Wilma 16 år
  Hej! Jag har några frågor om hur skillnaden på utbildningen är på olika skolor. Jag har ganska så höga meritpoäng, just nu ligger den på 322.5, och i den linje jag vill gå på gymnasiet är teknik, helst med inriktningen teknikvetenskap, men information och media samt design och produktutveckling skulle också fungera.

  Nu är det så att i Stockholm så har alla tekniklinjer en antagningsgräns och median på under 300 poäng, och jag har varit på flera öppet hus på olika skolor. Den skolan som verkade trevligast (Stockholms science and innovation school) har en låg antagningsgräns och en mellan låg/hög median. En av de skolor som har högre antagingsgräns och median är Bromma gymnasium. En annan är Thorildsplans gymnasium, men problemet är att jag inte riktigt är lika lockad av de skolorna för de är så stora och har lite sämre rykte. Min fråga är om utbildningen är olika även fast de har ungefär samma kurser på skolorna, och om Stockholm science and innovation school skulle vara sämre för att den har lägre merit? Jag vet ju att meriten påverkas av vem som går på skolan nu, men jag är alltså nervös över att inte kunna hålla högre betyg för att skolan har låg antagningsgräns? Borde jag söka till en annan skola?

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Wilma,
  de siffrorna som finns är för "då-tiden"; hur det blir framöver - är det ingen som vet... :)
  Om du tycker att >>>stockholm-science-innovation-school-ssis är den skola som du kommer att trivas bäst på - då tycker jag det är rätt skola för dig.
  Alla Obligatoriska kurser läses ju exakt samma kurser på alla skolor; det är då samma kursinnehåll och kursmål och betygskriterier i alla de kurserna - det är centralt fastställt och du kan läsa om det på Skolverkets hemsida.
  >>Programplan för Teknikprogrammet kan du se här. och de kurser som är Valbara är då 1. Inriktning /som ett paket/ - man väljer alla de olika kurser som ingår i en inriktning, för att samtliga kurser inom en inriktning måste läsas;

  2. tillräckligt antal poäng inom Programfördjupningen - och på TE är det 400 p., oavsett inriktning;

  3. 200 p. inom Individuellt val
  och

  4. tema för Gymnasiearbete.
  Det som skiljer gymnasieskolorna åt, förutom att de kan vara Stora eller Små - är Vilka Valbara kurser som skola har för avsikt att erbjuda. Och just det (vilka valbara kurser...) tycker jag är viktigare än att titta på var antagningsgräns låg i fjol.
  Antagningsgränsen kan ändras rätt mycket... - år vilket håll som helst; och medianen visar "medelbetyg" - det finns på varje skola några som har mycket högre än de betygen - ... sedan kan det vara rätt trevligt att vara "bäst i klassen" kanske?! :)

  Betygskriterier är nuförtiden Absoluta, dvs läraren bör inte jämföra elver med varandra, utan endast jämföra elevernas kunskaper med kursmålet och sätta betyg utifrån det - därför bör det inte spela någon som helst roll (för hur höga betyg du kommer att få) om de övriga elever i klassen har på grundskolan haft högre eller lägre betyg.


  Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig i ditt beslut om gymnasieval!

  Lycka till!

  ANNA

  • Wilma Tack så mycket för ditt svar!
  • Anna Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Daniel Larsson SYV

  Hej Wilma, vi har fått svar från rektor på en av Stockholms gymnasieskolor. Läs gärna rektors svar nedan; hoppas det blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval:

  "Rykten är något som ofta bygger på det som hänt längre tillbaka i tiden och behöver inte alls stämma med hur en skola är just nu. Det är viktigt att gå på öppna hus, prata med elever och lärare och försöka ta reda på hur skolan är nu och om det är en skola som kan passa dig.

  När det gäller intagningspoängen så är de kopplade till både elevers intresse för skolan och hur många klasser som skolan tar in, fler klasser ger lägre intagspoäng. Intagningspoängen säger egentligen inte så mycket om hur skolan och lärarna är men så klart en del om vilka förkunskaper ens klasskompisar kommer att ha. Jag vet att ungdomar gärna vill gå på skolor med höga intagningspoäng och det kan säkert vara bra för vissa. Glöm inte att det också kan finnas fördelar att gå på skolor med lite lägre intagningspoäng, t ex lägre stress och lättare att få hjälp eftersom skolor med lite lägre intagningspoäng ofta har lärare som är vana att hjälpa och stötta för höga betyg och också ofta fler specialpedagoger och resurspedagoger.”

  Hej igen,
  jag har samrått med kollegorna och vi kom fram till att vi vill råda dig prova-på /skugga/ på de skolorna som du är intresserad av; de flesta gymnasieskolor erbjuder möjlighet att "skugga", bli elev för en dag - eller i alla fall en halvdag /för- eller eftermiddag i så fall/. boka "skuggning" kan man ofta själv med den gymnasieskola som det gäller; du kan också få hjälp på din grundskola - SYV på din grundskola kan kontakta gymnasieskolan och boka "skuggning" för dig.
   

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

  Daniel

  • Wilma Tack så mycket för ditt svar!
  • Daniel Hoppas mitt och andra SYV-arnas svar blir till hjälp för dig & även för andra elever, som står i "valet och kvalet" inför gymnasievalet! LYCKA TILL D:
  My Ek SYV

  Hej Wilma, vi har fått svar från rektor på >>>den skola som du är intresserad av, var god läs hans svar nedan;

  Hej,
  Jag skulle svara 3 saker:
  1.    Ser man på skolan antagningsprofil så är ca 40% elever med mycket höga antagningspoäng. Det finns en skolkultur att prestera men även en att kunna samarbeta och ha kul.
  2.    Det som är härligt med SSIS är att skolan får elever som är skoltrötta/hemmasittare att ”boosta” och få nytt mål med slutet av grundskolan. Det gör att flera av dessa, som har bra kapacitet och förmåga, faktiskt kommer in på en utbildning som leder vidare till högre studier.
  3.    Skolan fördubblade antalet antagningsplatser inför 2017, lade till en inriktning, och gick från 64 till 128 elever i åk1. Det ger fler elever möjlighet att läsa på SSIS men även att antagningspoängen sjunker lite under något år.
   
  Vänliga hälsningar
  Rektor
  Stockholm Science & Innovation School, SSIS
  Borgarfjordsgatan 6C, 16455 Kista

  • Wilma Tack så mycket för ditt svar!
  • My Bra om mitt svar hjälper dig att göra gymnasieval som blir rätt för dig! Lycka till! :)

  Frågor och svar

  • Anonym 17 år

   Utländska betyg mm?

   Hej! Min mamma vill plugga vidare men hon har inte riktogt koll på vilka betyg hon har eller vad hon är behörig till att läsa. Hon gick någon utbildning i tyskland och flyttade hit 2001 och något/några år senare så pluggade hon till undersköterska på komvux. Hur ska hon ta reda på vad hon är...

   Milla SYV: Hej Anonym! :)Din mamma kan boka tid hos studie- och yrkesvägledare på Komvux i den kommunen där hon är folkbokförd; det är bra om hon - till det samtalet - tar med sig alla de betyg hon har och/eller... Läs hela svaret
  • Elin 18 år

   Hur går jag till väga för att bli lärare?

   Hej! Jag är inne på att bli svenska och mattelärare i årskurs 4-6 eller 7-9. Jag undrar vad jag behöver ha för utbildning för att söka in till detta? Vilken behörighet krävs? Sen undrar jag också om man kan läsa den utbildningen på distans då jag har småbarn.

   Milla SYV: Hej Elin,lärarutbildningar ligger på högskolenivå - och man måste därför få behörighet till högskola = gymnasial utbildning. Läser du på gymnasiet nu? På vilket program i så fall?
  • Elin 23 år

   Kan jag tacka ja till flera yh-utbildningar?

   Hej, jag har sökt två yh-utbildningar till hösten. Säg att jag blir antagen på den första utbildningen men hellre vill in på den utbildning där antagningsbeskedet kommer senare, kan jag då tacka ja till första utbildningen och vänta på andra antagningsbeskedet, eller bränner jag mina broar för...

   Milla SYV: Hej Elin,jag tror du sökte via det här systemet - https://apply.yh-antagning.se/Application -
  • Lea 18 år

   får man komplettera gymnasiebetyg under högskolan?

   Hej, jag går fortfarande i gymnasiet, går i 2:an just nu men det går inte så bra och jag kommer inte komma in i den utbildningen jag vill i högskolan. Får man gå en annan utbildning men samtidigt komplettera sina gymnasiebetyg? Förstår verkligen inte varför man inte har möjlighet att komplettera...

   Milla SYV: Hej Lea,man får gå en annan utbildning och samtidigt komplettera sina gymnasiebetyg. Det kan dock bli tufft att hinna och orka - om man t.ex läser ett högskoleprogram på heltid +... Läs hela svaret
  • Celie 28 år

   Hur funkar meritpoäng?

   Hej! Jag har läst svenska 3 nu under vt18. Jag har sökt fysioterapeutprogrammet till ht18. Jag undrar hur dte funkar med meritpoäng? Jag har som nu redan behörighet i att söka programmet men jag undrar om jag får mer poäng av att ha läst denna kursen? Och hinner det bli registrerat?...

   Milla SYV: Hej Celie,du skriver tyvärr inte vilken typ av gymnasiala betyg du har - är det Slutbetyg? I så fall från vilket år? Är det examensbevis - är det från gymnasiet eller från... Läs hela svaret
  • Olle 22 år

   Komvuxexamen idrott?

   Hej. Jag tog studenten 2015 då gick jag ut med 2000 godkända poäng av 2500. Jag har läst upp 250 poäng på komvux och tänker ansöka om en gymnasieexamen via komvux (då jag sammanslaget har 2250 poäng). Jag ser nu att idrotts betyget inte...

   Peter SYV: Hej Olle,  ... det har skett en ändring i reglerna - från 1 jan 2017 fick man inte längre ha betyg i Idrott och hälsa 1 i examensbevis från komvux. Rekommendationen är att försöka undvika ta... Läs hela svaret
  • Sara 18 år

   Kan jag byta ut mitt Matte 2b-betyg mot utökad kurs-betyg?

   Hej! Jag vill läsa juristprogrammet efter gymnasiet, där krävs inte matte 2b, däremot går jag samhäll så kursen var obligatorisk. Kan jag byta ut betyget i matte 2b mot en utökad kurs tex eng7 eller samhällskunskap3 eller rent av läsa matte 3 och hoppas på ett bättre betyg som kan bytas mot...

   Peter SYV: Hej Sara, oavsett vilken eftergymnasial utbildning du vill söka, så är kursen matematik 2b en OBLIGATORISK kurs på Samhällsvetenskapsprogrammets alla inrikntingar. Det... Läs hela svaret
  • Yaren 18 år

   Engelska 7 och matte 3?

   Hej! Det är såhär att jag går andra året (samhäll) just nu så jag måste välja mina individuella val inför trean. Jag har naturkunskap och engelska 7, då jag är bra på engelska. Dock är jag osäker på om jag borde välja matte 3, just nu verkar det inte som om jag vill bli något som behöver matte...

   Julia SYV: Hej Yaren,särskild behörighet till utbildningar som leder till yrket Optiker >> är för närvarande - godkända betyg i Naturkunskap 2 och matematik 2. Matematik 3 krävs inte. Dock får man... Läs hela svaret
  • Wictor 27 år

   Högskolebehörighet (studenten 2011)?

   Hejsan! Jag tog studenten med ett samlat betygsdokument år 2011 då med 900 godkända poäng. Jag har nu sedan januari 2017 studerat ytterligare 1150 poäng på vuxenutbildning. Alltså har jag för tillfället 2050 godkända poäng. 50 poäng är dock estetisk verksamhet (ESV1201) och 50 poäng är...

   Julia SYV: Hej Wictor, när du slutade gymnasiet år 2011 läste du Mot Slutbetyg - och reglerna finns på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat. För att... Läs hela svaret
  • Yus 25 år

   Har gjort prövningar?

   Hej det är så att jag har gjort prövningar i flera ämnen och hittills har jag samlat 2000 poäng och har 400 poäng kvar till att bli högskolebehörig. Jag vill gärna göra det till gymnasie examen så jag kan söka vidare till högskola. Kan jag göra det ?

   Julia SYV: Hej Yus,vänd dig gärna till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Det är komvux i din "hemkommun" som kan utfärda Examensbevis för dig. Villkoret är dock att du sedan innan ej redan... Läs hela svaret
  • Evelyn 22 år

   Kan man studera till djurskötare utan att ha läst det på gymnasium?

   Hej, vad finns det för utbildningar till att jobba med vattendjur eller på akvarium som man kan studera på Komvux, folkhögskola eller liknande eller måste man läsa på gymnasiet? Skulle man kunna läsa alla de enskilda kurserna man behöver på tex Komvux för att sedan läsa till djurskötare och...

   Anna SYV: Hej Evelyn - om du är 22 år, kan du tyvärr inte längre söka till ungdomsgymnasiet. Du måste därför försöka hitta ngn utbildning för... Läs hela svaret
  • Ola 21 år

   En fråga om utökade kurser ?

   Hej Jag har 2 tyska kurser som är utökade. Jag undrar om det går att byta så att engelska 5 och idrott och hälsa 1 bli utökade istället, och att tyska kurserna räknas med när jag räknar jämförelse talet? Är det möjligt? eller måste engelska 5 och idrott och hälsa räknas med jämförelse talet för...

   Anna SYV: Hej Ola,eftersom Engelska 5 och idrott och hälsa 1 är obligatoriska kurser och måste ingå som "vanliga kurser" i Examensbeviset och dessutom måste Eng 5 vara GODKÄNT betyg i men ej Idrott; i idrott... Läs hela svaret
  • Sofie 20 år

   Ett sätt att bli lärare i psykologi?

   Hej, Om jag har läst till beteendevetare (180 hp) med inriktning psykologi vilket innebär 90 hp. Kan jag då sedan läsa Ämneslärarutbildningen (Gymnasieskolan med Svenska som huvudämne) och bli lärare i båda ämnena. På hemsidan...

   Anna SYV: Hej Sofie,det vi vet om hur man blir Behörig lärare i Psykologi i Sverige - har vi uppgett på framtid.se/yrke/psykologilarare Det är tyvärr rätt krångligt med alla de olika... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga