Ali
    Hej, jag går sista året på gymnasiet naturvetenskap och min syv säger att de kommer ordna kurser innan jag får min gymnasieexamen så att det är bara de kurser med högsta betyg som kommer att räknas in. Jag har läst modersmål aktiv tvåspråkighet och undrar om de kan byta den mot tex eng 7 så att jag får högre jämförelsetal eller är eng 7 obligatorisk? Båda är ju individuella val och är inte obligatoriska i något nationella programmen. Så går det då?
    • : Jag har en tillfråga, om jag söker till en utbildning utomlands kommer ämnen som ger merit och är markerade utökat påverka jämförelsetalet även om dessa meritgivande kurser inte tas hänsyn till i utomlands? även om de är utanför 2500 p?
    • Daniel : angående ansökan till utländska universitet, så kan det vara väldigt olika - det är olika regler i olika länder; och det kan också skilja sig mellan statliga och privata Universiet;

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Ali,

    Engelska 7 är inte en obligatorisk kurs. Men eftersom den ger meritpoäng, kommer betyget i den räknas in, även om kursen är markerad "U", utökad, i ditt examensbevis.
    Men det är så klart fördelaktigt att ha en kurs i vilken du har högre än genomsnittet, betyg - ex. om det för dig är Aktiv tvåspråkighet, som en "vanlig", inte U-kurs.
    Om syv-en på din skola sa att hen ordnar så att du får så högt meritvärde som möjigt, så tror jag du kan lita på det. :)
    ____
    angående ansökan till utländska universitet, så kan det vara väldigt olika - det är olika regler i olika länder; och det kan också skilja sig mellan statliga och privata Universiet; det gör det även i Sverige, ex. HHS, Handelshögskolan i Sthm erkänner inte meritpoäng /det är en privat högskola - så de gör lite som de vill... inom vissa ramar, men ändå.../.

    Jag tycker, annars, att det är en bra princip att försöka ha alla de kurser i vilka du har högre betyg än genomsnittligt betyg inom programmets 2500 poäng, för att de kurser som är inom programmets 2500 poäng kommer alltid att räknas in. U-kurser räknas in bara ibland.

    Hälsningar

    Daniel syv

    • : tack för svar! så jag konkurrerar i Sverige med mina betyg inom 2500 p eller så kan en elev som har läst 10 meritgivande kurser som är markerade U har högre chans att komma in då han har fått ett förhöjt jämförelsetal pga att de ger meritpoäng? är det så det fungerar ibland?
    • Mikael : U-kurser räknas in i jämförelsetal ENDAST i 2 fall: om U-kurs ger Meritpoäng eller om den krävs för Särskild behörighet till just den utbildning som man söker just då; i andra fall det är som om man inte läste några U-kurser.

    Frågor och svar taggade med 'bankchef' (3 st.)

    • Hej

      vägen till bankchef?

      Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

      Anna: : Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
    • Mary

      Kan man bli spelutvecklare och civilekonom om man går teknik?

      Hej! Kan man bli civilekonom och spelprogrammerare om man går teknikprogrammet? Jag ska börja på teknikprogrammet inriktning systemutveckling, och jag är intresserad av att jobba med något av jobben.

      Liselotte: : Hej Mary,i teknikprogrammet ingår det kurser som krävs för särskild behörighet till utbilningar som leder till de jobben som du är intresserad av, så - ja, om... Läs hela svaret
    • Mary

      Vad är skillnaden på nationalekonom och civilekonom?

      Ja, som rubriken lyder. Vad är skillnaden? Jag skulle gärna vilja bli bankchef (jag vet att man dock behöver arbeta sig upp till det) men vilka kurser behövs för att bli bankchef? Kan man studera på estet för att sedan bli det eller är det bara ekonomi?

      Anna: : Hej Mary, Civilekonom kallas man om man tar examen från civilekonomprogrammet, som är en heltidsutbildning på högskolenivå i 4 år. Läs gärna mer om yrket... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga