1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emil, det finns inte någon generell förbud i att ta ett utbytesår mellan årskurse 2-3 på gymnasiet. Sedan beror det på vad det är för en sort "arrangemang" - genom vilken organisation man åker, t.ex  - där kan de ställa egna "villkor".

    Kika gärna på www.gymnasieguiden.se/informeras/plugga-ett-ar-i-europa - kan sökas av de som går åk1 och 2 på gymnasiet vilket måste betyda att man reser iväg och är utomlands mellan årskurserna 1 och 2 Eller 2 och 3.
    Men det kan finnas andra projekt som kanske endast riktas sig mot yngre elever... det får man se exakt vad det är och vad för villkor de ställer.
    Sedan kan man också läsa ett år på en svensk skola utomlands och på så sätt både läsa utomlands men ej "förlora" ett år - dvs kunna förhoppningsvis ta examen samtidigt som "kompisarna" med vilka man började läsa på gymnasiet;
    Se vilka svenska gymnasieskolor utomlands >>> som finns - det är endast några få skolor & det är endast på de som man kan få svenska betyg i svenska gymnasiekurser som sedan kan ingå i det svenska examensbeviset från ett nationellt program. 

     

    • : Tack! Det är dock så att jag fixar med skola osv själv, och inte reser genom någon organisation. Borde väll då vara upp till min skola om jag tillåts ta ett utbytesår för att sen återvända?
    • Anna : Nej, det är inte upp till din skola... det är så att OM DU RESER TILL UTLANDET FÖR ATT STUDERA, då har du rätt att återvända till din skola och din skola måste "hålla plats till dig" - men du har inte rätt att ta examen tillsammans med din "gamla" klass, utan du blir "försenad"... ofta med ett år. Men du måste innan du åker, försäkra dig om att skolledningen /rektor/ vet om att du ska just STUDERA utomlands; sedan ska du kunna på ngt. sätt Bevisa att du har studerat utomlands, om din skola så begär.
    • Anna : Elever som reser till utlandet längre perioder pga andra orsaker än att bedriva studier, har inte rätt att kräva att deras svenska skola ska "hålla plats" åt dem. Vid hemkomsten är det inte garanterat att de får plats på gymnasiet.
    • : Tack!
    • Anna : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'historia3' (2 st.)

    • Magdalena

      Studera historia utomlands ?

      Hej! Jag är en tjej på 21 år som gått vård och omsorgs programmet när jag gick gymnasiet! Har nu kommit på att jag vill läsa till historiker gärna i England. Hur gör jag för att läsa upp/läsa till betyg? Basår? ?

      Julia: : Hej,du får gärna se information på de skolorna som du vill komma in på. Du kan också kontakta de skolorna du vill komma in på och fråga vad de kräver för att du ska anses som... Läs hela svaret
    • Julia

      Vad innehåller Historia 3?

      Hej! Jag undrar vad det är för skillnader och likheter mellan kurserna Historia 2a och Historia 2b -kultur, och vad det blir för skillnad (kunskapsmässigt) om man går vidare till Historia 3 från dem. Angående Historia 3 vill jag också gärna ha en sammanfattning på kursens innehåll, vad är...

      Anna: : Hej Julia! Det är lärare i historia som kan svara på din fråga, inte Studie- och yrkesvägledare. Det är bra att du hittade information om gymnasiala kurser i Historia på Skolverkets hemsida.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga