Ida
    Hej.
    Nu för tiden finns det en oändlighet av olika skolor, kurser och program som erbjuds. Det verkar inte vara svårt för en institution att få ge ut ett diplom tex. Vissa skolor betalas av staten och andra tar betalt per termin och är då inte studie berättigad.

    När man sitter och tittar på olika utbildningar, har ni något tips för hur man ska bedöma skolan? Möjligheter att få jobb efteråt, självklart beroende på vad man utbildar sig inom.

    Jag tittar på vissa utbildningar inom pedagogik. Som samtalsterapeut tex, humanova verkar vara privat, Hur kan man mäta den mot tex Somenbygdens Folkhögskola som erbjuder 2 årig utbildning till 12-stegs pedagog. Förutom att det är olika program och man lär sig olika vägar, hur kan man bedöma det intyg/betyg/diplom etc som man får. Och hur bedöms det på arbetsmarknaden?

    Tack!

    1 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Ida,

    du har rätt. Det finns många olika utbildningar och det är många ggr svårt att bedöma kvalité på dem.

    Utbilningar inom Yrkeshögskola - står under Myndigheten för yrkeshögskolans bedömning; de håller hög kvalité och har mycket bra "statistik på arbetsmarknaden", dvs nästan alla får jobb.

    Folkhögksolorna kontrolleras också och borde hålla OK kvalité på sina utbildningar.

    De privata utbildningar där man måste betala och inte har rätt till Studiemedel - här är det upp till dig själv att bedöma. 
    Arbetsgivare tänker olika.
    Många ggr är det också personliga egenskaper, kontakter och "tur" som avgör om man får jobb.

    Du nämner Samtalsterapeut - och inom det område finns det många "tunga"/långa högskoleutbildningar - t.ex Socionom /som rätt så kort utbidning, på endast 3,5 år... inom högskola är det inte en lång utbildning, för att psykolog läser man till i fem år, t.ex/ - så om man ska på arbetsmarknaden konkurrera mot legitimerade Psykoterapeuter - som har läst på högskolenivå i tio år på heltid..? då undrar jag om man egentligen har någon rimlig chans?

    Visst finns det några få som lyckas att med kort utbildning /några veckor eller månader på en privat skola/ få jobb som samtalsterapeut /ofta dock inom "egen verksamhet" som egenföretagare för att kommuner eller landsting anställer inte utan en edigen högskoleutbildning som Samtalsterapeut/ - men de är inte många. Då har man personlig "karisma", de rätta kontakterna eller ren och skär "tur" - och det är OK... dvs "vinnaren tar allt" - går en privat verksamhet "runt" ekonomiskt, om man har förmåga att attragera de betalande kunderna, så är det OK.  

    Det går inte att redovisa för vad varje privat arbetsgivare skulle tycka och tänka och vilka utbildningar de föredrar... Vill man ha "sitt på det torra" rekommenderar vi i första hand högskoleutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och utbildningar på folkhögskolorna; även KKU, konst- och kulturutbildningar står under Myh, Myndigheten för Yrkeshögskola´s kontroll.

    Bästa hälsningar

    SYV

    Frågor och svar taggade med 'nk1a1' (4 st.)

    • Benjamin

      Räknas naturkunskap 1a1+ 1a2 som naturkunskap 2?

      Hej! Räcker det att ha studerat naturkunskap 1a1+1a2 för att det ska räknas som naturkunskap 2 eller måste jag studera naturkunskap 1a2 och 2?

      Julia: : Hej Benjamin;kurserna naturkunskap 1a1 och 1a2 utgör tillsammans en kurs Naturkunskap 1b. Efter det läser man naturkunskap 2.Alltså, du måste efter nk1a1 läsa 1a2 och sedan 2.VänligenJulia syv
    • Gulle

      Naturkunskap 1a1 = naturkunskap 1b?

      Hej! Jag har läst och har godkänt i naturkunskap 1b. Men för att jag ska kunna plugga till ”barnskötare” behövs naturkunskap 1a1. Behöver jag då plugga till naturkunskap 1a1 även om jag har godkänt i naturkunskap 1b?

      Anna: : Nej, du ska inte behöva plugga nk1a1. Om du har godkänt betyg i nk1b, då är det detsamma som om du hade godkända betyg i nk1a1 och i nk1a2... för att de två små kurserna - nk1a2 och... Läs hela svaret
    • Julia

      Är jag behörig till att söka naturkunskap 2?

      Jag läser just nu på komvux till undersköterska. Jag har bara matte 3, svenska 3, gymnasiearbete och företagsekonomi 1 kvar innan jag har alla poäng som krävs för examen. Jag behöver dock naturkunskap 2 till den linjen på högskolan jag vill läsa efter gymnasiet. Jag har läst naturkunskap 1a1 men...

      Anna: : Hej Julia, det finns ersättningsmöjligheter för Naturkunskap 2 och bland annat gäller:om du har lästVård- och omsorgsprogrammet och fick godkända betyg i kurserna... Läs hela svaret
    • Anna

      Ersättningsmöjligheter naturkunskap?

      Jag har kursen naturkunskap 1a1 och kurser som jag kan använda som ersättningsmöjlighet för Naturkunskap 2. Min utbildning kräver naturkunskap 2. Hur fungerar det då, kommer jag behöva studera 1a2 på komvux eller är det behörigheten till naturkunskap 2 som räknas?

      Liselotte: : Hej Anna, om det är Naturkunskap 2 som krävs för särskild behörighet och du har godkända betyg i ersättningskurser för Nk2, då är du behörig. L. :)

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga