1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sarah,
    behörig lärare i Sverige är hen med lärarlegitimation för rätt ålder på eleverna och de rätta ämnena i sin lärarexamen (undervisningsämnena). Att bli lärare i ett ämne, t.ex i Engelska, är i Sverige ovanligt. Kan bli svårt att få en heltidstjänst eftersom de flesta ämneslärare på gymnasiet är behöriga i 2 ämnen och ämneslärare på högstadiet (årskurserna 7 - 9 på grundskolan) är behöriga i tre ämnen.
    Du kan titta på ämneslärarutbldningar på studera.nu

    Det finns flera olika vägar till att bli behörig (legitimerad) lärare i engelska eller i bland annat Engelska.
    Vill man trots eventuella framtida svårigheter med att få en heltidstjänst bli lärare endast i ett ämne då läser man tillräckligt antal högskolepoäng i "sitt ämne" och söker sedan möjlighet att komma in på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning.
    Du kommer i så fall behöva läsa minst 90 hp (högskolepoäng) i engelska, men helst 120 hp. På heltid läser man 30 hp per termin. Det är alltså 3 terminers studier på heltid i engelska på högskolenivå som är minimikravet för att ev.kunna komma in på KPU för att bli lärare i engelska på grundskolan. För gymnasielärare kommer krävas 120hp i engelska (om det blir huvudämnet eller enda ämnet).
    En mycket säkrare väg är att gå via Ämneslärarprogrammet och läsa mot lärarexamen som gymnasielärare i engelska + ännu ett ämne till (utbildningar är 5 eller 5,5 år långa men mot slutet uppnår man lärarexamen och kan ganska direkt få ut lärarlegitimation). Hittar du ett program som du vill söka till se vad det programmet kräver för särskild behörighet (det kan bero på vad det andra ämnet blir, t.ex om man vill bl.a bli lärare i samhällskunskap, så krävs godkänt betyg i gymnasiekurs Samhällskunskap 2).
    Ämneslärrprogrammen mot lärare i engelska och svenska brukar för särskild behörighet kräva godkänt betyg i samhällskunskap 1b (för att godkända betyg i engelska 6 och i svenska 3 ingår redan i grundläggande behörighet, vilket man alltid måste ha inför ansökan till svenska högskole-/universitetsutbildningar). Samråd gärna med studievägledare på lärarhögskolorna.
    Se gärna flera yrkespresentationer på www.framtid.se
    t.ex yrke/lärare och yrke/språklärare

    Frågor och svar taggade med 'filmochtvproduktion' (4 st.)

    • Miriam

      Finns det en utbildning till film och tv produktion utan erfarenhet?

      Hej, jag är intresserad av att börja en utbildning inom film och tv skapande. Har gått ut gymnasium men min linje hade ingenting med det att göra d.v.s. har ingen erfarenhet med att fota, filma, redigera eller skriva manus. Detta är något som jag skulle vilja lära mig i utbildningen från början,...

      Julia: : Hej Miriam,kika gärna på följande utbildningar:yrkeshögskoleutbildning på 2 år på heltid gtv-gamleby/tv-produktionsspecialist - inga särskilda... Läs hela svaret
    • Saga

      Jobba med film?

      Jag vill jobba med film- och tv- produktion och undrar vad jag borde välja för inriktning för att få en bra bild om hur det är. Jag antar att det är estetik och media som gäller, men mitt problem är att jag avskyr bild. Går det att minska hur mycket bild man har när man går denna linje? Är...

      Anna: : Hej Saga! Att jobba med film och med tv-produktion kan man på många olika sätt: som skådespelare http://www.framtid.se/yrke/skadespelare som manusförfattare som ljustekniker http://www.framtid.se/yrke/ljustekniker som ljudtekniker... Läs hela svaret
    • martina

      Samhälle med fördjupningsprogram film&tv produktion, var?

      Hej! Jag har sätt att det ska finnas samhälle med ett fördjupningsprogram i film och tv produktion, jag undrade i vilket gymnasie det finns (jag bor i malmö) och vad ett fördjupningsprogram är exakt. Alltså hur ofta har man det tex. Tack i förväg!

      Anna: : Hej Martina, jag hittade 19 gymnasier i Malmö som erbjuder SA, se alla presentationer på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga