Sandra
    Hej, jag undrar om det är möjligt att få högre betyg än E när man gör en prövning i en kurs som man fått F/inget betyg i? Jag funderar på att göra en prövning i Fysik 1 nästa termin, när jag börjar trean. Och finns det någon skillnad alls på att få betyg på det sättet och att få betyget efter kursen som vanligt? Påverkar det exempelvis om jag får examensbevis/studiebevis och hamnar jag i samma urvalsgrupp när jag söker till högskolan? Jag går naturprogrammet på Tullinge gymnasium i Botkyrka kommun, om det påverkar svaret alls.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sandra,

    som gymnasieelev får man göra Prövnignar endast på sin skola och endast om rektor fattar beslut om det; Rätt att göra prövning har en gymnasieelev om hen fick F betyg eller om undervisning i en obligatorisk kurs ej kunde erbjudas.
    ***
    Om du gör prövning i en kurs under din gymnasietid på din gymnasieskola, kommer betyget ingå i ditt examensbevis (om du uppfyller kraven och får ut examensbevis >); annars kommer betyget ingå i Studiebeviset (eller i utdrag från betygskatalogen).
    Har man flera betyg i samma kurs, är det det Högre betyget som gäller.
    ***
    Om betyg från prövningen ingår i ditt examensbevis från gymnasiet då är det inte en komplettering; och då kvalificerar du dig till att prövas i BI, direktgruppen. Du "hamnar" i så fall i samma urvalsgrupp som om du fick betyget i slutet av en läst kurs; ingen skillnad här.
    Det är dock nästan alltid lättare att få högre betyg om man läser kursen (jämfört med att man endast gör prövning i kursen). Därför vill jag råda dig att, om möljigt, läsa kursen.
    Vänligen och lycka till!
    ANNA

    • : Hej, tack så jättemycket för snabbt svar. Jag ska göra prövningen på min skola. Men jag undrar fortfarande om det är möjligt att få högre betyg än E när man gör en prövning, eller om man måste vänta tills gymnasiestudierna är avklarade?
    • Anna : Betyget speglar de kunskaper som eleven har vid tidpunkt för betygssättningen. Det finns ingen regel som säger att eleven ej kan få A betyg efter det att hen tidigare fick F betyg eller inget betyg i slutet av kursen.
    • Anna : Alltså, har man kunskaper motsvarande kriterier för högsta betyget, A, bör man få det betyget - och detta helt oavsett om man tidigare haft ett lägre betyg eller inte ngt betyg alls i samma kurs.

    Frågor och svar taggade med 'betygsystem' (4 st.)

    • Aalse

      Hur många F får man ha?

      Hej. Jag läser 4 kurser på komvux, varav 2 är 50 poängare och 2 är 100 poängare, men i mitt slutbetyg som finns på antagning.se så har jag 2100 godkända poäng, och idrotten är kvar. Kan jag räkna med att det endast behövs 150 poäng till för att få en gymnasieexamen eller behöver jag räkna med...

      Milla : : Hej Ales!jag har svårt att förstå din situation. Du skriver "i mitt slutbetyg som finns på antagning.se"... Se om dokumentet heter STUDIEBEVIS. Om du på gymnasiet fick ett Studiebevis och nu... Läs hela svaret
    • Therese

      Hur omvandlar jag slutbetyg från IG-MVG perioden till det nya?

      Hej! Jag läste i gymnasiet med IG-MVG systemet till 2012 och läste sen upp några betyg på komvux med F-A systemet. Det har kommit till min uppmärksamhet att jag måste omvandla mina gymnasiebetyg till det nya på något sätt, vart vänder jag mig för att få detta gjort?

      Anna: : Hej Therese, det är till komvux i din kommun, dvs den kommunen där du är skriven/folkbokförd, som du vänder dig. Många komvux har drop-in tider när man kan... Läs hela svaret
    • Jahoma

      Hur stor är kvotgruppen BLEX?

      Hej! Jag undrar hur stor Blexgruppen är, har läst att Gy-11 är med i både Blex och BI men har inte riktigt förstått hur stor Blexgruppen är och hur detta kommer missgynna de som har det gamla betygsystemet. Finns det en viss procent eller hur står det till?

      Lena: : Hejsan, för de elever som går i den nya gymnasieskolan kan det bli svårare att nå det högsta betyget (A) i en kurs, än för sökande med äldre betyg. Beslutet om en ny urvalsgrupp gör det möjligt för sökande med gymnasieexamen att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga