1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej G!

    om jag förstår din fråga rätt så undrar du om vilka språkkurser som ger MERITPOÄNG på gymnasiet, inför ansökan till högskola? eller undrar du om hur eleven kan höja sina Betygspoäng inför ansökan till gymnasiet? :)

    Svarar nu på båda de frågorna. 
    En grundskoleelev som ska söka till gymnasiet får räkna in 16 bästa betyg från sitt slutbetyg i grundskolan (och som 17-de ämne får ENDAST betyger i MODERNA SPRÅK som lästes som Språkval räknas in). Har eleven godkända betyg i flera olika modersmål (vilket förekommer) och även i flera olika modersmål (och det förekommer att elever får betyg i t.ex Moderna språk /arabiska/ och i Modersmål /arabiska/ eller i Moderna språk /polska/ och i Modersmål /polska/ in i samma Slutbetyg från grundskolan), då gäller följande:
    man tar "ut" betyget  (ett betyg) i MODERNA SPRÅK som lästes som språkval och "lägger det åt sidan". 
    Av alla de övriga betygen, oavsett hur många de är, väljer man 16 st. högsta/bästa betyg. Övriga kommer inte att räknas in i elevens "betygspoäng". Sedan plussar man på till summan av 16 bästa betyg även betyget i Moderna språk, som lästes som Språkval, vilket kan ge mellan 10 och 20 extrapoäng. Och så får man fram en "siffra" med vilken eleven konkurrerar om plats på gymnasiet.
    _ _ _ _ 

    Vid ansökan till högskola, om man har Examensbevis (OBS! det är olika regler för de sökande med äldra betyg, Slutbetyget, Avgångsbetyget och med ännu äldre betyg) - gäller, vad det gäller meritpoäng för Moderna språk, följande:
    man kan ha betyg i samma språk som Moderna språk och som Modersmål in i sitt Examensbevis. Inom Modersmål på gymnasiet finns det 3 kurser, Modersmål 1, 2 och Aktiv tvåspråkighet; inom Moderna språk finns det 7 kurser inom varje språk - från Moderna språk 1 till 7. Det är godkända betyg i Moderna språk 3 och 4 (och i vissa speciella fall i Mod.språk 2 och 5 - som Undantag) som ger >> Meritpoäng/extrapoäng som gäller vid ansökan till svenska högskolor/universitet (men det finns också fall då högskolorna ej accepterar meritpoängen, ex. vid ansökan till förutbildningar (basår och basterminer) eller om det är en privat högskola, som t.ex HHS, Handels i Sthm.

    Frågor och svar taggade med '"snittbetyg"' (2 st.)

    • Anonym

      Värt att göra prövningar?

      Hej, Funderar på att satsa på prövningar för att komma in på min drömutbildning. HP kan jag glömma då jag fått 0,3. Jag kompletterade med matte 3b. Ska detta räknas med i mitt nya betygssnitt? Isåfall ligger jag runt 15.05 + merit...

      Anna: : Hejsan,om du behöver uppnå meritvärde på 20.0 och har 1,5 meritpoäng, då måste ditt jämförelsetal/snittbetyget bli 18,5.Om man har alla B.betyg i kurser som räknas in, har man... Läs hela svaret
    • Sayed

      Hur kan man beräkna sitt snitt?

      Jag vill kolla hur mycket mitt snitt blir, behöver jag räkna med gymnasiet arbetet med när jag räknar ihop alla betyg. När jag ska dela hela summan som jag fick fram, då delar jag på antal kurser, där behöver man ta hänsin till gymnasiet...

      Liselotte: : Hej Sayed, GA, gymnasiearbete - räknas inte med när man räknar fram meritvärde. Bästa hälsningarL. :)

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga