Du har rätt att det finns fördelar pga extra betygspoäng inför gymnasieval (med godkänt betyg i moderna språk/språkval - får eleven + 10 extra betygspoäng; och har hen högre betyg i mod.språk, får hen ännu fler betygspoäng, upp till + 20).
    Sedan är det så att på vissa gymnasieprogram: Samhällsvet., Naturvet., Ekonomi och Humanistiska. Så, vill man gå ett av de programmen, blir man tvungen att på gymnasiet läsa moderna språk (och det kan bli tufft att börja med ett nytt språk när man samtidigt börjar i en helt ny skolform, Gymnasiet).

    Men annars, så kan eleven klara sig utan att läsa moderna språk...
    Elever som har ett annat modersmål, än svenska, kan på de gymnasieprogram där mod.språk är Obligatoriska, läsa sitt modersmål i stället, men Modersmålskurserna ger inte meritpoäng.
     

    Frågor och svar taggade med 'utbyteshalvår' (1 st.)

    • Elisabeth

      Kan man åka på utbytesår i ett halvår?

      Jag går nu trean på gymnasiet, och undrar om det går att göra utbytesår i ett halvår (i USA)? Hur gör man isåfall? -Gör man då gymnasiet hemma i en accelererad takt (d.v.s. motsvarigheten till ett svenskt år på ett halvår), och sedan ett halvår utomlands, eller -Ett halvår som vanligt i...

      Anna: : Hejsan, det finns tyvärr inga sådana färdiga upplägg. Det blir svårt att få ihop det. Det är inte elevens rättighet att begära att gymnasieskolan lägger upp... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga