Eline
    Hej,

    Jag är ganska ny i grundskolans värld och har lite funderingar kring det här med olika "spår" i matematiken..
    Ifall en elev läser på exempelvis ett yrkesprogram och läser matematik 1a och 2a, blir den då begränsad i sina val mot högskolan sen? Finns det högskoleutbildningar som kräver att man läst matematik 1b och 2b exempelvis??
    Vet att exempelvis läkarutbildningen kräver matematik i C spåret. Vilket jag antar innebär att har man läst matematik 3b så måste man läsa om och få med sig matematik 3c?

    Hälsningar Eline

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Eline!

    Efter att ha läst matematik 1a och 2a kan man läsa matematik 3b och sedan 4 och då blir man behörig till läkarprogramet. Läkarprogrammet kräver inom matte - godkänt betyg i matematik 4. Vilka mattekurser man läste innan man läste matte fyra är det ingen som tittar på. Man måste alltid ha Grundläggande behörighet till alla högskoleutbildnignar i Sverige. 

    Grundläggande behörighet får man t.ex om man har examen från ett yrkesprogram och har inom examen eller utanför examen även godkända betyg i svenska /eller svenska som andraspråk 2 och 3 och i engelska 6). Sedan krävs det ofta Särskild behörighet och till läkarprogrammet så är särskild behörighet - godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi 2 och matematik 4. Har man grundläggande behörighet och godkända betyg i JUST DE FYRA KURSER som jag nämner ovan, är man behörig. Att man har eller inte har betyg i t.ex Fysik 1a eller i kemi1 eller i matte 3 är det ingen som över huvudet taget frågar om eller tittar på.

    Så  - huvudregel för att bli behörig till en högskoleutbildning: skaffa sig GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGET och sedan om just "din utbildning" kräver någon särskild behörighet, då måste man ha även den. Särskild behörighet kan man skaffa sig efter gymnasiet - genom att läsa på komvux eller genom prövningar.

    Det stämmer att det finns några få högskoleutbildningar som specifikt kräver t.ex matte 2b/2c eller matte 3c för särskild behörighet. Och om man t.ex har godkänt betyg i matte 2a från gymnasiet, är man inte behörig i så fall. Men det finns "hjälp att få" :) - man kan t.ex läsa en högre kurs i matte och på så sätt bli behörig, och samtidigt tjänar man också meritpoäng>>> för matte! 

    Exempel: en högskoleutbildning kräver matte 3c för särskild behörighet. Eleven har godkänt betyg i matte 3b. Då kan eleven läsa matte 4 och får hen godkänt betyg i matte 4, anses hen vara behörig vad det gäller matte 3c och samtidigt också kan få meritpoäng>>> för att hen har godkänt betyg i en "högre" mattekurs. 

    Och på samma sätt - om utbildning kräver matte 2b och/eller 2c, och man kan godkänt betyg i matte 2a, kan man läsa matte 3 (b är lite lättare kurs och c är lite svårare kurs - så kanske 3b är "bättre" att lsäa - lite lättare att få högre betyg... :) och får hen godkänt betyg i matte 3b /eller 3c/ anses eleven vara behörig vad det gäller "alla de olika lägre kurserna", dvs bl a i matte 2c (trots att hen egentligen har godkänt betyg i matte 2a och inte i 2c).

    Hoppas mitt svar gör det lite mer begripligt. Jag håller med om att det är rätt så krångligt med olika matte-kurserna. Hör av dig om nya frågor dyker upp!

    L. :)

    Liselotte

    För elever som ska välja gymnasial utbildning kan följande information om gymnasiekurser i matematik >> eventuellt vara till hjälp. 

    OBS! alla "blåa ord" i våra svar och i dokument/sidor på fråga syv är Klickbara länkar. :) De leder vidare till mer information. 

     

    Frågor och svar taggade med 'statligt anställd?' (3 st.)

    • Henrik

      Hur ska jag tänka kring ranking av utbildningar?

      Som f.d. student i USA är jag van vid ranking och kunde ibland bli galen på att varenda kurs och varenda professor skulle rankas i tid och otid. I Sverige är det lugnt på den fronten men nästan lite för lugnt, trots att man blir bombarderad med enkäter efter varenda kurs man läst men studenter...

      Anna: : Hejsan, intressant och viktigt fråga du ställer men jag vet inte om jag kan säga någonting som blir till hjälp för dig. Jag har ju inte läst någon av de utbildningar... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan man arbeta som statligt anställd?

      Hej! Jag funderar på att söka offentlig förvaltning och ledning programmet. Det jag undrar är vad offentlig förvaltning innebär, innebär programmet att man kan arbeta statligt?

      Mikael: : Hej Linda,arbeta statligt? Det finns i Sverige många Statliga arbetsgivare >> Programmet Offentlig förvaltning och ledning ger dig kvalificerad kompetens för att arbeta som utredare,... Läs hela svaret
    • Salam

      Utökad kurs eng7?

      Hej! Jag går andra året på teknikprogrammet. Jag valde in engelska 7 som utökad kurs till nästa kurs för att få meritpoäng. Min fråga är om jag får betyget F på det kommer det dra ner det totala meritvärdet?

      Anna: : Nej, det kommer det inte att göra. I så fall blir det som om du inte läste eng7, alls.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga