Alma
    Hej! Jag har länge funderat på att studera till språklärare för gymnasiet. Men jag vet inte om jag vill studera vidare till det direkt efter studenten. Jag har därför funderat om jag skulle gå någon språkkurs eller liknande utomlands. Men förstår inte hur eller om det skulle påverka min ansökan till universiteten här i Sverige.

    Jag undrar också om det går att studera en längre tid utomlands under utbildningen? Förstått att det inte går att göra hela utbildningen utomlands. Men skulle vilja göra så mycket av utbildningen som möjligt utomlands.

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Alma,
    för att bli Behörig lärare i Sverige måste man få ut legitimation för de rätta undervisningsämnena och på rätt nivå; om yrket Språklärare var god läs på Framtid.se/yrke/språklärare Nu är det lärarbrist i Sverige och det går att få jobb även om man inte är utbildad lärare (man jobbar då som Obehörig lärare), men det är ju jättebra om du vill bli en "riktig" alltså behörig/legitimerad språklärare.

    För att kunna få ut legitimation som lärare, måste man i grunden ha Lärarexamen. Man studerar på en lärarhögskola; gymnasielärare brukar i Sverige vara behöriga att undervisa i 2 ämnen: det kan vara 2 olika språk eller ett språk och ett annat ämne, som inte är ett språk.
    Det är bekvämare och säkrare att försöka komma in på ett Ämneslärarprogram, men det går också att gå via KPU, kompletterande pedagogisk utbildning: då läser man först tillräckligt antal högskolepoäng inom de rätta ämnena och försöker sedan hitta om det finns KPU att söka till.
    Ang. läsa delar av lärarutbildningen utomlands, måste du kontakta studievägledare på just det lärosäte där du vill i Sverige läsa till lärare; detta pga varje lärosäte får själv bestämma om de godkänner studier utomlands och kan inkludera dem i din examen.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'lånedel av studiemedel' (2 st.)

    • Ida

      Vad händer om man inte klarar kursen?

      Hej! Jag studerar 2 kurser på 15p vardera på halvfart denna termin och har både studiebidrag samt lån. Jag är lite orolig för vad som händer ifall jag inte skulle klara någon utav kurserna. Dvs - om jag mot förmodan misslyckas med både...

      Mikael: : Hej Ida!Eftersom det är CSN som bestämmer i frågor om olika typer av ekonomiskt studiestöd, bland annat Studiemedel, då är det bäst att läsa information på deras egen... Läs hela svaret
    • Smilla

      hoppa av kusen?

      Läser en fristående kurs på universitetet, 15hp. Fick nyligen instruktioner till min kommande tenta (vi har bara en), och vet redan nu att jag inte kommer kunna göra den. Min fråga är ifall det då är bäst att helt enkelt hoppa av kursen, eller...

      Julia: : Hej, om du hoppar av kursen har du från det datumet som avhopp blir registrerat inte rätt till studiemedel (jag förstår det som så att du läser endast den kursen och inga andra kurser,.. alltså du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga