Jessica
    Min man gick ut gymnasiet 2003. Han läste inte engelska b, som det hette då. Detta var inte obligatoriskt för hans linje.
    Nu vill han läsa till förskolelärare. Men det kräver att han har engelska b. Kan han på något sätt tenta av den kursen snabbare? Så att han får behörighet? Eller kan han komma in på att ha gjort högskoleprovet?

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Jessica!

    Att man gör högskoleprovet, befriar inte från kraven på att bli behörig. Högskoleprovet gör man för att "hamna" i ännu en urvalsgrupp, HP-urval, men som OBEHÖRIG prövas man inte i någon urvalsgrupp, över huvudet taget. Högskolor/universitet i Sverige kan inte göra undantag och ta in obehöriga. 
    Yrkeshögskolorna kan göra undantag och ta in obehöriga, men förskollärare>>> blir man ej på en yrkeshögskola. 

    Engelska 6 behöver din man skaffa sig godkänt betyg i. Han kan göra det genom att läsa på komvux, på en folkhögskola eller genom en Prövning.
    På heltid läser man Eng 6 på fem veckor. Läser man på distans eller "flex" och har myckt bra förkunskaper, är det inte omöjligt att få betyg tidigare än på fem veckor.

    Prövningar och läsa på en folkhögskola får man göra i alla kommuner; det behöver inte vara i den kommunen där man är folkbokförd. Men om man vill få Undervisning på Komvux, söker man på komvux i den kommunen där man är folkbokförd. 

    Frågor och svar taggade med 'EU-jobb' (2 st.)

    • Nora

      Jobba utomlands med juristexamen?

      Hej, jag tänkte söka till Juristprogrammet till hösten då det är det jag känner skulle passa mig bäst. En sak som dock gör mig osäker på valet är att jag vill kunna jobba utomlands i framtiden, om jag någon gång skulle vilja...

      Julia: : Hej Nora. Lagar skiljer sig åt i olika länder. Och för att i ett annat land arbeta med juridiska frågor (alltså inte i det landet där man gick den juridiska utbildningen) är ingen... Läs hela svaret
    • Rebecca

      Kan man jobba som samhällsplanerare på EU?

      Jag funderar på att utbilda mig till samhällsplanerare efter gymnasiet. Och nu när vi var i Bryssel med skolan så tyckte jag att det verkade spännande att jobba på EU (alltså Europeiska Unionen). Kan man jobba där som samhällsplanerare?

      Milla : : Hej Rebecca,det vi vet om yrket Samhällsplanerare, berättar vi om i yrkespresentationen Samhällsplanerare. du kan också kika på fler yrken, ex. Internationell samordnare, Europavetare och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga