Ayna

    Hej det är nämligen såhär. Har läst modersmål som står med på betygs examen. Den är inte markerad som U” för ser inget u. Den är som alla andra kurser. Räknas det då in i meripoöngen?

    • Mikael : att ha "U"-markerade kurser i examensbeviset är ett undantag. Det är endast om rektor har beslutat att låta eleven läsa extrakurser, utöver programmets ordinariekurser som U-markering finns i examensbeviset. Alltså de allra flesta elever som slutar på gymnasiet och får ut sitt examensbevis har inga U-kurser, alls.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej!
    modersmålskurserna ger inte meritpoäng, för att Meritpoäng får du som har examensbevis endast för engelska 7, moderna språk 3 och 4 och för högre mattekurser. Om du läste utan utökade kurser, alltså ej på mer än heltid, vilket är det absolut vanligaste, då räknas alla betyg från examensbevis (med undantag från gymnasiearbete, där du har E i betyg) in i ditt Jämförelsetal.
    Sedan plussar man på meritpoängen om man har några och får fram meritvärde. Du får gärna kika på info på gymnasieguiden.se/merit

    Frågor och svar taggade med 'PTP' (2 st.)

    • Hanna

      Jobba direkt efter Psykologexamen?

      Hej! Jag funderar på att börja studera på psykologprogrammet i Sverige. Jag studerar just nu på programmet utomlands, har svensk gymnasieexamen. Min fråga är om man får sin titel direkt i Sverige och kan börja jobba så fort man tagit examen?

      Anna: : Hej Hanna,Se info i presentationen PTP-psykolog. Där kan du se att minst 1års tjänstgöring efter psykolog-examen och innan man kan få legitimation beviljad av soc.styrelsen krävs.
    • Elin

      Vad är skillnaden på ett kandidatprogram och ett vanligt?

      Hej! Jag går just nu i trean på gymnasiet och håller på och kollar på olika högskoleutbildningar. Jag skulle vilja plugga psykologi och undrar vad ett kandidatprogram är? Den är ju kortare än ett vanligt psykologprogram och undrar om man i såfall inte blir utbildad psykolog efter de tre åren?...

      Milla : : Hej Elin, Psykolog i Sverige är ett av de så kallade legitimationsyrken, så om man vill bli legitimerad psykolog är det strikt reglerat hur man kan bli det: man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga