Sandra
    Hej, jag undrar om det är möjligt att få högre betyg än E när man gör en prövning i en kurs som man fått F/inget betyg i? Jag funderar på att göra en prövning i Fysik 1 nästa termin, när jag börjar trean. Och finns det någon skillnad alls på att få betyg på det sättet och att få betyget efter kursen som vanligt? Påverkar det exempelvis om jag får examensbevis/studiebevis och hamnar jag i samma urvalsgrupp när jag söker till högskolan? Jag går naturprogrammet på Tullinge gymnasium i Botkyrka kommun, om det påverkar svaret alls.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sandra,

    som gymnasieelev får man göra Prövnignar endast på sin skola och endast om rektor fattar beslut om det; Rätt att göra prövning har en gymnasieelev om hen fick F betyg eller om undervisning i en obligatorisk kurs ej kunde erbjudas.
    ***
    Om du gör prövning i en kurs under din gymnasietid på din gymnasieskola, kommer betyget ingå i ditt examensbevis (om du uppfyller kraven och får ut examensbevis >); annars kommer betyget ingå i Studiebeviset (eller i utdrag från betygskatalogen).
    Har man flera betyg i samma kurs, är det det Högre betyget som gäller.
    ***
    Om betyg från prövningen ingår i ditt examensbevis från gymnasiet då är det inte en komplettering; och då kvalificerar du dig till att prövas i BI, direktgruppen. Du "hamnar" i så fall i samma urvalsgrupp som om du fick betyget i slutet av en läst kurs; ingen skillnad här.
    Det är dock nästan alltid lättare att få högre betyg om man läser kursen (jämfört med att man endast gör prövning i kursen). Därför vill jag råda dig att, om möljigt, läsa kursen.
    Vänligen och lycka till!
    ANNA

    • : Hej, tack så jättemycket för snabbt svar. Jag ska göra prövningen på min skola. Men jag undrar fortfarande om det är möjligt att få högre betyg än E när man gör en prövning, eller om man måste vänta tills gymnasiestudierna är avklarade?
    • Anna : Betyget speglar de kunskaper som eleven har vid tidpunkt för betygssättningen. Det finns ingen regel som säger att eleven ej kan få A betyg efter det att hen tidigare fick F betyg eller inget betyg i slutet av kursen.
    • Anna : Alltså, har man kunskaper motsvarande kriterier för högsta betyget, A, bör man få det betyget - och detta helt oavsett om man tidigare haft ett lägre betyg eller inte ngt betyg alls i samma kurs.

    Frågor och svar taggade med 'nationella proven' (4 st.)

    • K

      Hur mycket sänker NP?

      Hej, Jag går just nu i 9:an och ska ha nationella om ett tag. Jag har A i de flesta ämnena jag ska ha NP på, men jag undrar en sak. Vad händer om jag får ett B på t.ex tyska NP, eller Svenska NP? (har A i båda ämnena), eller hur strängt är det? Om jag får B på läsa, skriva och lyssna?...

      Julia: : Hej K!Det är läraren som sätter betygen, inte SYV- så vi har inte den kompetensen, men om man tänker logiskt så ligger NP i slutet av kursen och omfattar innehåll i Hela kursen, så det borde... Läs hela svaret
    • Kenny

      Godkänt på alla nationella?

      Jag läser engelska 6 och har fått godkänt på alla tre delar av det nationella provet, men fick efter provets resultat F varning i ämnet. När man fått godkänt på nationella borde man väl vara godkänt i ämnet? Frågan är alltså varför har jag F varning.

      Liselotte: : Hej Kenny! Tråkigt att du fick F varning.  Du måste fråga din lärare i engelska varför du fick den varningen.  För att jag /eller någon annan än din lärare/ kan inte... Läs hela svaret
    • wilma

      Vilka nationella prov måste man klara för att komma in på gymnasiet?

      Hej jag går i 9 och är absolut inte den bästa eleven i klassen och är jätte orolig för vissa ämnen t.ex. fysik, spanska, so och är liksom 100% säker att jag kommer få F för jag kan inget. så vad behöver man vara godkänd i för att Komma in på gymnasiet.

      Milla : : Hej Wilma! Angående behörighet till gymnasiet så är det OLIKA kurser som man behöver vara godkänt i för att bli behörig till Olika gymnasieprogram. Du är orolig ang. betyg i fysik,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga