Rebecca
    Hej, jag är en elev som nu går ut trean på naturvetenskapsprogrammet. Jag har tidigare under året varit väldigt stressad och haft mycket ångest över skolan, vilket har lett till att jag halkat efter i många kurser.
    Jag är mån om mina betyg, men ser självklart problematiken. Min förhoppning är om jag kan lägga en kurs åt sidan och läsa in denna på sommarskola, efter studenten. På så sätt hade jag kunnat koncentrera mig på de andra kurserna och nå mina betygsmål.
    Min fråga är alltså om jag kan läsa matte 5 efter gymnasiet, gärna under sommaren?

    Dessutom undrar jag hur antagningen till universitetet kommer gå till, hamnar jag i en annan ansökningsgrupp med upplästa betyg?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Rebecca!

    Tråkigt att du har tidigare under året varit väldigt stressad och haft mycket ångest över skolan och har halkat efter i några kurser. Det är bra att du är mån om dina betyg och söker lösning på situationen som har uppstått.

    Någon sommarskola efter gymnasiet känner vi inte till. Du får gärna berätta för oss om den sommarskolan.

    Det som finns är - att söka till komvux. Om sommarkurser finns i komvux i just din kommun, får man se på kommunens hemsida.

    Om du "tar studenten" utan att uppnå kraven för Examensbevis, får du Studiebevis.

    På komvux efter gymnasiet kan du läsa upp någon eller några kurser (det som fattas) och ta Examensbevis från komvux i så fall.

    Om du får Examensbevis på gymnasiet är det en annan situation. Med examensbeviset är du behörig att söka tll högskola och till yrkeshögskola. Om du sedan behöver läsa någon kurs för behörighet eller för att få meritpoäng eller om du höjer betyg i någon kurs, prövas du med de kompletterande betygen - i BII gruppen, men om du även utan kompletteringar är behörig till den sökta utbildningen, prövas du i BIex och BI grupper (utan atthänsyn tas till kompletteringar). Du prövas, alltså, i flera olika betygsgrupper.

    Matematik 5 krävs sällan för behörighet till en högskoleutbildning (finns några tekniska program t.ex på Chalmers i Göteborg där den krävs). Om du får F i den kursen men för övrigt har godkända betyg, uppfyller du kraven för gymnasieexamen och kommer att få Examensbevis. Du blir med det behörig att söka till eftergymnasiala utbildningar.

    Om du senare läser upp Matte 5 på komvux eller gör prövning i den kursen och får högre betyg, kommer ingenting att ändras i självaste dokumentet "Examensbevis" men genom att bifoga ett nytt (högre) betyg till Examensbeviset, kommer det högre betyget räknas in i ditt jämförelsetal i stället för F.

    Jag hoppas jag förklarade på ett begripligt sätt & svarade på din fråga. Återkom annars - så ska jag göra ett nytt försök att förklara bättre.

    Vänligen

    Liselotte Syv

     

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'betyg på grundskolan' (2 st.)

    • Johan

      Är nationella proven bra?

      Hej, jag ska börja vårterminen snart och jag undrar om de nationella proven är bra? Jag undrar om NP har större chans att höja eller sänka betygen. Min merit är 307,5 och jag har 6 A, 9 B och två C. Jag vill gärna höja majoriteten av mina B till A och undrar om de nationella proven kommer att...

      Milla : : Hej Johan! Du har imponerande höga betyg! Fortsätt läsa lika bra och skaffa dig bra, stabila kunskaper vilket kommer också spegla sig i dina betyg. De nationella proven mäter elevernas kunskapsnivå... Läs hela svaret
    • mansoora

      gymnasiet för nya i sverige?

      jag är ganska ny i sverige ( bara två år) och gå i nian jag vill läsa natur och drömmar att bli läkare sedan jag var litten men jag vet inte om jag kan klara av det eller inte! jag vet att jag komma klara det men kanske inte med så bra betyg ... det är helt enkelt en risk för mig tycker jag...

      Anna: : Hej Mansoora! Det är mycket bra gjort av dig att du på bara två år har klarat dig så pass bra med språket och studier i alla ämnen på grundskolan! Tänk på att elever som är födda i Sverige började läsa i en Svensk skola MED... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga