Mimmi
    Hej!
    Jag har tog student nu i somras i samhällsvetenskap med inriktning på beteende och har nu bestämt mig för att plugga igen. Jag funderar på att läsa till ämneslärare med ingång/första ämne idrott. Jag förstår då att jag måste välja ett andra ämne som går att kombinera med detta. Men vad är det för skillnad mellan att välja gymnasienivå eller åk.7-9? Kan man även arbeta med de yngre åldrarna eller är man "fast" i den ålder man väljer att studera i? T.ex om jag väljer gymnasienivå kan man även går ner till åk.1-6 och hålla idrottslektioner eller gäller det bara t.o.m 7-9 eller enbart gymnasiet?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Mimmi;

    som det är i Sverige nu, när det är stor lärarbrist, så jobbar "vem som helst" med "vad som helst" inom skolans värld ibland - tyvärr! :(
    Men egentligen är tanken att Gymnasielärare är även behörig att i samma ämne undervisa på Högstadiet (alltså år 7-9  i grundskolan).
    *****
    För tidigare åldrar är det tänkt att en annan sort pedagogik bör användas - och en gymnasielärare är inte behörig att undervisa tidigare åldrar än årskurs 7.

    Studie- och yrkesvägledare

    Men, när man får sin lärarlegitimation, kan man senare ansöka om "utökning" - ex. om man i några år jobbar som lärare i "fel ämne" eller för "fel ålder", kan Skolverkets avdelning för legitimationer bedöma att man har genom praktisk erfarenhet skaffat sig de nödvändiga kunskaper och utöka lärarens legitimation att även bli behörig i fler ämnen och/eller för fler åldrar.

    Frågor och svar taggade med 'olika typer av betyg från gymnasiet' (1 st.)

    • Lisen

      Går det att läsa in nya kurser/höja betyg?

      Hej! Nu känner jag att det är dags att börja tänka på att plugga vidare. Har dock två problem, har ingen aning om vad jag vill plugga eller hur jag ska komma in någonstans. Varje gång jag har sökt till olika utbildningar lite här och där så hamnar jag rätt långt bak i reservlistorna. Har...

      Anna: : Hej Lisen, Har du Examensbevis? Det är olika regler för Slutbetyg och Examensbevis. Om du gick ut gymnasiet år 2014 eller senare, bör du ha fått Examensbevis. om du gick ut gymnasiet år 2013 eller tidigare, bör du ha fått ett Slutbetyg.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga