1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag gissar att din fråga handlar om att komma in på en högskole- eller universitetsutbildning.

    Är man BEHÖRIG till "sin" högskoleutbildning, konkurrerar man - i Sverige - antingen med Meritvärde (på gymnasiala betyg) eller i BF-urvalet (omdöme från en folkhögskola) eller i HP-urvalsgruppen (resultat av högskoleprovet) eller i flera olika urvalsgrupper samtidigt, om man kan kvalificera sig för att kunna prövas i olika urvalsgrupper.
    Oavsett vilken urvalsgrupp man prövas i, måste man vara Behörig (ha både Grundläggande och Särskild behörighet).
    För att kunna prövas i HP-urvalet, måste man ha ett giltigt resultat från högskoleprovet.

    Betygsurvalsgrupper
    För att uppnå 20.0 i meritvärde kan man antingen ha alla A-betyg från gymnasiala kurser och inga meritpoäng; eller alla B-betyg i gymnasiala kurser och 2,5 meritpoäng. Om meritpoängen för dig med Examensbevis - var god se gymnasieguiden.se/informeras/merit

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'kostvetenskap' (2 st.)

    • Ida

      Hälsopromotion - kandidat kostvetenskap eller dietist?

      Hej! Jag har till hösten sökt programmet hälsopromotion, kandidat kostvetenskap på göteborgs universitet. Känns som en otroligt bra utbildning för mig, där man får verktyg för att hjälpa människor allmänt till en bättre hälsa men samtidigt med stort fokus på kost som jag är väldigt...

      Anna: : Hej Ida!Dietist är, i Sverige, en skyddad yrkestitel. Det innebär att man måste ha en dietistlegitimation för att få utöva det yrket. Endast personer som har tagit examen... Läs hela svaret
    • Kimmi

      Kostvetenskap och IT - jobb?

      Hej! Jag avslutar snart (juni-21) 90hp inom Kostvetenskap i Uppsala. Har tidigare läst 180hp inom IT och har arbetat med projektledning/administrativt i 10 år. Jag vill byta karriär till något med Nutrition och Kostvetenskap men vet inte vad jag kan söka till för yrken efter min dubbel...

      Milla : : Hej Kimmi,prata gärna med studievägledare på den institutionen där du läser kostvetenskap och även med dina högskolelärare. De är experter inom den branschen (i alla fall mycket mer... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga