Marie
    Hej!
    Jag tänkte kika med er om det är möjligt att läsa nya kurser för att höja betygssnittet som man söker in till högskola/universitet med?

    Jag har nämligen läst ett basår för att söka till läkarlinjen, och har därför olika snitt beroende på om jag söker i B1 eller B2 gruppen. När jag sökte till ekonomiprogrammet (andrahandsval) såg jag att jag hade ett tredje betygssnitt, som var högre än de B1 och B2-poäng jag hade när jag sökte till läkarprogrammet. Om jag skulle läsa några nya ämnen, och få exempelvis A i dessa, kommer detta att räknas med och höja mitt snitt, när jag söker till läkarprogrammet? Eller är det endast att läsa upp tidigare betyg som gäller?

    Tack på förhand.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Marie,
    Nya kurser kan räknas in endast om de krävs för behörighet (grundläggande och/eller särskild behörighet) eller om de ger meritpoäng; inga andra nya kurser, som inte redan ingår i ditt exam.bevis, kommer räknas in.
    Du är behörig till läkarprogrammet, om jag förstår dig rätt - så du behöver inga kurser för behörighet.
    Då är det frågan om du har max meritpoäng eller inte.
    Meritpoängen får du för Engelska 7, för Moderna språk 3 och 4 och för högre mattekurser (eftersom för läkarprogrammet krävs matte 4, är det matte 5 och matte specialisering som kan ge dig meritpoäng inom matte).
    Om du nu t.ex har godkända betyg i eng 7 och i mod.språk 3 och 4 då har du max i merit, som är 2,5 och kan inte få fler meritpoäng. Och i så fall är det att höja betygen i de kurser som du har i ditt examensbevis, som gäller.
    Om du, däremot, inte har max antal meritpoäng då är det fördelaktigt för dig att försöka få betygen i de kurser som kommer ge dig meritpoäng; betyg i de kurserna räknas även in i ditt jämförelsetal och därför är det ännu mer fördelaktigt om du får Höga betyg även i de kurserna.

    Ännu ett alternativ är att göra Högskoleprovet; du konkurrerar i så fall även i HP-urvalet.

    Info om meritpoäng för dig med examensbevis - var god se gymnasieGuiden.se/merit
     

    Frågor och svar taggade med 'bankchef' (3 st.)

    • Hej

      vägen till bankchef?

      Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

      Anna: : Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
    • Mary

      Kan man bli spelutvecklare och civilekonom om man går teknik?

      Hej! Kan man bli civilekonom och spelprogrammerare om man går teknikprogrammet? Jag ska börja på teknikprogrammet inriktning systemutveckling, och jag är intresserad av att jobba med något av jobben.

      Liselotte: : Hej Mary,i teknikprogrammet ingår det kurser som krävs för särskild behörighet till utbilningar som leder till de jobben som du är intresserad av, så - ja, om... Läs hela svaret
    • Mary

      Vad är skillnaden på nationalekonom och civilekonom?

      Ja, som rubriken lyder. Vad är skillnaden? Jag skulle gärna vilja bli bankchef (jag vet att man dock behöver arbeta sig upp till det) men vilka kurser behövs för att bli bankchef? Kan man studera på estet för att sedan bli det eller är det bara ekonomi?

      Anna: : Hej Mary, Civilekonom kallas man om man tar examen från civilekonomprogrammet, som är en heltidsutbildning på högskolenivå i 4 år. Läs gärna mer om yrket... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga