Tara
    Jag vet inte exakt vad jag vill jobba som när jag blir äldre, men advokat är ett av mina alternativ. Men eftersom jag inte är säker ska jag kanske gå samhälle istället, och jag undrar om man fortfarande kan bli advokat då? Och i så fall vilken inriktning ska jag ta?
    • : Hej! För att bli behörig till juristprogrammet krävs grundläggande behörighet + Historia 1b + Samhällskunskap 1b. Dessa kurser kan du få på samhällsvetenskapsprogrammet så får du den behörigheten. Detta oavsett inriktning, eftersom det är gymnasiegemensamma ämnen. Till just advokat (jurist) kan du läsa ett yrkesprogram, lägga till kurser för grundläggande behörighet och ovanstående ämnen så är du fortfarande behörig. Även på de flesta högskoleförberedande program är det inte någon större svårighet att få behörigheten. Dock är antagningskraven (betygspoängen) höga för jurist, så satsa även på högskoleprovet. (Jag är inte en SYV, så vänta du får svar från SYV, de har oftast saker att tillägga eller rättar om något är fel). Önskar dig lycka till i dina fortsatta studier :)!
    • Anna : Det är helt korrekt svar som Brednad ger i sin kommentar, tack för det, Brendan! :)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Tara!
    Du fick ett mycket bra svar i en kommentar från Brendan. Precis så är det - det är lätta att bli BEHÖRIG men svårt att komma in på Juristutbildning.
    Advokat är i grunden JURIST och sedan måste ha viss arbetslivserfarenhet och sedan kan ansöka om att komma med i Advokatsamfundet.
    Om man inte kommer in på Juristutbildningen eller ej vill satsa på en så lång utbildning - 4,5 år till jurist så kanske Paralegal/juridisk assistent på en Yrkeshögskola kan vara ett bra alternativ:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/nbi-nordic-business-institute/juridisk-assistent-paralegal
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/juridisk-assistent-paralegal1
    Andra yrkeshögskoleutbildningar inom område "juridik" är t.ex. Offentlig upphandlare:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/offentlig-upphandlare1

    Länkar till bra sidor: http://www.framtid.se/yrke/advokat
    http://www.framtid.se/yrke/jurist
    http://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet
    http://www.fragasyv.se/info/infor-hogskoleprovet
    http://www.fragasyv.se/info/mal-hogskola

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering!
    Bästa hälsningar och lyckat till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'hur lång tid läsa på komvux' (2 st.)

    • Liek08

      Hur lång tid tar det att läsa högskoleförberedande?

      Hej, hur lång tid tar det att läsa högskoleförberedande svenska 2 och 3, engelska 6 och Ma 2a på Komvux?

      Milla : : Hej,de kurserna som du nämner i din fråga "går på" 100 gymnasiala poäng per kurs. Det är alltså fyra stycken 100poängskurser. De läses på heltid (40 timmar per vecka) på sammanlagt 20 veckor (alltså på en termin).
    • Oscar

      läsa upp efter gymnasiet?

      Om jag vill söka till en högskola där det krävs att jag har läst t.ex. Matematik C och det ingår inte under min gymnasietid, kan man då läsa matte C efter gymnasiet och sedan söka till den högskolan? Och hur lång tid skulle det ta att läsa t.ex. Matte C iså fall?

      Julia: : Hej Oscar! Matte C är en "gammal" kurs som fanns innan gymnasiereformen 2011. Man kan fortfarande idag läsa den på Komvux men den är på utgående och du bör i så fall läsa en motsvarande kurs Matematik 3b eller Matematik 3c. Alla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga