1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Shilan!
    Det kan vara både och...
    Jag ska försöka förklara. Återkom om något är oklart efter att du har läst mitt svar, OK?

    Så här är det: på varje gymnasieprogram finns det en lista av kurser, fastställd av Skolverket, på vilka kurser som FÅR LÄSAS SOM PROGRAMFÖRDJUPANDE på just det programmet. De listorna är ganska långa och det finns ingen skola som kan erbjuda alla de kurserna (bl a pga behöriga lärare saknas, att inte tillräckligt många elever väljer den kursen och att schemat inte "går ihop" som det heter - flera obligatoriska lektioner kan man inte ha samtidigt, t.ex).
    Därför begränsar varje skola och skriver en egen, kortare lista på vilka kurser som JUST DEN SKOLAN kan erbjuda att läsa. Och du, som elev på den skolan, väljer från den kortare listan.

    Det som också förekommer är att skolorna skapar PROFILER eller "egna program" som t.ex kan heta "Kriminologi" eller "högskolespåret", "Internationell profil" eller "Räddning och säkerhet" (de kan heta väldigt olika) - och så lägger skolan in de "valbara kurser" in i den profilen på förhand - så du söker ett "paket", en färdig lösning i så fall.
    Ibland är det "halvfärdig lösning" - dvs du får välja kurser inom Individuellt val, 200 poäng (två st normalstora kurser) men ej inom Programfördjupningen (då skolan redan valt åt dig).

    Det finns för- och nackdelar i båda fallen.
    Om skola redan från början bestämt vad som ska läsas, så vet du på förhand vilka kurser som du ska läsa. Om man väljer vad man vill läsa, så får oftast inte alla elever precis det som de vill. På mycket populära kurser, som t.ex Engelska 7 får inte alla plats, lärarkapacitet räcker inte och vissa får inte läsa den, trots att de vill.

    Hoppas mitt svar förklarar hur det funkar och blir till hjälp för dig i din studieplanering!
    Bästa hälsningar & lycka till med dina studier!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'bi och bii?' (2 st.)

    • Carl linus

      Prövning gymnasiet?

      Vilken antagningskvot räknas man in i om man höjer sina betyg genom betald prövning under gymnasietiden? Alltså att skolan har erbjudit prövning för att höja ett betyg man är godkänd i i utbyte mot en kostnad innan man tar studenten, räknas...

      Milla : : Hej,i det fallet du beskriver prövas du i BI, direktgruppen. De högre betygen kommer ju ingå i ditt examensbevis från gymnasiet; du kommer alltså inte komplettera efter gymnasiet, det blir med det inte en komplettering.
    • IamA

      Utökad program, vilken ursvalsgrupp söker jag in?

      Hej, Jag går trejde året på gymnasiet. Eftersom vi inte har många svåra ämnen det här året valde jag att läsa utökad program, dvs extra kurser och får då 2800 poäng(Sociologi, Modersmål, privat och juridik)....

      Anna: : Hej!direkt efter gymnasiet kommer du prövas endast i BI, direktgruppen. Utökade kurser i ditt examensbevis placerar dig inte i kompletteringsgruppen. Det är om du kompletterar efter gymnasiet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga