Kübra
    Hej!

    Det är så att jag har blivit antagen till statsvetenskap I, och kommer att fortsätta vidare till statsvetenskap II följt av kriminologi I, samtliga vid Stockholms Universitet då jag ligger över snittet för antagningspoängen. Efter ovanstående kurser funderar jag även på att läsa talkommunikation och retorik vid Göteborgs Universitet. Som jag tidigare har nämnt funderar jag även på att läsa juristprogrammet men har dock valt att skjuta upp det då jag vill läsa lite fristående kurser innan det, samt eventuellt utomlands också. Därför har jag ett par frågor jag gärna vill få besvarade då jag är väldigt osäker på vad jag ska studera utomlands:

    Frågor:

    1. Vad händer med mina HP från en utbildning här i Sverige om jag exempelvis vill hoppa av en utbildning? Är de fortfarande kvar?

    2. Jag vill i framtiden gärna jobba som jurist utomlands, t.ex Dubai och därför undrar vilka arbetsmöjligheter det finns som svensk jurist utomlands? Jag funderar på affärsjuridik, familjerätt alternativt internationelln rätt.
    (som tidigare nämnt kommer jag att studera JP efter mina fristående kurser då jag inte vill ta dem samtidigt).

    3. Vilka utbildningar inom samhällsvetenskap / juridik / språk kan man läsa utomlands? Jag funderar på NYC, London eller Paris. Matematik är min svagaste ämne så vill helst inte läsa något inom matematik eller naturvetenskap.

    (Just nu läser jag statsvetenskap I + II vid SU. Följt av kriminologi I samt retorik innan jag börjar på JP, med lite mellanrum mellan månaderna, tex 5 månader. De fristående kurserna + utlandsstudier vill jag helst studera innan JP).

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    du frågar:
    1. Vad händer med mina HP från en utbildning här i Sverige om jag exempelvis vill hoppa av en utbildning? Är de fortfarande kvar? - Mitt svar: kurser i vilka man fick godkända betyg finns kvar, satta betyg gäller tillsvidare.
    ***
    2. Jag vill i framtiden gärna jobba som jurist utomlands, t.ex Dubai och därför undrar vilka arbetsmöjligheter det finns som svensk jurist utomlands? Jag funderar på affärsjuridik, familjerätt alternativt internationelln rätt.
    (som tidigare nämnt kommer jag att studera JP efter mina fristående kurser då jag inte vill ta dem samtidigt).  - Mitt svar: arbetsgivare i utlandet måste rätta sig efter de reglerna som finns i respektive land. Ta reda på vilka regler som gäller i Dubai. Fråga de arbetsgivare som du i framtiden vill jobba för. Allmänt gäller: lagar är ofta landsspecifika, alltså gäller olika lagar i olika länder. Vad gäller "internationell lag" - så är det i så fall bra att känna till lagarna i olika länder. Även i detta fallet hänvisar vi till arbetsgivare - fråga de arbetsgivare som du vill jobba för.

    ***
    3. Vilka utbildningar inom samhällsvetenskap / juridik / språk kan man läsa utomlands? Jag funderar på NYC, London eller Paris. Matematik är min svagaste ämne så vill helst inte läsa något inom matematik eller naturvetenskap.  - Mitt svar: Det finns väldigt många olika utbildningar inom de områden som du nämner i din fråga. Och utbildningsutbud är också föränderligt; de utbildningar som finns idag kanske inte finns nästa termin. Nya utbildningar kan tillkomma. Kontakta de skolorna där du vill läsa.
    ***
    Du skriver i slutet av din fråga "(Just nu läser jag statsvetenskap I + II vid SU. Följt av kriminologi I samt retorik innan jag börjar på JP, med lite mellanrum mellan månaderna, tex 5 månader. De fristående kurserna + utlandsstudier vill jag helst studera innan JP). " - och jag vill önska dig lycka till med att genomföra studier enligt din planering. Jag vill dock råda dig att undersöka "studiemedels-frågan". Så vitt jag vet är det max 6 år (alltså 12 terminer) som man kan få studiemedel för - för studier på eftergymnasial nivå. Juristprogrammet är på 4,5 år. Då har du max 1,5 år (3 terminer "över"). Tar studiemedelsveckorna slut, så är de slut. CSN kan inte utöka antal studiemedelsveckor. Det blir tråkigt att finna sig i en situation när man har sista terminen kvar att läsa på ett program men man ej har råd, då studiemedel är slut... så det får man planera för - på förhand: ordna inkomst via arbete, eller på förhand spara pengar så att det blir möjligt att studera utan studiemedel.

    • : Tack för svaret. Jag har även en sista fråga till. Hur mycket får man i studiebidrag varje månad? Detta frågar jag då de fristående kurserna jag ska läsa 4 terminer.
    • Julia :

      Om regler kring studiemedel kan du läsa på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel - vad framgår av info på CSN´s hemsida så får man vid heltidsstudier bidragsdel av studiemedel på 840kr per vecka, alltså blir det cirka 3.500 kr/månad.

    Frågor och svar taggade med '#läkare' (4 st.)

    • Liker

      Antagning för läkarprogrammet?

      Hej! Jag kommer sluta med cirka 21.2 i betyg (går naturnatur) och funderar på att bli läkare. Jag har sett att det är möjligt för antagningen i våren, vilket jag är helt ok med (våren 2025). Jag kommer då ligga på gränsen till...

      Milla : : Hej,antagningsstatistik visar det meritvärde som den sökande hade som kom in sist av alla. Men det kan finnas sökande med exakt samma meritvärde som ej kom in. Exempel: vi säger att antagningsstatistik... Läs hela svaret
    • Liker

      Läkarutbildningen utan relativt höga betyg?

      Hej! Jag går i årskurs 1 på ett gymnasium på naturlinjen. Jag känner att jag inte kommer att kunna få högre än C på både Svenska och moderna språk. Men på dom andra ämnena är jag säker på att jag kan få högt. Därför säger vi att jag får snittbetyget 18.3. Kan jag med 18.3 + 2.5...

      Milla : : Hej Aziz!Gör ditt bästa i varje kurs du läser, försök skaffa dig så bra kunskaper och så höga betyg som möjligt. Du skriver att du läser på... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Läkarprogrammet - basår?

      Hej! Jag har precis gått ut gymnasiet. Jag gick ekonomilinjen och fick en merit på ungefär 19. Jag har kommit fram till att jag väldigt gärna vill bli läkare men jag har för låg merit för att söka in samt inte läst kemi, biologi, fysik...

      Julia: : Hej,läkarprogrammet är i Sverige en av de mest populära utbildningar med många sökande som har höga meritvärden. Inte ens det absolut högsta meritvärde (som är 22,5) kan garantera... Läs hela svaret
    • Julia

      Prov för att specialisera sig ?

      Hej, jag undrar om man behöver göra ett prov efter läkarutbildningen för att kunna utbilda sig inom en specialitet? Jag vet att det finns i alla fall i Spanien (MIR-provet). Finns det även i Sverige?

      Anna: : Hej Julia! I Sverige speciaIiserar man sig som Iäkare när man har fått IäkarIegitimation. Man Iäser tiII specialistläkare>> efter det att man är färdigutbiIdad... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga