1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Rawand!

    Det är bra att du tycker om språk, kultur och andra länder. 

    Du skriver att du vill läsa en yrkesutbildning. 

    Frågor som jag behöver få svar på:

    - har du gymnasiekompetens? Vilket dokument (Examensbevis eller Studiebevis) som du fick från gymnasiet - eller kanske Studieintyg?

    - var i landet bor du? kan du flytta fritt inom hela Sverige?

    - kan du tänka dig att läsa i 1 år, 2 år, 3 år eller längre?

    - vilka språk kan du nu och vilka språk vill du lära dig?

    I avvaktan på dina svar på mina frågor, skickar jag nu några exempel på Yrkeshögskoleutbildningar, som för hoppningsvis blir av intresse för dig:

    Koordinator inom turism & service

    Affärsutvecklare, hållbar turism

    Konferensansvarig

    Hela utbudet av yrkeshögskoleutbildningar ser du på www.yhguiden.se

    Tips: fråga på Komvux i din kommun (där du är folkbokförd) om vad de har lokalt på din komvux. På Komvux kan utbildningar på gymnasienivå (oftast) men även på eftergymnasial nivå (ibland) finnas. Din kommun kanske samarbetar inom regionen - och kan erbjuda utbildning i komvux regi i en annan kommun.
    Fråga även påArbetsförmedlingen - om de har någon Arbetsmarknadsutbildning att erbjuda. För att ta del av AF´s utbud, bör du vara inskriven på AF. 

    Hörs!

    ANNA

     

    Hej igen!

    Jag vill börja med att tipsa dig om Folkhögskoleutbildningar - där du kanske kan läsa till tolk. 

    Folkhögskolor finns det många olika i Sverige och du hittar alla dem på www.folkhogskola.nu - jag ska försöka hitta några som jag tror liggen nära där du bor och skicka snabblänkar till dig.

    Mina frågor till dig är:

    - är du 19 år nu? (viktigt: man måste vara 18 år eller äldre för att få lov att läsa på folkhögskolornas alla utbildningar; på vissa utbildningar kan man vara yngre men det är bra om du är över 18 år - då kan du läsa på alla folkhögskoleutbildningar).

    - hur många år gick du i skola sammanlagt under ditt liv? I Sverige räknar vi studier på heltid, dvs man läser måndag till fredag under period augusti-juni. Så är det inte i alla länder. Jag vet inte hur det är i ditt land, om du gick i skola några dagar i veckan eller under vissa perioder eller du kanske läste på mer än heltid. 

    - har du utbildnignsdokument med dig som berättar om din skolgång och dina betyg från hemlandet? Om du har dem, är de översatta till svenska eller till engelska? Om du inte har dem, kan du få tag på dem från ditt hemland?

    Alla de där frågorna ovan kommer Studie- och yrkesvägledare att ställa till dig vid ett personligt möte. Det kallas för att göra kartläggning. Det är viktigt att veta vad du redan kan för att bygga vidare på det.

    Det är kanske mycket enklare och bättre om du kontaktar SYV på komvux och bokar möte där. Du tar då med dig alla de utbildningsdokument som du har. Om du inte har några dokument som bekräftar din tidigare utbildning, kan du fråga om du kan göra några tester (nivåbedömningar) - i bland annat svenska, engelska och matematik. 

    Jag ska nu se om jag hittar info om folkhögskolorna i Västra Götaland och deras tolkutbildningar. I så fall utökar jag mitt svar ännu en gång.

    Lycka till!

    Här >> kan du se alla de Folkhögskolorna som finns i Västra Götaland. 

    Du kan också ringa till Folkhögskolornas gemensam informationstjänstE-post: [email protected] 

    Telefon: 08-796 00 50

    Du kan då fråga vilka tolkutbildningar som finns nära där du bor.

    Men du kan kanske flytta och bo på Internat på en folkhögskola i en annan del av Sverige?

    ********************

    Andra alternativ för dig:

    Du vill kanske utbilda dig till språklärare?

    Du vill kanske jobba inom turism eller hotellbransch?

    Du vill kanske skaffa dig svensk gymnasiekompetens för att kunna senare läsa på högskola eller på yrkeshögskola?

    Det som jag råder dig att göra:

    1. lära dig så mycket svenska som möjligt i tal och i skrift - på alla möjliga sätt som du kan tänka dig (prata svenska, se svenska filmer och läsa böcker mm).

    2. få svar angående vad dina betyg från hemlandet motsvarar i Sverige - vilken nivå de ligger på (i alla ämnen). I matte, svenska och engelska finns det nivåbedömningstester som man kan göra på Komvux. I andra ämnen "går man" oftast på de betyg som folk har med sig från sina hemländer.

    3. titta på olika yrken på www.framtid.se och se om det är något yrke som intresserar dig väldigt mycket och du vill utbilda dig inom det.

    4. boka tid med SYV på Komvux i din kommun. Komvux kan säga att du ännu inte är 20 år och är för ung för dem. Reglerna är att det är från 1 juli det kalenderår som du fyller 20 år som du kan läsa på komvux. Om du fyller 20 år under år 2016, kan du läsa på Komvux från 1 juli 2016. Påbörja dina studier kan du inte innan 1 juli men du kan förbereda dig, göra nivåbedömningstest, och göra Ansökan under våren. Du säger på Komvux att det är det du vill nu: förbereda så att du kan börja studera så fort som möjligt efter 1 juli det kommande året.

    5. samtidigt - undersök om någon av folkhögskoleutbildningar (t.ex. någon tolkutbildning) som skulle passa dig. Folkhögskolorna gör sin egen antagning (varje FHSK tar in till sina utbildningar själv) och du kontaktar därför just den folkhögskola där du vill läsa - direkt.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Lycka till! 

    ANNA

    • : Hej igen//Jag har inte gymnasiekompetens och jag har ingen gymnasiet utbildning men jag har läst 2 år i mitt hemland, jag kan läsa 3 år eller längre, Jag bor i Västra Götaland, jag kan prata Arabiska, engelska och svenska. Jag är intresserad av koreanska och kinesiska.
    • Anna : Kan det verkligen stämma att du gick i skola bara i 2 år i ditt hemland? Allt som allt, menar jag - från det att du fyllde 7 år (sammanlagt antal år i skolan)? Du skriver så bra på svenska, menar jag. I Sverige är det mycket viktigt att veta vilken tidigare utbildning en person har för att kunna hänvisa till rätt skola på rätt nivå. Jag behöver veta mer för att kunna ge dig rätt information. Jag kommer att ställa ett antal frågor i mitt utökade svar. Om du inte vill eller kan svara på mina frågor, boka tid hos Studie- och yrkesvägledare på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd och ni får diskutera frågan om vilken utbildning som passar dig bäst.
    • : Jag läste bara 2 år i gymnasiet ..det innebär att jag har läste 11 år ☺
    • : Nejj.Jag läste 11 år .men jag sa 2 år i gymnasiet
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'myndighet' (9 st.)

    • KajsaR

      Jobba statligt och rätt väg?

      Hej! Jag har jobbat i privat regi i många år nu och insett det inte passar mig; konferenser, minikonferenser, kickoffs och allt vad det heter är inte min grej och det förekommer i stor grad privat (jobbar på bank). Jag vill nu bli attraktiv i mitt sökande...

      Milla : : Hej!Det låter som att du har en tydlig bild av vad du letar efter och vilka arbetsplatser som skulle passa dig bäst. Här är några förslag på utbildningar som kan vara relevanta/passande... Läs hela svaret
    • student

      Hur får jag in foten i en ny bransch?

      Hej! Jag har arbetat som lärare i grundskolan i många år och vill nu byta bana. Helst vill jag arbeta som handläggare på myndighet men även andra administrativa roller är intressanta. Mitt problem är att jag inte har någon erfarenhet av arbete på myndighet och inte heller någon erfarenhet som...

      Peter: : Hej Jenni!ett förslag som jag har går ut på att du söker SOMMARJOBB som administratör eller handläggare på någon myndighet. Genom sommarjobb kan man få in foten och... Läs hela svaret
    • Isabelle

      Kan jag läsa till annan examen?

      Jag läser sista året på folkhälsovetenskapliga programmet men har insett att det inte är vad jag vill. Eftersom jag bara har 7 månader kvar till examen vill jag inte hoppa av. Jag undrar däremot om jag kan validera en del av dessa kurser jag läst och...

      Mikael: : Hej!Om du jämför kursinnehåll i olika program, så ser du att det är ganska olika vilka kurser som läses. Ngt program där kursinnehåll skulle vara mycket likt ditt nuvarande program... Läs hela svaret
    • Edita

      Vad är skillnaden?

      Hejsan Jag ska nu börja mitt tredje år i gymnasiet och har länge nu velat arbeta inom en offentlig sektor som en juridisk handläggare eller utredare på tex myndighet eller försäkringar men vill inte ta en utbildning på universitet(för lång...

      Anna: : Hej Edita, var Paralegal brukar få arbete kan du se ex. i yrkespresentationen Paralegal på Framtid.seEn liknande (men lite "smalare") yrke är IP-paralegal Att lite olika behörighetskrav ställs inför... Läs hela svaret
    • Hanna

      Vilken utbildning passar om jag vill jobba på myndighet?

      Hej! Jag skulle i framtiden vilja jobba statligt, men är lite osäker på vilken utbildning jag ska välja. Jag skulle kunna tänka mig att t.ex jobba på skatteverket som handläggare. Jag vill gärna att utbildningen ska vara bred, men samtidigt leda fram till en bra arbetsmarknad. Har ni några...

      Julia: : Hej Linnea, det finns många olika Myndigheter i Sverige och handläggar-jobbet kan innebära många olika sorters arbetsuppgifter - Juristexamen brukar vara mycket gångbar,... Läs hela svaret
    • Nara

      Hur blir man en civil utredare?

      Hej! Jag vill gärna bli civil utredare, men när jag frågade min SYV så hade hon ingen koll på vad det är, jag frågade även polisen under en mässa och polisen hade ingen aning heller..Är det ett vanligt yrke och vad krävs för att bli det?

      Anna: : Hej Shakita, kika gärna på framtid.se/yrke/civil-utredare och det är "någon gång ibland" som de tjänster utannonseras. Just idag, den 6 december 2018, finns det på... Läs hela svaret
    • Hellen

      Är det svårt att jobba utomlands med svensk examen?

      Jag har sökt till program som är antingen balanserad eller konkurrenskraftig inom arbetsmarknaden. Jag funderar då på att jobba utomlands om det blir svårt att hitta i Sverige. Jag har valt program där man kan bli grafisk formgivare/designer, webbredaktör och funderar även på webbutvecklare....

      Liselotte: : Hej Hellen,den branschen som du är intresserad av är mycket flexibel och förändringar sker snabbt. Idag kan nog ingen svara på om exakt vilka yrken och arbetsuppgifter som kommer... Läs hela svaret
    • Leia

      internat, går det att bli myndig tidigare?

      Måste mina föräldrar godkänna att jag ska 'flytta hemifrån' eller kan man 'bli ''myndig'' tidigare'? Och om man ska läsa i ett annat land vad behövs för att kunna ta sig dit, tänkte att jag kunde/skulle bo på internat om jag ska läsa i Stockholm och jag behöver mer information om jag ska läsa i...

      Anna: : Hejsan, Leia! Du är inte ensam i att vilja bli "myndig tidigare" och inte behöva vänta tills du är 18 år. De frågor får vi på Fråga SYV ibland. Men tyvärr har vi inte lyckats hitta någon möjlighet att bli myndig i... Läs hela svaret
    • Sanna

      Slutbetyg saknas från privatskola?

      När John-Bauer gick i konkurs var det många som blev drabbade på olika sätt, både lärare men framför allt elever som helt plötsligt blev frånryckta fullständig gymnasieexamen och ett samlat slutbetyg. För de som redan tagit examen INNAN konkursen har även i dessa fall betyg "försvunnit" dvs...

      Anna: : Hej Sanna! Jag beklagar det som hände din pojkvän. Undrar om ni har varit i kontakt med Regionarkivet? Du skriver att din pojkvän har kompletterat upp sina betyg på Komvux. När han började komplettera sina betyg, har... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga