1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan!
    Att hen som vill bli SFI-lärare arbetar som tolk är bra! Då kan hen flera språk! men, för att uppnå formell behörighet som SFI-lärare, spelar det tyvärr ingen roll att hen arbetar som tolk eller inte.
    SFI-lärare är LÄRARE och ska ha Lärarexamen och ansöka om Lärarlegitimation - om man vill bli "behörig" lärare. Annars så kan man säkert, tyvärr, få jobb som obehörig lärare.

    Hur blir man Behörig SFI-lärare?
    Jo, för en person som redan har svensk Lärarexamen (men i andra ämnen än SAS, svenska som andraspråk) gäller följande:

    hen kan läsa 30 högskolepoäng* SAS, svenska som andraspråk, och sedan ansöka om utökad lärarlegitimation och på så sätt få även behörighet att undervisa i SFI.

    För en person som inte redan har en svensk lärarexamen och vill snabbast möjligt bli behörig SFI-lärare gäller följande:
    läs minst 180 högskolepoäng (och av dem minst 90 högskolepoäng i ämnet Svenska som andraspråk) för att sedan läsa KPU, Kompletterande Pedagogisk Utbildning, som är en 90 hp-utbildning = tre terminer på heltid. Att utbilda sig till behörig SFI-lärare tar, alltså, 4.5 år på heltid.

    Sammanfattningsvis kan man säga att för att bli behörig SFI-lärare måste man skaffa sig Lärarexamen  och att man också måste ha med godkänt resultat läst minst 30 högskolepoäng* i ämnet "Svenska som andraspråk".

    _____________

    *30 högskolepoäng = studier på högskolenivå, motsvarande heltid under en termin.

    Frågor och svar taggade med 'universitetsbehörighet' (1 st.)

    • Freja

      A-levels - universitetsbehörighet?

      Hej! Jag är femton år och har precis börjat nian, jag har alltså ett år kvar innan jag ska börja gymnasiet. Jag är väldigt intresserad av att gå gymnasiet i England då jag är halvengelsk och vill gärna flytta tillbaka dit. Helst vill jag också gå på universitet i England, men eftersom det kostar...

      Milla : : Hej Freja! Att läsa utanför Sverige på högskolenivå kan man på två sätt: - orda studierna själv eller - komma in på en svensk högskola och iNOM SIN SVENSKA UTBILDNING åka utomlands och läsa som utbytesstudent men då är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga