1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej W!
    du frågar bl.a (Områdesbehörighet 6c eller A6c med undantag för Fysik A eller Fysik 1a/1b1+1b2), vad det betyder? Svar: du behöver inte skaffa dig betyget i fysik.

    De kurser du behöver läsa är: Biologi 1 och 2
    Kemi 1 och 2
    Matematik 3 och 4.
    Det är sammanlagt kurser á 600 gymnasiala poäng (läses på heltid på 30 veckor). Egentligen så behöver du godkända betyg i just de kurser som står som särskild behörighet men utan att ha läst "undeliggande"/lägre kurser, saknar du förkunskaper för att klara av de högre kurserna.
    Inom matte rekommenderar jag att du läser matte 3c  och sedan 4. Vilket betyg du får i matte 3c kommer inte spela roll såvida det är godkänt betyg, E eller högre.
    Betygen i Kemi2, Biologi2 och matematik4 kommer räknas in i ditt jämförelsetal och påverka ditt meritvärde (konkurrenskraft i dina betyg).
    Sök läsa kurserna på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd). Du kan också söka till folkhögskolorna och till basår på högskolenivå, dock kan basåret kräva att du redan har godkänt betyg i matte 3 + att du inom nat.vet.basåret kommer läsa även fysik, som du egentligen inte behöver läsa... så komvux eller folkögskolorna skulle jag rekommendera i första hand.

    Frågor och svar taggade med 'tandyrken' (2 st.)

    • Erika

      Tandläkarprogrammet?

      Hej, Min dröm är att bli tandläkare men det ligger på ca 20 poäng. Problemet är att jag endast kommer att få ca 17 vilket är extremt lite för tandläkarprogrammet. Kan jag söka programmet ändå eller måste man ha minst...

      Milla : : Hej Erika, alla kan söka, ingen kan förbjuda dig att söka och Ja, om du är behörig till tandläkarprogrammet, kommer du att ställas i RESERV, men sedan kommer du inte in från RESERV. Du kommer ha... Läs hela svaret
    • Anton

      högskoleprovet?

      Jag har en fråga åt en vän. Om man har läs och skrivsvårigheter får man förlängd tid på högskoleprovet eller måste man ha dyslexi?

      Anna: : Hej Anton,vi måste hänvisa till info på en av Universitets- och Högskolerådets sidor: studera.nu/hogskoleprov/hogskoleprovet-funktionsnedsattningdär det finns några länkar som leder vidare till mer info.VänligenANNA

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga