elev

    Hej! Ska börja 9:an till våren och har en fråga egentligen. Jag vill gärna plugga IB på Stockholm International School, men jag undrar vad den bästa tiden är för ett sådant val. Jag kan börja nu till våren och då få en längre tid på mig på skolan så att jag kan komma in i att plugga på engelska och få kompisar innan IB börjar, och jag slipper göra deras "entrence exams" m.m, eftersom jag inte byter direkt till IB. Däremot kommer jag ju då inte få ett slutbetyg från 9:an, vilket jag tror skulle göra ett byte från skolan svårare (?), även om jag tror chansen för att jag vill byta är låg. Jag ska som jag förstått det även göra mitt gymnasieval om 6 månader, och jag kommer inte ändra mig tills dess. Och om jag byter efter 9:an är jag inte säker på att jag kommer lyckas plugga IB direkt på skolan, givet att jag inte kommer vara van med läroplanen, engelskan eller människorna. Vad tycker ni att jag bör göra? PS. Vill gärna byta till skolan för att man får skippa ett år och ta studenten när man är 18 med IB bytg, vilket jag tycker är ett logiskt hopp för mig med 335 merit och som redan gjort 9:ans Matte NP och som vill plugga på Cambridge

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    du skriver om att du vill plugga på SIS, stockholm-international-school
    ... Och vill man senare plugga utomlands, t.ex på Cambridge, så är det en klar fördel att ha läst IB-programmet på gymnasiet. IB-programmet är 2-årigt men i Sverige läser man på gymnasiet i 3 år, så första året läser man så kallad "pre-IB" år som motsvarar ungefär det som eleverna på de svenska gymnasieprogram läser under årskurs 1 på NA eller SA men man läser med undervisningsspråk Engelska.
    Du skriver "jag ska börja nian nu till våren..." vilket jag inte riktigt förstå... till hösten borde det ju vara, du har alltså avslutat år8 på grundskolan i juni 2023, stämmer det? :)
    Information om IB-gymnasieutbildningen finns på svenska och engelska på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IB
    Söker du med slutbetyg från grundskolan via gymnasieantagningen så konkurrerar du med de betygen du har i ditt slutbetyg - om en gymnasieplats, men IB-utbildningar kan även ha egen antagning där de kräver att eleverna gör prov/tester och intervjuer och eleven kan "avrådas" från att läsa på IB även om de har höga betyg. Det är inte endast goda kunskaper i engelska och matematik som krävs utan även "tillräcklig personlig mognad" och "disciplin". Det finns några ganska "speciella" saker som utmärker IB-utbildningen och som är ganska annorlunda mot "den vanliga svenska gymnasieskolan". En sådan sak är att största vikten i betygen läggs på IB på de slutproven /tentamina/ i slutet av hela gymnasieutbildningen på IB. En elev på IB-gymnasial utbildning ska alltså "samla på sig" kunskap och uppvisa den i slutet av hela utbildningen (här handlar det bland annat om att HA KUNSKAP men även om att hålla nerverna i schack och kunna uppvisa "god dagsform" på beställning. Omprov (så kallade re-takes) kan man göra endast 2 gånger. 
    IB förbereder väl inför eftergymnasial utbildning på utländska universitet; detta för att utbildningen är internationell (anpassad till kraven på universitet utomlands + att undervisning i alla ämnen förutom svenska, sker på engelska).
    Du frågar om du kan byta till en IB-skola redan under grundskolan, och den frågan kan jag tyvärr inte svara på utan du måste få svar från en IB-skola om det (har de ledig plats? uppfyller du deras villkor för antagning? - det är de frågorna som endast den aktuella skola kan svara på). Om du kan och vill byta till en IB-skola redan under grundskolan, så får du gärna göra det (glöm inte att få OK från dina vårdnadshavare bara... :).
    Förutom stockholm-international-school så finns det flera skolor som i Stockholm erbjuder IB-programmet. Exempelvis erbjuder även Internationella-engelska-gymnasiet-sodermalm-IEGS IB-programmet inom sitt utbud av gymnasial utbildning.

    Studie- och yrkesvägledare
    • elev : Hej! Jag menade att byta till hösten, och jag har pratat med skolan och de har platser lediga för mig. Allt jag behöver skicka in är mina betyg under de senaste tre åren, medans du behöver skicka in mycket mer om du byter direkt till IB (med intervjuer m.m). SIS har inget pre-IB år, utan följer det helt internationella systemet där man tar studenten när man är 18 till skillnad från Sverige där det är 19. Min fråga är endast vilken tid, nu till hösten eller efter 9:an som gymnasieval som skulle vara bäst? Är de omöjigt att byta från IB skolan? Vad skulle du rekomendera för min situation och ambitioner?
    • Milla : Du förlorar inget på att skicka in dina betyg under de senaste 3 åren och invänta svar om skolan är beredd att ta in dig (eller inte). Du får gärna göra det. Och om du får svar att du kan bli antagen till den nya skolan, ta upp frågan med dina vårdnadshavare, är mitt råd. Du kan också be om att få provgå på den nya skolan en dag i början av läsåret innan du bestämmer dig för att byta (eller inte byta) skola.
    • Bosse :

      Jag vet inte om det här hjälper eller inte, men jag läste IB i Kristianstad, och i alla fall enligt min upplevelse så var "entrance exams" inte svåra. Intervjun jag gick på var en ren "formalitet" efter att ha klarat provet, enligt IB koordinators egna ord. Jag tror provet var också bara en formalitet, ärligt talat. Jag har för mig att en del av mina klasskamrater till och med kuggade provet, men fick ändå en plats på programmet. Vid andra länder som exempelvis Storbrittanien är det vanligare att elever måste klara ett prov för att komma in i ett visst gymnasieprogram, men så är det inte i Svergie. Man tittar bara på högstadiebetygen här, så skolan kommer antagligen inte bry sig så mycket vad du får på provet. Det kan vara annorlunda på SIS än skolan jag gick på (som var betydligt mindre), men jag tror inte entrance exams och intervjun är något du måste oroa dig över.

      Däremot, om valet ligger mellan att studera 3 gentemot 2 år på en IB skola, skulle jag rekomendera att du väljer att studera på SIS under en längre period. IB är verkligen helt annorlunda från gymnasieprogrammen i Sverige. Speciellt om man kommer direkt från högstadiet och ska rakt in i IB programmet blir det nog lite av en chock. Det kräver ett helt annat arbetsätt, och det kan ta sitt lilla sitt att hitta de studietekniker som passar just dig. Jag läste ett pre-DP år och jag tror definitivt inte att jag skulle ha fått lika bra betyg om jag inte fick tid att vänja mig vid hur annorlunda och krävande programmet var. 

      Dessutom får du mindre tid att fundera över vilka ämnen du vill välja inom programmet, vilket har en stor påverkan på vilka högskoleprogram du kan söka i framtiden. I de nationella gymnasieprogrammen läser man fler antal ämnen. Om man går t ex Natur kan man välja läsa matte, svenska, engelska, samhällskunskap, biologi, fysik och kemi, och få i princip behörighet till vilken högskoleutbildning som helt. 

      På IB är det annorlunda. Man läser färre ämnen (totalt 6), fast på en djupare nivå. Det resulterar dock i att antalet utbildningar man har särkild behörighet till blir betydligt mindre. Om du vet redan nu vad du vill studera på universitet är det ingen problem (då ser du bara till att du läser rätt ämnen), men om du ändrar dig senare får du antagligen läsa vidare på Komvux efter gymnasiet.

      Om du ska söka utbildning utomlands är det så klart annorlunda. Jag rekomenderar att du kollar på olika utländska kandidatprogram (titta t ex på Cambridges websida) för att få en idé av vad som behövs för att söka till utbildningen. De har oftast rätt strikta krav utomlands på vilka ämnen man ska ha läst på IB för att kunna söka till programmet - Något att tänka på.

    • Milla : Tack så mycket för din utförliga kommentar! Jag känner (dock, tyvärr) att jag måste "rätta dig" lite ... t.ex en viktig "punkt" om att "komplettera på komvux", läsa vidare på Komvux, alltså så går det inte efter IB (detta för att de internationella betygen man får på IB på gymnasiet går inte att sätta in i samma betygsdokument som svenska gymnasiebetyg...). De är så att de elever som inte klarade få Diplom på IB är hänvisade till omprov på IB-skola (retakes) men man får endast 2 försök. Sedan är det att söka allmänna kurser på folkhögskolorna för att där läsa mot Omdöme. Det går alltså inte komplettera upp utbildning från IB på komvux. ... Och så också om antagning till IB-programmet, så kan det se väldigt olika ut på olika skolor. Vissa skolor tittar endast på betygen och inte har några antagningsprov eller intervjuer, över huvudet taget. Andra skolor gör långa intervjuer och tester i engelska och matte och avråder en hel del elever från att ens försöka komma in på IB. Det är jättebra att du berättade om din erfarenhet, hur det var för dig - för att det kan bli ungefär på samma sätt för ganska många andra elever men för andra elever kan det bli ganska annorlunda. Många av de insikter du delar i din kommentar (ovan) hjälper ungdomar som funderar på att läsa på IB. Tack för att du tog dig tid att skriva här på forumet!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'meritvärde' (1263 st.)

    • LILIII

      Gymnasieexamen?

      Hej! Jag vet att man måste ha godkänt på 2250 poäng för att få gymnasieexamen, alltså man kan ha F på 250 poäng men från vilken summa räknar man det? 2500 eller 2400 ifall gymnasiearbetet räknas inte med. Om jag har F på...

      Milla : : Hej,jag är inte helt säker på att jag förstår exakt vad du frågar om. Du får gärna förklara mer kring din fråga.Detta gäller: examensbevis från gymnasieskolan... Läs hela svaret
    • omenaomenaomena

      Får jag högre meritpoäng om jag hoppar av kursen?

      Hej! Jag går tvåan på estet och har nu gått modersmål 1. Det gick inte så bra då jag har haft mycket annat i skolan så det slutade med att jag troligen kommer att få E i modersmål 1 efter detta läsår. Jag har tittat...

      Milla : : Hej!Reglerna säger att om läraren har tillräckligt med underlag för att sätta ett betyg, då bör betyget sättas. Efter halva kursen brukar lärare anse att de har... Läs hela svaret
    • claranils

      Vad händer om jag läser moderna språk och matematik 5?

      Hej! Jag läste samhällsvetenskapsprogrammet i gymnasiet men läste aldrig några kurser som gav meritpoäng och gick därför ut med 18,65 i meritvärde. Nu efter studenten har jag insett att jag vill läsa till läkare. Jag läste in Kemi 1+2,...

      Milla : : Hej,betygen i kurserna som ger meritpoäng räknas även in i ditt jämförelsetal (snittbetyget). Du vinner därför på att ha så höga betyg i alla kurser,... Läs hela svaret
    • SP0701

      Kan jämförelsetal sänkas till urvalsgrupp 2?

      Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet på gymnasiet och läst till Fysik 2 och Kemi 1 för behörighet till ingenjörsprogrammet i datateknik, som jag sökt till i höst. Fysik 2 och Kemi 1 krävs för behörighet till programmet. Mitt...

      Milla : : Hej,eftersom betygen i fysik 2 och kemi 1 krävs för behörighet, måste de betygen räknas in. Jämförelsetal (snittbetyget) kan som max uppgå till 20.0, ej högre. Har... Läs hela svaret
    • GG

      Obligatoriska kurser historia 1b eller historia 1a1?

      Hej, Jag håller på att lägga upp mina gymnasiebetyg för att räkna ut min merit, däremot så märkte jag att i de obligatoriska kurserna som ska motsvara 600 poäng, så finns historia 1a1 som är 50 poäng. Dock så har jag...

      Milla : : Hej!Meritvärde räknas ut på fullständiga gymnasiala betyg. Se vilka kurser som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet eller från komvux. Alla kurser från det... Läs hela svaret
    • Sahra1791

      Hur pluggar man upp sina betyg på komvux?

      Hejsan! Jag har pluggat klart på universitetet men känner mig inte nöjd med mitt val av yrke. Jag har länge drömt om att plugga till läkare men har inte betyg eller behörigheten till programmet. Jag har nyligen ansökt om ett examensbevis från min...

      Milla : : Hej,jag vill råda dig börja med matematik-kurserna, sök läsa matematik 3c och om du får godkänt betyg i den kursen, läs sedan matematik 4. Du behöver ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Eeeerik

      matte 3b eller 3c?

      Hej! Jag har en liten fundering, jag har planer att läsa mattematik 3 och 4 på komvux för att senare kunna läsa vidare till exempelvis receptarie. När jag gick på gymnasiet för några år sen läste jag till och med matte 2B. Och efter lite...

      Milla : : Hej,jag tycker du vinner på att läsa matematik 3c innan du läser matematik 4. Betyget i matte 3c kommer inte räknas in i ditt meritvärde (eftersom den kursen ej ingår i ditt examensbevis från gymnasiet... Läs hela svaret
    • Pandra girl

      Hur är det med naturs möjligheter?

      Hej! Jag undrar om man får bättre möjligher om man får exakt samma betyg på samhäll oh natur. På samhäll säger vi att jag har lagt till matte 3 och engelska 7 vet ej om det spelar roll. Men om de två sedan söker in på samma...

      Milla : : Hej, till svenska högskole-universitetsutbildningar konkurrerar de behöriga sökande (obehöriga kan ej antas) i olika urvalsgrupper. I betygsgrupper konkurrerar man med en "siffra" som heter... Läs hela svaret
    • Emilia Veronica

      Behörighet och kvoter?

      Hejsan, Jag är behörig för att söka till juristprogrammet men tyvärr är mitt jämförelsetal/merit för lågt. Jag hoppades på att komma med i B2 urvalsgrupp då den ibland är lägre på vissa universitet. Jag har...

      Milla : : Hej!du behöver inte vara rädd, du har inte gjort ngt som skulle försämra dina chanser att komma in på en eftergymnasial utbildning. Du kan inte genom studier eftergymnasial eller genom prövningar... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Teknik CAD? Eller?

      Jag undrar nämligen om vad CAD 1 och 2 är och vill ha mer information om de 50 poängs kurser som finns och hur de påverkar jämförelse betyget och vad innebär ett merit på 17,2 vilka betyg och meritpoäng?

      Milla : : Hej!Om gymnasieämnet CAD kan du läsa på skolverkets hemsida: se skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-och-amnen-i-gymnasieskolan/gymnasieprogrammen/amne?CADKurserna CAD 1 och 2 är det två... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Möjlighet och behörighet?

      Är det möjligt att få behörighet och läsa fysik 2 och matte 4 om jag tar teknik och sedan som vanligt första året läser jag gymnasiegemensamma ämnen 1100 p och programgemensamma ämnen 400 p sedan inriktning jag tar samhällsbyggnad och...

      Milla : : Hej!Gymnasiearbete, en 100p.kurs, är obligatorisk på alla nationella (svenska) gymnasieprogram, så den kursen väljer man inte, den ingår.Om du får godkända betyg i fysik2 och matematik4 samt... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Yrke inom industriell ekonomi logistik och ledning?

      Om jagb tänker ta en utbildning som är industriell ekonomi logistik och ledning som är ett högskoleingenjör program med tillgång till en master. Som kräver matematik 3c och fysik 1. Kan du berätta mer om utbildningen och mer om vad som händer om...

      Milla : : Hej!utbildningsutbud förändras över tid. Även reglerna och vilken behörighet som krävs kan också påverkas över tid och ibland ganska mycket och ganska... Läs hela svaret
    • Wolfgang

      Påverkas mitt BII av ett sämre betyg?

      Hej! Jag har skrivit upp en del betyg från gymnasiet i form av prövningar. Jag hoppas på att bli antagen i BII-urvalet då jag har lyckats höja mig i alla ämnen från gymnasiet jag gjort prövningar i hittills. Nu har jag dock fått F på en...

      Milla : : Hej!Om man har flera betyg i samma kurs, gäller det högre betyget. Så F-betyget i det fallet som du beskriver, gäller ej. Och du behåller det högre betyget.
    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Jag har en fråga som jag sett bli besvarad eller frågad. Om en person tar ett lite svårare program som tex teknik och natur där man läser snabbare matte högre tempo och läser ämnen med högre svårighetsgrad till exempel ämnen som fysik...

      Milla : : Hej!Till svenska högskole-universitetsutbildningar konkurrerar man med sitt Meritvärde. Meritvärde är en siffra som kan, som högst, bli 22.5. Så här räknas meritvärde: alla betyg... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Hur hög merit och jämförelsetal bör man ha i gymnasiet för att komma in i de kurser som kräver matte 4 fysik 2 och de som man läser på natur. Och om man har läst fysik och kemi men söker till ex till en utbildning som har med ekonomi att...

      Milla : : Hej,meritpoängen (extrapoängen) kan man få för engelska 7, för moderna språk 3 och 4 och för högre kurser i ämnet matematik. Man kan inte få meritpoäng för några andra... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga