1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    ingenjörsutbildningar i Sverige på högskolenivå kräver för särskild behörighet godkända betyg i Fysik 2, Matematik4 och kemi 1 (ibland också i kemi2).
    På Samhällsvet.porogrammet läser man inte kemi och fysik och inte mer matte än matte 2 /i alla fall som obligatoriska kurser/.
    Du behöver alltså läsa Fysik1a och sedan 2; Kemi1 (kanske också kemi2, beroende på exakt vilket program på högskolenivå du vill söka till) och Matematik 3 och 4.
    Jag tror inte du kan läsa alla de kurser under gymnasiet; det finns ej utrymme för det inom Samhällsvet.programmet.
    Mycket bra om du kan läsa matte 3 på gymnasiet; för att du blir i så fall även behörig till de olika naturvetenskapliga basår (det finns högskole-basår som endast kräver matte 2 men i Sthm och Gbg brukar det krävas matte 3, lägst betyget E).

    Om du nu har påbörjat år 2 på gymnasiet, så kanske du kan tänka dig försöka byta till år1 på Naturvetenskapsprogrammet eller på Teknikprogrammet. Med det blir inte din utbildning (innan högskola/universitet) längre; för att i fall du stannar på SA, behöver du komplettera efter gymnasiet i minst ett år. Men det är inte garanterat att komma in på kompletterade utbildningar efter gymnasiet; du ska kunna söka till komvux, till folkhögskolorna och till basår på högskolenivå men det finns ju ingen garanti på att få plats... Sedan finns det fördelar att vara Gymnasie-elev under så lång tid som möjligt: bl.a gratis lunch på skolan, gratis läroböcker och åkkortet - allt detta får du inte efter gymnasiet; läser man på komvux, betalar man själv för resor (inga åkkort) och får ingen mat på skolan gratis; även läroböckerna får man själv bekosta... så det finns många fördelar i att byta program nu - medan du troligtvis ännu kan göra det.
    Jag rekommenderar i första hand TE/inriktning Teknikvetenskap - utifrån dina framtida planer. TE/Teknikvetenskap erbjuds idag på ca 125 gymnasieskolor i Sverige. I Stockholm erbjuds TE/teknikvetenskap på följande gymnasieskolor - se listan här.
    Och du kan även söka till år1 på gymnasiet till hösten 2020, utifrån din ålder. Sedan kanske du blir för gammal, för att från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år, hör man till Komvux i stället för ungdomsgymnasiet.

    Vänligen
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'öppna hus' (3 st.)

    • elev

      Vilket gymnasium passar bäst?

      Hej, går just nu i åk 8 och tänker på gymnasievalet. Jag har just nu 335 i merit och vill söka in till ett gymnasium i Stockholm och läsa natur. Mitt mål är att gå ut gymnasiet med ett merit runt 22.5 så att jag kan komma in på de...

      Milla : : Hejsan,vilka gymnasieskolor tar in elever och vilka utbildningar som erbjuds på skolorna kan förändras över tid. Nya gymnasieskolor startar och några av de som finns idag kan lägga ner, flytta... Läs hela svaret
    • Tim

      Öppna hus och mässor?

      Hej jag undrar hur det blir med öppna hus och mässor, de öppna hus som var inplanerade t.ex i samband med omvalsperioden till gymnasiet? tack för era svar! Tim V.

      Anna: : Hej Tim,GymnasieGuiden.se publicerar info om de event som på ngt sätt har med gymnasieval att göra på https://www.gymnasieguiden.se/eventsvi ser att många gymnasieskolor ändrar till Digitala... Läs hela svaret
    • Maria

      Vilken linje borde jag ta?

      Hej Syv, Jag är en tjej vid 15 årsåldern som är mycket bekymrad över min framtid. Jag är förvirrad. Jag vet inte vad jag har för framtidsplaner. Jag vet att jag är superintressrad av svenska, engelska och samhällskunskap. Jag vet också...

      Julia: : Hejsan, jag håller med Anna om att i fall man är mycket "inne på film" - så är det en "filmutbildning" på gymnasiet som är bra att gå. Allmänna tips; gå på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga