M

    Jag har läst en kurs i moderna språk 1 och sedan har jag tentat av ett annat språk som jag kunde sedan tidigare, alltså inte modersmål, utan också en kurs bland moderna språk 1. Kan jag ersätta det första betyget med det andra?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej M,
    du kanske behöver 2 betyg i moderna språk, t.ex på Samhällsvetenskapsprogrammet ingår 2 st. kurser moderna språk som obligatoriska.
    Prata med SYV på din gymnasieskola. Hen vet på vilket program du läser och vad är kraven på det programmet.

    Allmänt gäller:
    alla betyg eleven får på gymansiet (med få undantag) bör ingå i examensbeviset. Om eleven mot slutet av gymnasiet har betygen i fler än 2500 poäng, bör de överstigande poängen ingå som U (utökat program). Betygen i U-kurser räknas in i elevens jämförelsetal endast i två fall: om en U-kurs krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng.
    Moderna språk 1 krävs inte för särskild behörighet och ger inte meritpoäng, därför skulle betyget i mod.språk1 som en U-kurs inte räknas in.

    • : Tack för det snabba svaret! Jag går på naturvetenskapsprogrammet och jag har tentat av alla tre kurser i det andra moderna språket. Skulle jag då kunna ersätta dessa betyg med mina kurser i moderna språk 1, trots att jag inte har satt ut betyget i moderna språk 1 som utökad kurs från början?
    • Julia : Det blir upp till rektorn på din skola att svara på. Enligt skolverkets rekommendationer bör inte studieplan revideras retroaktivt. Alltså, skolverket rekommenderar att kurserna skrivs in i elevens studieplan innan varje kurs påbörjas. Eleven kan ha önskemål men det är rektorn på skolan som har sista ordet. SYV-en på gymnasiet bör kunna svara om hen fick ansvar för detta beslutet delegerat till sig eller om det ligger fortfarande hos rektorn (kan vara olika på olika skolor). Ytterst är det rektorn som är ansvarig.

    Frågor och svar taggade med 'PTP' (2 st.)

    • Hanna

      Jobba direkt efter Psykologexamen?

      Hej! Jag funderar på att börja studera på psykologprogrammet i Sverige. Jag studerar just nu på programmet utomlands, har svensk gymnasieexamen. Min fråga är om man får sin titel direkt i Sverige och kan börja jobba så fort man tagit examen?

      Anna: : Hej Hanna,Se info i presentationen PTP-psykolog. Där kan du se att minst 1års tjänstgöring efter psykolog-examen och innan man kan få legitimation beviljad av soc.styrelsen krävs.
    • Elin

      Vad är skillnaden på ett kandidatprogram och ett vanligt?

      Hej! Jag går just nu i trean på gymnasiet och håller på och kollar på olika högskoleutbildningar. Jag skulle vilja plugga psykologi och undrar vad ett kandidatprogram är? Den är ju kortare än ett vanligt psykologprogram och undrar om man i såfall inte blir utbildad psykolog efter de tre åren?...

      Milla : : Hej Elin, Psykolog i Sverige är ett av de så kallade legitimationsyrken, så om man vill bli legitimerad psykolog är det strikt reglerat hur man kan bli det: man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga