1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    ingenjörsutbildningar i Sverige på högskolenivå kräver för särskild behörighet godkända betyg i Fysik 2, Matematik4 och kemi 1 (ibland också i kemi2).
    På Samhällsvet.porogrammet läser man inte kemi och fysik och inte mer matte än matte 2 /i alla fall som obligatoriska kurser/.
    Du behöver alltså läsa Fysik1a och sedan 2; Kemi1 (kanske också kemi2, beroende på exakt vilket program på högskolenivå du vill söka till) och Matematik 3 och 4.
    Jag tror inte du kan läsa alla de kurser under gymnasiet; det finns ej utrymme för det inom Samhällsvet.programmet.
    Mycket bra om du kan läsa matte 3 på gymnasiet; för att du blir i så fall även behörig till de olika naturvetenskapliga basår (det finns högskole-basår som endast kräver matte 2 men i Sthm och Gbg brukar det krävas matte 3, lägst betyget E).

    Om du nu har påbörjat år 2 på gymnasiet, så kanske du kan tänka dig försöka byta till år1 på Naturvetenskapsprogrammet eller på Teknikprogrammet. Med det blir inte din utbildning (innan högskola/universitet) längre; för att i fall du stannar på SA, behöver du komplettera efter gymnasiet i minst ett år. Men det är inte garanterat att komma in på kompletterade utbildningar efter gymnasiet; du ska kunna söka till komvux, till folkhögskolorna och till basår på högskolenivå men det finns ju ingen garanti på att få plats... Sedan finns det fördelar att vara Gymnasie-elev under så lång tid som möjligt: bl.a gratis lunch på skolan, gratis läroböcker och åkkortet - allt detta får du inte efter gymnasiet; läser man på komvux, betalar man själv för resor (inga åkkort) och får ingen mat på skolan gratis; även läroböckerna får man själv bekosta... så det finns många fördelar i att byta program nu - medan du troligtvis ännu kan göra det.
    Jag rekommenderar i första hand TE/inriktning Teknikvetenskap - utifrån dina framtida planer. TE/Teknikvetenskap erbjuds idag på ca 125 gymnasieskolor i Sverige. I Stockholm erbjuds TE/teknikvetenskap på följande gymnasieskolor - se listan här.
    Och du kan även söka till år1 på gymnasiet till hösten 2020, utifrån din ålder. Sedan kanske du blir för gammal, för att från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år, hör man till Komvux i stället för ungdomsgymnasiet.

    Vänligen
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'spanska 6' (2 st.)

    • Sofia

      Meritpoäng för spanska 6?

      Hej! Jag läser fotografi med språkinriktning och har läst spanska 3, spanska 4 och börjar nu i trean att läsa spanska 5, som vi har under 1 termin. Jag funderar dock på att lägga till spanska 6 bland mina kurser till vårterminen även fast den...

      Julia: : Hej Sofia, max merit inom Moderna språk är 1,5. Och det får man för moderna språk 3 och 4 /eller i vissar fall för 4 och 5/ - men man får inga meritpoäng för moderna språk... Läs hela svaret
    • Kathrin

      Vad är motsvarigheten till Spanska 6?

      Jag har precis avslutat kursen Spanska 5 på gymnasiet och vill fortsätta studer språket, antingen på egen hand eller på universitet. Men vad kallan nästa nivå? Heter det spanska 6 eller något annat? Hittar nämligen inget när jag söker. Tack på förhand!

      Anna: : Hej Kathrin, gymnasiala kurser i Moderna språk "går upp" till nivå 7, se info på www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/mod dvs det finns, alltså,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga