Elin
    Hej,
    Jag är utbildad socialpedagog med inriktning KBT och har en del erfarenhet av detta yrke i bagaget. främst inom skola men även som ungdomscoach.
    Det jag är sugen på att göra nu är att hitta ett arbete som vägledare/arbetscoach. Jag undrar vilka möjligheter det finns för mig? Utbildningar? (utom SYV) eller kan jag med min socialpedagogutbildning hitta ett arbete som coach/vägledare?

    För att förtydliga vad jag tänker så menar jag att jag hade gärna haft ett arbete där jag träffar unga vuxna och vuxna personer som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden eller letar utbildning för att kunna stödja, motivera och coacha för att dessa individer.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Elin,

    mitt första förslag är yrke Arbetsförmedlare>>. AF anställer som arbetsförmedlare i första hand och för det krävs det "vilken som helst utbildning som motsvarar 3 år heltidsstudier på högskolenivå". Sedan inom AF kan man specialisera sig - och bli till exempel EURES-rådgivare>> eller SIUS-konsulent>>; eller specialisera sig på ett annat sätt, arbeta t.ex inom Ungdomsgaranti.

    Mitt andra förslag att du söker jobb i olika projekt. Tjänsterna kan heta väldigt olika, t.ex "medarbetare i ett ungdomsprojekt" eller jobbcoach>> eller "vad för ngt. som helst" nästan kan just arbetstitlar vara. Annonser hittar man inte endast i AF´s platsbank utan även på andra sätt - många ggr via personliga kontakter. Om tjänsten är ett kort "vik" (vikariat) - t.ex på 3 månader, kommer inte den ut i annonser. Korta "vik" blir ofta förlängda. Sedan kan man många ggr få fastanställning efter ett "vik".

    Kika också på yrket KAA-ansvarig>> - varje kommun bör ha en sådan. Ofta har KAA-ansvariga SYV-utbildning, men inte alltid.

    Ännu en möjlighet vore att jobba inom Stöd-och-matchning /dvs för ett företag som är "underleverantör" till Arbetsförmedlingen/. Problemet här är att AF kräver att man har SYV-examen (är behörig studie-och-yrkesvagledare>). Men om du själv startar ett företag> och vinner i upphandlingen (Offentlig upphandling genomförs) - då kan du sedan själv anställa behöriga SYV-ar inom din verksamhet och du som chef/ägare kan utföra vilka arbetsuppgifter du själv finner relevanta: organisera det hela och även själv stödja genom personliga samtal.

    Du kan också söka tjänster som SYV och som kurator> på olika skolor. Rektorer brukar i första hand anställa som SYV, personer som har SYV-examen (behöriga SYV-ar) men det är inte alltid det finns någon behörig som söker jobbet (och speciellt när det handlar om deltid och/eller tidsbegränsad anställning). 

    Som kurator brukar rektorer i första hand önska anställa Socionomer med påbyggnadsutbildningar /det är en "tradition", kan man säga... kanske för att man vet vad som ingår i socionomutbildningen och många tycker det är en bra grundutbildning för en skolkurator/ men det finns exempel när kuratorer har andra utbildningar, än socionomprogrammet.

    Du kan också titta på flera yrken, ex.Fältarbetare>, Skolvärdinna>Social brobyggare>Kvinnojoursmedarbetare>. Inom de yrken är det helt och håller arbetsgivaren som bestämmer vem hen vill anställa, då det ej finns krav på någon speciell utbildning inom de yrken.

    ang. utbildningar. Du skriver att du ej vill ha förslag på att gå SYV-programmet, vilket jag har full förståelse för, eftersom det är en 3-årig utbildning på heltid och du har redan en lång utbildning i bagaget.

    Kortare utbildningar på eftergymnasial nivå, som ger mycket goda chanser till jobb efteråt finns inom yrkeshögskolan: ex. https://www.yhguiden.se/utbildning/centrum-foer-utveckling-och-laerande-cul/integrationspedagog-hudiksvall - ett årig distansutbildning;

    https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/integrationspedagog - ca 2 år på halvtid på distans;

    https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/pedagogisk-vagledare-vid-funktionshinder - halvtids utbildning, 2 år, i Göteborg.

    Hela utbudet av yh-utbildningar finner du på www.yhguiden.se

     

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolor' (6 st.)

    • Pia

      Vilka gymnasieskolor finns det i Göteborg?

      Hej, som rubriken lyder är min fråga vilka gymnasieskolor (alla) som finns i Göteborg? Tack på förhand för ett snabbt svar! Pia

      Milla : : Hej!Alla de gymnasieskolor som vi på gymnasieGuiden.se känner till, i Göteborg, visar vi i "listan" på gymnasieguiden.se/gymnasium?Göteborg (det är i dagsläge 60 skolor; uppgift från 17 maj 2024).
    • SYV-besökare

      Vilka gymnasieskolor finns i Katrineholm?

      Hej som rubriken lyder undrar jag om ni har en lista på alla gymnasieskolor som finns i Katrineholm? Tack för ett snabbt svar! S.

      Milla : : Hej!Enligt de uppgifter vi har, finns det tre kommunala gymnasieskolor i Katrineholm och du finner listan på skolorna här: gymnasieguiden.se/Katrineholm och från skolornas presentationer på... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      RIG och NIU i Ridsport?

      Hej var hittar jag fullständig lista på vilka gymnasieskolor som erbjuder Ridsport på elitnivå, alltså RIG och NIU? Tack för ett snabbt svar.

      Mikael: : Hejsan,enligt våra uppgifter finns inte RIG, riksidrottsgymnasier med Ridsport; och NIU finns på följande gymnasieskolor - se listan gymnasieguiden.se/gymnasium?NIU: RidsportOch NIU Hippning eller Dressyr finns... Läs hela svaret
    • My

      Vilka gymnasiealternativ finns det i Örnsköldsvik?

      Hej! Vet ni vilka alla de olika gymnasiala alternativ finns det för elever som vill läsa gymnasiet i Örnsköldsvik? Kan ni skicka en fullständig lista? Tackar på förhand. MY :)

      Anna: : Hej My!När du frågar om "gymnasiala alternativ" menar du endast gymnasieskolorna?Enligt våra uppgifter finns det följande gymnasieskolor i Örnsköldsviks kommun: se... Läs hela svaret
    • Gäst

      Yrkesutgångar på yrkesprogram?

      Hejsan, jag är intresserad av att veta vilka de olika yrkesutgångarna är på de olika yrkesprogrammen och hur vet man på vilka gymnasieskolor de utgångarna finns?

      Julia: : Hej! Vilka yrkesutgångar kan man ha på de olika yrkesprogrammen kommer info här nedan: Barn - och fritidsprogrammet>> inriktning Fritid & Hälsa>>> Möjliga yrkesutgångar:-... Läs hela svaret
    • Amanda

      Betygs- och gymnasie-ångest, läsa till veterinär?

      Hej! Jag heter Amanda och jag vill så gärna läsa till veterinär, jag går i åttan men har ändå redan börjat tänka på gymnasium. Men jag är sjukt osäker på hur jag ska komma in på naturvetenskapsprogrammet då jag bara har ca 247 i meritpoäng...? Jag har sådan sjuk betygsångest så jag kan börja...

      Anna: : Hej Amanda! Var bor du? I vilken del av Sverige? Detta frågar jag för att kunna tipsa dig om utbildnignar som finns nära dig. :) Jag tycker du bör titta på Naturbruksprogrammet.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga