Nina
    Vad är skillnaden mellan att plugga juridik eller att plugga till jurist på universitetet? Kan jag fortfarande vidareutbilda mig till samma saker?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Nina,

    Advokat, Åklagare eller Domare kan man i Sverige vidareutbilda sig till - endast med examen från juristprogrammet i bagaget. Juristprogrammet är i Sverige 4,5 årig utbildning på heltid som ges på flera lärosäten.

    Läsa juridik kan man, annars, på många olika sätt - även på andra ställen än högskola/universitet. ex. finns det juridiska YRKESHÖGSKOLEUTBILDNINGAR, som leder till yrken Paralegal och IP-paralegal.
    Många yrken kräver vissa juridiska kunskaper, ex. Offentlig upphandlare; bygglovshandläggare (två yrken som man utbildar sig till inom yrkeshögskola) och även rektor, som måste ha kunskaper inom "skoljuridik" samt personlavetare, som måste ha kunskaper inom avtalsrätt; "personaljuridik" och arbetsrätt.

    Frågor och svar taggade med 'bi och bii?' (2 st.)

    • Carl linus

      Prövning gymnasiet?

      Vilken antagningskvot räknas man in i om man höjer sina betyg genom betald prövning under gymnasietiden? Alltså att skolan har erbjudit prövning för att höja ett betyg man är godkänd i i utbyte mot en kostnad innan man tar studenten, räknas...

      Milla : : Hej,i det fallet du beskriver prövas du i BI, direktgruppen. De högre betygen kommer ju ingå i ditt examensbevis från gymnasiet; du kommer alltså inte komplettera efter gymnasiet, det blir med det inte en komplettering.
    • IamA

      Utökad program, vilken ursvalsgrupp söker jag in?

      Hej, Jag går trejde året på gymnasiet. Eftersom vi inte har många svåra ämnen det här året valde jag att läsa utökad program, dvs extra kurser och får då 2800 poäng(Sociologi, Modersmål, privat och juridik)....

      Anna: : Hej!direkt efter gymnasiet kommer du prövas endast i BI, direktgruppen. Utökade kurser i ditt examensbevis placerar dig inte i kompletteringsgruppen. Det är om du kompletterar efter gymnasiet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga