Vedat

    Hej Jag har en elev på gymnasiesärskolan som är intresserad att ev plugga vidare till elevassistent efter studenten? Vet ni om han har rätt till det?

    • Anna : Jag skulle även fråga på Komvux (i den kommunen där eleven är folkbokförd - i första hand) om komvux har utbildning på gymnasial nivå till elevassistent, eller om komvux kan köpa plats för honom/henne på folkhögskolans utbildning till på ngn annan utbildning.
    • Vägledare :

      det är respektive folkhögskolas intagningsregler som avgör om man kommer in på just den skolan. Våra elever har gått vidare till Glimåkra, Valjeviken, Furuboda och Sundsgården. Ingen har dock gått utbildning till elevassistent utan mer allmän linje/baslinje. Efter genomgången utbildning på GymnasieSärskolan brukar våra elever förutom folkhögskolor antingen ha aktivitet inom daglig verksamhet i sin kommun eller anställning via lönebidrag genom Arbetsförmedlingen.

    4 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Vedat,

    jag har nu pratat med folkhögskolornas infotjänst och fick svar att större chans är om en gySär-elev söker till gymnasiala (och ej Eftergymnasiala) utbildningar på follkhögskolorna. De känner inte till ngt förbud mot att ta emot gysärelever på folkhögskolorna, fick jag svar.

    Och en av folkhögskolorna där elevassistent-utbildning finns svarade så här: "Det går att söka – Allt handlar om vilka svårigheter personen har."

     

    Studie- och yrkesvägledare

    Nu fick jag svar från Ädelfors folkhögskola som lyder:
    "... om du har gått ett fullgjort särgymnasium så är det likvärdigt grundskolekompetens. Vi brukar hänvisa de som är intresserad av att gå vår personlig/elevassistentutbildning som är eftergymnasial att söka till vår allmänna kurs för att där läsa upp sin gymnasiebehörighet. Vår utbildning personlig/elevassistentutbildning är ju på distans och det krävs att du kan ta del av eftergymnasial litteratur osv så därför har vi kravet yrkeshögskolebehörighet."

    SYV-besökare SYV

    Hej
    alla är välkomna att söka assistentutbildning på June folkhögskola. Antagningskravet för assistentutbildningen på heltid är att den studerande måste ha grundskolebehörighet eller motsvarande.  Därefter görs en intervju med den sökande för att se om detta är en utbildning som passar personen.

    Kursföreståndare på June folkhögskola

    I praktiken finns det inga praktiska hinder för att en person som läst på gymnasiesärskolan kan läsa till elev- och lärarasitent på Eskilstuna folkhögskola. 

    Däremot är det viktigt att förstå att kursansvariga gör en individuell bedömning av varje sökande utifrån studiebakgrund, erfarenheter samt yrkeserfarenheter. 

    Dessutom intervjuas alla tänkbara sökande för att kunna bedöma andra förmågor som social interaktion, förmåga att tillgodogöra sig det framtida utbildningen, m.m. 

    Men man kan även gå utbildningen för sin egen utveckling och det får man inte glömma bort. 

    Vi välkomnar alla personer att söka. 

    Vänligen
    Eskilstuna folkhögskola

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, vi fick idag svar från en sakkunnig. Var god läs det, nedan:

    Att 4 årig GySär motsvarar vanlig grundskola är inte sant. Gys-eleverna får ett gymnasiesärskolebetyg efter avslutad skolgång. De läser efter en annan programplan och andra kursmål. Nationella program räknas som yrkesutbildning och det upplägget finns inte i svensk grundskola. Om vissa folkhögskolor gör den jämförelsen, är det i så fall deras egen tolkning.

    Även intagningskriterierna avgörs av resp. folkhögskola.

    Vilka jobb eleverna får efter avslutad skolgång sker efter beslut av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunens enhet som ansvarar för daglig verksamhet.

    Skolan följer en utslussningsplan där ovan nämnda aktörer finns delaktiga från åk 3.

    Elever som står till arbetsmarknadens förfogande får för det mesta sk lönebidragstjänster inom det "vanliga" näringslivet. Elever som inte klarar ett vanligt jobb (t ex elever med måttlig eller grav intellektuell funktionsnedsättning)  ansöker om Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga hos FK samt om daglig verksamhet hos kommunen. Vissa brukare arbetar i grupper där kommunen avlönar arbetsledare, medan andra har en extern plats, dvs arbetar på en vanlig arbetsplats med akt ersättning. 

     

    Daniel SYV

    Hej, vi fick idag svar från Skolverket ang. rätt för elever som tidigare läste på särskolan att läsa till elevassistent på kommunal vuxenutbildningen (Komvux); var god läs Skolverkets svar, nedan:

    "Jag antar att du menar att personen ska läsa en yrkesexamen inom vuxenutbildning mot Barn och fritidsprogrammet med inriktning Elevassistent. Det finns inget formella hinder utifrån regelverket att antas till gymnasiala studier inom vuxenutbildningen, utifrån att personen har gått på gymnasiesärskolan. Däremot så behöver personen anses behörig.

    För att anses behörig till komvux måste utbildningen påbörjas tidigast från det år eleven fyller 20 år, om eleven inte har en gymnasieexamen eller ett studiebevis från gymnasieskolan. Personen måste även sakna sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge och ha förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. När en person söker till vuxenutbildningen, har personen rätt att få en individuell bedömning av sina förutsättningar och kunskaper. Detta oavsett eventuella betyg.
    Det är de individuella och faktiska förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen samt kunskaperna här och nu som ska bedömas.
    Källor:
    Rätt att delta i vuxenutbildningen på gymnasial nivå: 20 kap. 19-19d §§ skollagen

    Behörig till utbildning på gymnasial nivå: 20 kap. 20 § skollagen

    Mottagande och antagning: 20 kap. 22-23 §§ skollagen."
     

    • Ludmila : Allt är högst individuellt efter förmåga och beror också på hur det ser ut med ”mottagande” arbetsplatser och/eller vilken bedömning den "mottagande" skola (komvux eller folkhögskola om vi pratar om utbildning till Elevassistent)gör.
    • Anna : Vi fick nu svar från ännu en studie- och yrkesvägledare som jobbar på gymnasiesärskolan. Hon svarar så här: Har eleven rätt att läsa till elevassistent efter gySär: Man ska alltid prova att söka, det beror på antagningsregler samt om eleven bedöms klara av det och om det är på gymnasialnivå.

    Frågor och svar taggade med '#polis' (7 st.)

    • ville

      Plugga till Polis eller Sjuksköterska?

      Hej, jag är en kille på 24 år som ska i augusti flytta till Jönköping med min framtida sambo men jag är väldigt kluven just nu. Jag har vart insatt på att plugga till sjuksköterska i Jönköping och senare till ambulansen i nästan 1...

      Milla : : Hej!Att stå i valet och kvalet mellan olika yrken och utbildningar är det många som gör. Det är ganska sällan så att en person vet exakt vilket /Ett/ yrke hen vill helhjärtat... Läs hela svaret
    • Skn

      Kan man läsa polis och en akademisk utbildningen samtidigt?

      Hej. Jag vill gärna läsa två utbildningar samtidigt och undrar om det är möjligt. Jag vet att man endast på högskolan kan läsa 45 hp per termin. Hur ser det dock ut när man läser ex sjuksköterska 180hp heltid och polis på distans men samtidigt? Polisens utbildning söker man inte via antagningen...

      Anna: : Hej Skn,att läsa en heltidsutbildning tar 40 timmar per vecka, även om man läser på distans. Distansstudier tar inte mindre tid. Genom att läsa på distans sparar man... Läs hela svaret
    • Melissa

      Utbilda mig till utredare?

      Hej! Jag har länge velat bli brottsutredare men varit kluven om hur jag ska göra. Tidigare har jag varit inne på att utbilda mig till polis för att där sedan vidareutbilda mig till utredare, men fick då höra, från syv på mitt gymnasium, att det även finns möjlighet att bli utredare inom...

      Julia: : Hej Melissa!Kika gärna på yrke/civil-utredare - utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap eller med... Läs hela svaret
    • Nellie

      Vad gäller ansökning till polishögskolan?

      Hej! När man läser antagningskraven för att komma in på polisutbildningen står det att åldern är minst 18 år så kan jag söka in för HT16 fastän jag inte ännu fått betyg för hela gymnasiet? Med tanke på att ansökningen öppnar nästan ett år i förväg?

      Anna: : Hej Nellie! Enligt info på http://rekryteringsmyndigheten.se/malgruppsnavigering/om-du-skall-testas/nar-du-soker-till-polisutbildningen/datum-for-ansokan-tester-och-utbildningar/ är ansökningsperiod 23 nov - 6 dec... Läs hela svaret
    • Aurora

      Vill jobba med dömda kvinnor, vilken linje ska jag gå?

      Hejsan! Jag har ett intresse av att jobba med fängelse dömda kvinnor. Eller i fängelse överhuvudtaget. Vilken linje är den bästa för mig för att få flest möjligheter och kunskap?

      Mikael: : Hej, jag rekommenderar ekonomiprogrammet inriktning juridik i första hand; i andra hand - samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap. Det som du vill jobba med kräver både kunskaper i juridik och i psykologi/beteendevetenskap. Med vänlig hälsning, Mikael syv
    • Micaela

      Vad krävs för att komma in på polishögskolan?

      Som sagt så undrar jag vad det är som krävs för att komma in på polishögskolan. Har hört att det är fystest osv? vad är det för tester som görs och vilka tider ska man ha för att kunna komma in?

      Lena: : Hejsan, här kan du läsa allt du behöver veta om antagningen till Polishögskolan http://polisen.se/Bli-polis/ Om du undrar över något kan du säkert mejla dom med dina frågor. /Lena, Syv
    • Micaela

      Hur ser framtiden för poliser ut?

      Jag går just nu i 9.an och undrar hur framtiden för polis-yrken ser ut som. Kommer det att finnas gott om jobb inom det yrket? är det svårt att bli polis ? är det hård konkurrans ?

      Lena: : Hejsan, mejlar lite länkar som berättar om polisyrket och lite in i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga