Adina
    Hej! För att bli behörig på programmet jag vill läsa (logistik och ledning på JU) krävs det grundläggande behörighet + kemi 1, matte 3c och fysik 1. Men för att få examen måste man läsa fysik 2 under tiden på högskolan, eller välja bort det om man har läst det på gymnasiet.

    Jag vill gärna ha fysiken "avklarad" på gymnasiet, så nu har jag lite problem. Till 3an (går 2an på teknik nu) får vi välja mellan entreprenörskap & formgivning eller matte 4 & fysik 2 som programfördjupningar. Eftersom jag inte "behöver" matten så vill jag gärna inte läsa det i "onödan" och välja det alternativet. Tycker att meritpoängen känns lite onödiga i mitt fall och tycker inte direkt matte är superkul även fast jag har lätt för det. Då tänkte jag att jag kunde välja det mer praktiska alternativet och läsa fysik 2 som individuellt val, men min skola erbjuder inte den kursen som individuellt val.

    Helst av allt skulle jag vilja läsa entreprenörskap och fysik 2 som programfördjupningar. Har pratat med SYV och det är inga problem teoretiskt sett, bara med schemaläggning då de brukar lägga de kurserna samtidigt på schemat. Har varit på och tjatat ett tag nu, men verkar inte gå att få ett svar om det är möjligt eller inte.

    Snart är det dags att göra alla val, programfördjupningar och individuella valet. Hur hade ni tänkt? Ska jag läsa matten fast jag inte "behöver" den egentligen? Eller det mer praktiska alternativet och läsa fysiken på högskolan istället?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Svårt att ge råd i det specifika fallet... schema-läggning kan bli ett stort prpoblem på skolorna! Och du kan ju inte klona dig!
    Jag tycker i och för sig att läsa mer matte är inte helt fel... och speciellt om du har lätt för matten. Meritpoängen kan behövas - det är ju konkurrens om studieplatser; har du A-betyg i alla kurser, kan du ändå inte vara helt säker på att komma in... då folk med alla A-betyg + max i merit kan också söka - de har då 22,5 i merit och teoretiskt sett, kanske inte platserna räcker ens för alla dem som har 22,5 i merit /då blir det utlottning/ - det kan man inte veta på förhand.
    Så, jag skulle välja läsa fysik 2 och matte 4; detta för att få meritpoäng för matten; för att inte riskera att inte komma in på "min" högskoleutbildning.... men man kan givetvis tänka olika. Det finns ju inga garantier!
    Tufft. Och går inte att garantera ngt. :(

    Frågor och svar taggade med 'nya gymnasiekurser' (3 st.)

    • Martin

      Prövning av gymnasiebetyg?

      Jag citerar en text från Skolverket nedan. "Från och med den 1 juli 2011 gäller nya ämnesplaner med ändrade poängtal för gymnasieskolan. Den som påbörjat utbildning före den 1 juli 2011 får genomgå prövning i kurser enligt den äldre gymnasieförordningen (1992:394). Prövning av äldre kurser får...

      Milla : : Hej Martin! Du får göra prövningar i gamla kurser eller de nya (motsvarande) kurser. Det är inga problem att räkna ut Meritvärde om man blandar gamla och nya kurser. Kom med några exempel - vilka kurser vill du läsa upp? När du... Läs hela svaret
    • Alexander

      Plugga om man började gymnasiet 2009?

      Hej! Jag började alltså studera på gymnasiet på den tidigare gymnasiereformens regler, jag studerade 2 år, saknar alltså 1års studier. Jag har fått till mig att man måste plugga upp det innan 2016, eller kan jag lösa det senare också? Jag menar de känns sjukt orättvist om jag måste...

      Milla : : Hej Alex! Jag förstår din fråga och att du tycker det är jobbigt att behöva stressa och skynda när "jobbet kommer i vägen". Jag ska förklara för dig vad som gäller och föreslå några olika lösningar. På "din tid"... Läs hela svaret
    • Emelie

      Hur fungerar det nya betyg systemet?

      Jag vill gå logoped programmet men då måste jag ha matematik b och naturkunskap b, vad motsvarar det i det nya systemet? Måste man gå matematik 2 a, b och c då eller bara a? Samma sak med naturvetenskap?

      Anna: : hej Emelie! Till Logopedprogrammet krävs det följande behörighet: Grundläggande behörighet + Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b /... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga