1 Svar

    Vägledare SYV

    Hej Camilla,

    enligt Skolverket är det frivilligt att på grundskolan läsa moderna språk. Då måste eleven välja bort det, i samråd med vårdnadshavare pga eleven inte är myndig än.  På skolan är det Rektorn som är ytterst ansvarig; så om läraren "nekar", vänder man sig till rektorn.

    Du har rätt att det finns fördelar pga extra betygspoäng inför gymnasieval (med godkänt betyg i moderna språk/språkval - får eleven + 10 extra betygspoäng; och har hen högre betyg i mod.språk, får hen ännu fler betygspoäng, upp till + 20).
    Sedan är det så att på vissa gymnasieprogram: Samhällsvet., Naturvet., Ekonomi och Humanistiska. Så, vill man gå ett av de programmen, blir man tvungen att på gymnasiet läsa moderna språk (och det kan bli tufft att börja med ett nytt språk när man samtidigt börjar i en helt ny skolform, Gymnasiet).

    Men annars, så kan eleven klara sig utan att läsa moderna språk...
    Elever som har ett annat modersmål, än svenska, kan på de gymnasieprogram där mod.språk är Obligatoriska, läsa sitt modersmål i stället, men Modersmålskurserna ger inte meritpoäng.
     

    Frågor och svar taggade med 'fysik1b1+1b2' (1 st.)

    • Abby

      Folkhögskola för kurser Fysik 1 och 2?

      Hej, Jag gör IB kursen och ska ta studenten snart, jag har planerat att söka utomlands men jag vill ha Sverige som en andrahandsval om utomlands inte lyckas. Jag vill ansöka till tandläkare utbildningen men tog inte fysik 1 och 2, samt att jag har bara skrivdelen kvar...

      Milla : : Hej,jag vill börja svara med att förklara att i fall man söker till en svensk högskole-universitetsutbildning som startar på våren (i januari) då brukar sista dag för... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga