M
    Hej!
    Jag har mejlat rektorn på ett gymnsium som jag vill gå på, och frågat huruvida man får undervisning i hemspråk på gymnasiet, och hur det i så fall går till. Svaret jag fick var att jag kan läsa mitt modersmål i komunen och att betyget sedan läggs in i studieplanen. Vad menas med det? Kan jag ersätta ett sämre betyg med det betyget jag fått i hemspråk då? (Som jag nu kan göra i grundskolan)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Nej, M. Reglerna för betyg i Modersmål på gymnasiet är annorlunda. Modersmål kan läsas inom Individuellt val (och betyget räknas in som ett vanligt betyg tillsammans med de andra betygen)
    eller som U-kurser, utökat program men då räknas inte betyget in, över huvudet taget.
    På de gymnasieprogram där läsa Moderna språk är obligatoriskt, kan man i stället för mod.språk läsa modersmål (men betygen i modersmål ger inte Meritpoäng).
    Vilket program vill du läsa på gymnasiet?

    • : Jag vill läsa naturprogramet. Jag tror inte att jag kan läsa modersmål som Individuellt val, för det fick jag inte som svar på mitt mejl. Frågan återstår: Vad menas med att betyget läggs in i studieplanen efter avslutad kurs?
    • Julia :

      Du skriver "naturprogrammet" och då kan du mena Naturvetenskapsprogrammet eller Naturbruksprogrammet. Vilket av dem, vet inte jag. på NA - naturvet.programmet - ingår läsa moderna språk, obligatoriskt. Då kan du i stället läsa Modersmål, men du får ej meritpoäng för modersmål. För moderna språk får man meritpoäng från nivå 3, alltså mod.språk3 och högre... ej moderna språk 1, nybörjarkurs, till exempel. Eftersom det var rektorn som svarade "betyget läggs in i studieplanen efter avslutad kurs", då är det bäst att fråga just rektorn vad hen menar, för att det är ju hen som svarade så. Enligt Skolverket bör kurserna skrivas in i elevens studieplan Innan eleven påbörjar läsa en kurs, inte "efter avslutad kurs".

      Jag gissar på att du menar NA, alltså nat.vet.programmet; om du menar NB, naturbruksprogrammet, återkom i så fall.
      Se Programplan för NA; du ser att Modersmål står inte med i den generella programplanen. Inom Individ.val får "vilka som helst gymnasiekurser läsas" och likaså inom "utökat". Men för utökat program måste rektor fatta beslut om det, det är inte en allmän rättighet för elever att läsa utökat program.

    Frågor och svar taggade med 'VT2019' (3 st.)

    • Miriam

      Behörighet till högskolan?

      Hej, jag har precis tagit studenten i Hotell och turism programmet, det är yrkesförberedande och jag vill plugga miljö och energiteknik på distans. Men jag har inte läst alla kurser som det krävs för att komma in. jag skulle vilja börja läsa VT 2019, är det möjligt för mig att gå den kursen? kan...

      Mikael: : Hej Miriam; kontakta komvux i din kommun /eller se info om vilka kurser som Komvux i din kommun erbjuder - på kommunens hemsida/. Läsa kurser för behörighet till högskola kan man annars på... Läs hela svaret
    • helena

      läkarprogrammet i lund?

      Hej! jag har typ panik och behöver någon som kan svara mig på mina frågor. Det är så att jag går sista terminen och ska ta studenten. jag gjorde inte så bra ifrån mig i ettan och behöver komplettera 2-3 ämnen, för att kunna komma in på läkarprogrammet i lund. jag hade tänkt ta paus i en...

      Ludmila: : Hej Helena, läkarprogrammet brukar ha start på våren - på några få orter enligt följande lista dock finns det inte någon uppgift om att läkarprogrmamet kommer att starta... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga