Alice
    Hej jag undrar hur det går till när man lägger ihop alla poäng samt meritpoäng inför högskolan. Jag har hört att de ämnena man har sämst betyg inte är med i bedömningen. Stämmer det? Spelar det ingen roll vilket betyg man får i "merit" kurserna? Asså är ett E lika mycket värt som ett C?

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Alice,
    för dig som läser mot Examensbevis gäller följande: du kommer konkurrera om plats på högskola med MERITVÄRDE.
    Meritvärde är summan av Jämförelsetal och Meritpoäng. 
    Jämförelsetalet - är det medelbetyget som räknas ut på alla kurser som ingår i examensbeviset, förutom GA, gymnasiearbete. 
    Har man U-kurser, utökade, extrakurser - om man enligt rektors beslut läste på mer än heltid, vilket är ett Undantag, gäller särskilda regler /om just U-kurser/. 
    De flesta elever läser inte U-kurser. Då räknas alla kurser /betyg/ i i jämförelsetalet, förutom GA.
    Sedan, man har meritpoäng, lägger man till meritpoängen och får fram MERITVÄRDE. Har man inga meritpoäng, blir Jämförelsetal = Meritvärde.

    Hälsningar

    Daniel

    Frågor och svar taggade med 'inför HP' (2 st.)

    • Adnan abdi

      Går det att höja meritvärde på detta sätt?

      Hej, Jag behöver höja mitt meritvärde och undrar om man kan lösa på komvux samhällskunskap 1a1 och 1a2 om man redan har betyg i samhällskunskap 1b?

      Anna: : Hej Adnan,om du har godkänt betyg i samhällskunskap 1b blir du mycket lågtprioriterad när du söker läsa samhällskunskap 1a1 och/eller 1a2. Det är vill råda dig till... Läs hela svaret
    • Sara

      Hur får man bra på hp?

      Hej! Jag vill satsa på hp, gjorde det förra året och fick 0,05 men under tiden efter det har jag både läst matte 1 b och 2b och blivit betydligt smartare och fått nya kunskaper. Jag chansade påriktigt på varenda fråga på hp förra...

      Anna: : Hej Sara!Högskoleprovet (HP) är ett prov som mäter personens förmåga att klara högre studier och är på så sätt ett studiefärdighetsprov. HP avser att testa kunskaper från... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga