Sören

    Hej, gått ut gymnasiet (natur/samhäll) för ett par år sedan, med mediokra betyg, utom engelska och gymnastik, där jag har ett B. Jobbat ett år på ett bemanningsföretag. Dags att utbilda mig till "något", där det finns hyfsade jobbmöjligheter, dock inte lärare. Är ungdomsledare i en friidrotts-klubb. Är intresserad av språk, kulturer i olika länder, och samhällsfrågor. Anses vara kreativ, och att kunna tänka utanför ramen, vara "smart". Förslag på yrkesområden?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sören,
    känner du till sajten www.framtid.se ? där finns det över 2.ooo yrkesbeskrivningar.
    Du är jättevälkommen att kika på många olika yrken. Utifrån de några få rader som finns i din fråga är det i princip omöjligt att veta vilka yrken som skulle passa dig.

    Ännu ett förslag jag har är att du bokar tid med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd, för vägledningssamtal. Ni får då tillsammans undersöka olika möjligheter för dig inom studie- och yrkesval.

    ang.jobb/anställningsmöjligheter
    Det är i princip ingen som kan ge ngn garanti på att du får jobb, oavsett vilket yrke du utbildar dig inom. Detta pga det i Sverige ej finns ngn Jobbgaranti. ang. "hufsade möjligheter" så finns det prognoser som Arbetsförmedlingen gör, och även andra gör... som t.ex fackföreningar, branschorganisationer, sakkunniga o s v - men vem vet att de prognoser kommer att så rätt? :(
    Studieform jag jag dock absolut kan rekommendera är YRKESHÖGSKOLA. Den har många fördelar. En yh-utbildning får starta endast om det finns prognos på att alla får jobb efter avslutad utbildning. Yh-utb är kortare än högskoleutbildningar och mer praktiska samt mycket orienterade mot arbetsmarknadens behov och förutsättningar; de innehåller ofta rätt så mycket praktik - och man får ofta jobb på sin praktikplats eller via den.

    Kika gärna på följande yh-utbildningar:
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/ip-grafisk-produktion-och-form
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/designteknik-surface-designer
    nybro-vuxenutbildning/design-och-konstglas
    campus-i12/visualisering-av-rum-inredning-och-produkter
    frans-schartaus-handelsinstitut/produktionsledare-for-spelfilm-och-tv-drama
    yrkeshogskolan-i-landskrona/eventkoordinator
    xenter-botkyrka/vfx-artist-xenter-tumba
    nackademin/digital-kommunikator-i-sociala-medier-nackademin-stockholm
    utbildning/teknikhogskolan/ljud-och-musikproducent
    frans-schartaus-handelsinstitut/teater-event-scentekniker-frans-stockholm
     

    Frågor och svar taggade med 'hur lång tid läsa på komvux' (2 st.)

    • Liek08

      Hur lång tid tar det att läsa högskoleförberedande?

      Hej, hur lång tid tar det att läsa högskoleförberedande svenska 2 och 3, engelska 6 och Ma 2a på Komvux?

      Milla : : Hej,de kurserna som du nämner i din fråga "går på" 100 gymnasiala poäng per kurs. Det är alltså fyra stycken 100poängskurser. De läses på heltid (40 timmar per vecka) på sammanlagt 20 veckor (alltså på en termin).
    • Oscar

      läsa upp efter gymnasiet?

      Om jag vill söka till en högskola där det krävs att jag har läst t.ex. Matematik C och det ingår inte under min gymnasietid, kan man då läsa matte C efter gymnasiet och sedan söka till den högskolan? Och hur lång tid skulle det ta att läsa t.ex. Matte C iså fall?

      Julia: : Hej Oscar! Matte C är en "gammal" kurs som fanns innan gymnasiereformen 2011. Man kan fortfarande idag läsa den på Komvux men den är på utgående och du bör i så fall läsa en motsvarande kurs Matematik 3b eller Matematik 3c. Alla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga