1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Jan,

    att man inte har godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk från grundskolans åk9 är ett "mindre problem" vid antagning till IB-programmet, därför att undervisning på IB-programmet >> är på engelska.

    IB-programmet är ett Internationellt program och lyder inte enligt de "vanliga svenska" regler. Söker man via gymnasieantagningen, är behörighet till IB-programmet följande: 

    Man är behörig till INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA (IB) om man har behörighet till NA (Naturvetenskapsprogrammet) eller SA (Samhällsvetenskapsprogrammet) och har tillräckliga kunskaper i engelska och tillräckliga kunskaper i övrigt för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Saknar man tillräckliga kunskaper i svenska kan man ändå antas till IB-programmet om man i övrigt uppfyller kraven.

    Tester i engelska och matematik är vanligtförekommande vid antagning till IB-programmet. Varje IB-skola får själva bestämma om de gör tester eller inte. 
    Om konkurrens om studieplatser uppstår, vinner den som har högre betyg.

    Det går, alltså, inte på förhand att svara på frågan om man blir antagen till IB-programmet eller till ett annat program på gymnasiet.

    Utifrån det du, Jan, skriver i din fråga verkar det som att din kompis är behörig till IB, men om hen blir antagen eller inte kan inte jag svara på. Det går inte att veta det på förhand.  Din kompis får söka och hoppas hen blir antagen.

    Önskar din kompis lycka till med ansökan till gymnasiet!

    Peter SYV

     

    Om behörighet till olika gymnasieprogram - läs på www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet>>

    För att bli behörig till Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) krävs det att man har godkända betyg i geografi, historia, samhällsvetenskap och religion samt i minst fem andra valfria ämnen + i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

    För att bli behörig till Naturvetenskapsprogrammet (NA) krävs att man har godkända betyg i biologi, fysik och kemi samt i minst sex andra valfria ämnen + i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

    Behörig till IB-programmet är den som är behörig till SA eller NA. I svenska får man Undantag från kravet för godkänt betyg /eftersom undervisning på IB är på engelska/.

    Frågor och svar taggade med 'yrkesbeskrivningar' (3 st.)

    • SYV-besökare

      Liknande yrken på framtid?

      Hejsan, jag uppskattar sajten www.framtid.se där det finns ofta mycket bra information om många yrken. Men jag har en fråga: ibland känns det att "liknande yrken" inte är så jätteliknande. Hur tänker ni kring "liknande yrken", hur väljer ni vilka som ni påstår är "liknande"? Tack på...

      Daniel: : Hej och tack för din uppskattning av våra insatser! Det värmer!Angående yrken på www.framtid.se så är det en viktig och intressant fråga. Men också svår att besvara. Yrken kan... Läs hela svaret
    • Sven

      Undrar Vem är Elin som sammanfattar?

      Hej! Jag brukar läsa frågor och svar på den här sajten, vilket jag tycker är mycket lärorikt. Ni ger många bra svar! Tack för det. Jag ser också att ni i era svar ofta hänvisar till sajten www.framtid.se med diverse beskrivningar av olika...

      Kristoffer: : Hej Sven!Tack för att du gillar och använder våra webbsidor.När det gäller din fråga om Elin så är det en av våra skribenter som lägger upp material på... Läs hela svaret
    • Eva

      Hur god chans har Jag att komma in på utbildningen?

      Hej, Jag är intresserad av att söka ett program till hösten 2021. Jag kommer då att söka med gymnasiebetyg utan komplettering (BI). För hösten år 2020 ligger BI på 17,36. Jag har 17.34. Tidigare år har antagningspoängen varit lite...

      Mikael: : Antagningsgränser kan gå upp eller ner, av olika anledningar. Om du kan göra Högskoleprovet gör det! Om du kan höja ditt meritvärde och prövas även i BII, är det också en fördel för dig! I varje urvalsgrupp har du en ny chans.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga