1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emelie! Det vi vet om yrket psykoterapeut inkl.utbildning som leder till det yrket berättar vi om på Framtid.se/yrke/psykoterapeut - och det vi vet är att de flesta som vidareutbildar sig till psykoterapeut är psykologer, läkare och socionomer.

    Förkunskaper till psykoterapeutprogrammet brukar beskrivas så här: "Behörighet:
    1. Förkunskaper från universitet/högskola eller motsvarande Erforderliga teoretiska förkunskaper har den som - erhållit läkar-, psykolog- eller socionomexamen om minst 180 hp eller annan motsvarande människovårdande yrkesexamen;
    - genomgått grundläggande psykoterapiutbildning, motsvarande den tidigare statliga psykoterapiutbildningens steg-1 om 45 hp, och med speciell inriktning mot beteendeterapi/ kognitiv terapi/ kognitiv beteendeterapi, eller på annat sätt har inhämtat motsvarande kunskaper 2. Förkunskaper genom yrkesverksamhet Erforderliga praktiska förkunskaper har den som, vid ansökningstillfället, har - varit yrkesverksam under minst två år (minst halvtid) från den tidpunkt då den grundläggande psykoterapiutbildningen enligt ovan genomgåtts i sin helhet, samt - under dessa två år har tillämpat ett psykoterapeutiskt arbetssätt inom större delen av arbetsuppgifterna. 3. Yrkesverksamhet under utbildningen Studenten ska under utbildningen ha deltidstjänstgöring (minst 50 %) med psykoterapeutiska arbetsuppgifter inom psykiatrisk vård eller motsvarande vilket utgör underlag för den handledda psykoterapin under utbildningen. För behörighet krävs därför att den sökande kan uppvisa intyg från arbetsgivare eller uppdragsgivare om att hon/han, vid eventuell antagning till programmet, under utbildningstiden kommer att: - arbeta med psykoterapeutiska arbetsuppgifter i nämnda omfattning som även kan utgöra grund för handledning, - erhålla individuell psykoterapihandledning inom ramen för praktiken i en omfattning av 20 timmar som leds av handledarutbildad legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning (för psykologer även specialistpsykolog), samt - delta i teamkonferenser och dylikt under praktiken där klient-/patientärenden fortlöpande diskuteras."
    Vad en "motsvarande människovårdande yrkesexamen" kan accepteras - är en bedömningsfråga och bedömning görs av antagningsgruppen på det lärosäte där psykoterapeutprogrammet ges; så det är inte upp till oss på Fråga SYV att svara på den frågan, för det är inte vi som gör den bedöminingen.
    Vänd dig gärna till antagningsgrupper på de lärosäten som erbjuder psykoter.programmet.
    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'samordning av gymnasieval' (2 st.)

    • Lotta

      Om man sökt inom 2 olika regioner?

      Hej, Jag har sökt till en skola utan för Göteborgsregionen som då är mitt ansökningsområde hur är det då kan jag bli antagen till både skolan utanför regionen och en av skolorna jag sökt inom Göteborgsregionen eller blir jag ändå bara antagen till ett av mina val?

      Anna: : Hej Lotta; olika gymnasieantagningskanslier samordnar sina antagningar mer och mer för varje år. Tanken är att man är ANTAGEN på en skola. Men i praktiken händer det att man blir antagen... Läs hela svaret
    • Tuva

      Inte klarat av kompletterande kurser?

      Hej, jag undrar om man inte har klarat av en gymnasieexamen och sedan inte klarar av att läsa upp dom kurserna man fick F i. Kan man då välja att läsa några andra kurser för att komplettera? Så att man sedan kan få en gymnasieexamen genom att göra så?

      Mikael: : Ja. Om man fick ett Studiebevis på gymanasiet - alltså, inte uppnådde kraven för examensbevis, kan man på komvux göra en ny planering mot examensbevis från "ett annat program". Man... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga