Fredrik
    Hej! Jag söker till yrkeshögskola och jag försöker förstå om mina betyg räcker till. Jag har räknat ut meritvärdet för lite olika scenarier, men ingen hittills har kunnat svara på några grundläggande frågor. Och, jag tar gärna emot generella svar, jag förstår att det kan vara olika, kanske.

    Min första fråga är om meritvärdet brukar beräknas på samtliga gymnasiebetyg (jag har läst mycket extra, efter min tid på gymnasiet, och har många betyg), eller beräknar de bara upp till en examen, alltså 2 500 poäng, även om jag har typ 3 500 poäng totalt?

    Min andra fråga är om det är några särskilda ämnen som alltid ska finnas med i beräkningen. Jag läste medieprogrammet. Eller kan man välja de man har högst betyg i, helt enkelt? Jag har dock tagit med Svenska A och B, Matematik 1, samt Engelska A. Kanske finns fler "måsteämnen"? (Svaret här är ju beroende på första frågan)

    När jag beräknar toppbetygen enligt ovan får jag runt 15,95, och när jag räknar samtliga ämnen, cirka 14,5. Ganska stor skillnad.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Fredrik,

    yrkeshögskoleutbildningar gör antagning på "sammantagen bedömning", där betygen spelar "viss roll" men inte avgörande; arbetslivserfarnhet, motivation, tester och intervjuer kan spela större roll vid antagning till yrkeshögskola.

    Frågor och svar taggade med 'pendlingsavstånd' (2 st.)

    • Felicia

      Hur ska jag göra?

      Hej, jag står mellan 3 skolor i två olika städer inom gymnsievalet och jag vet inte vilken jag ska välja. Jag har pratat med alla skolor och har gått på ett öppet hus på en av skolorna (den enda friskolan). Jag vill gå BF för att jag...

      Julia: : Hej Felicia, tänk på pendlingsavstånd till skolan.Vår erfarenhet är att man orkar inte i 3 år pendla långt. Även om man trivs med skolan, börjar man efter ett par månader känna... Läs hela svaret
    • Oeneuwne

      Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi?

      Som frågan lyder: Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi? En annan fråga: Om kommunen man är inskriven inte ger den möjligheten, kan man då göra prövning i en kommun man inte tillhör?

      Liselotte: : Hej, prövningar får man göra överallt där den kursen som du vill pröva i erbjuds att läsa, dvs där undervisningen bedrivs i den kursen. Det behöver inte vara i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga