Elin

    Hej! Funderar på att läsa vidare, men behöver klargöra för vad som gäller. Tillsammans med min dåvarande syv la vi upp en studieplan på 2450 poäng, har läst ett program med 2450 i omfattningen i poäng. Fick ut ett slutbetyg. Men har läst runt lite och är lite förvirrad om vad som gäller hädanefter. Jag har betyget godkänt eller högre i alla ämnen och jag tog studenten -13 Kan jag fortfarande söka in eller måste jag läsa upp poäng för att ens bli behörig för vidare studier?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Elin,
    om du har ett Slutbetyg med alla kurser som ingår i det med lägst G, godkänt, då har du Grundläggande behörighet till högskolestudier, i Sverige.
    För särskild behörighet krävs Olika kurser. ibland krävs det endast "Grundläggande behörighet", och då är du behörig. Men om det krävs till exempel som till läkarprogrammet: fysik2 (eller Fysik B), kemi2 (eller Kemi B), bioligi 2 (eller Biologi B) och matematik 4 (eller Matematik D) då måste du även ha godkända betyg i alla de kurser som krävs för Särskild behörighet.

    Till yrkeshögskola - www.yhguiden.se  - kan man komma in även om man saknar behörighet, gäller både grundläggande och särskild... för att YH kan göra undantag från behörighetskraven, om de utb.ansvariga anser att man ändå kan klara av utbildningen.

    Vänligen
    Milla

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'oäng' (2 st.)

    • Vincent

      Fortsätta på Franska eller välja ett nytt moderna språk?

      Hej! Jag ska snart börja gymnasiet och siktar in mig på Natur Natur. Får jag samma mängd högskolepoäng om jag väljer ett nytt moderna språk som jag hade fått om jag fortsatte på det jag hade i högstadiet? Natur Natur är ju bara 1 år av moderna språk.

      Liselotte: : Hej Vincent,du har rätt - det är en kurs moderna språk som är Obligatorisk på Naturvet.programmet; dock läser många elever fler kurser moderna språk, som... Läs hela svaret
    • sabrina

      Jag undrar om fristående kurser?

      Hej! Jag undrar om man vill bygga upp sin egen exam genom fristående kurser. Finns det något antagningspoäng eller en viss behörighet för att bli antagen på fristående kurser?. Och finns det möjlighet att dom fristående kurser som jag har eller kommer at läsa inte leder till någon exam? Är det...

      Mikael: : Hej Sabrina; det är enklare för dig att komma in på ett program (för att du inom programmet kommer ha platsgaranti på de kurser som ingår); söker man däremot fristående kurser... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga