Adrian

    Hej! jag är intresserad av att läsa psykologprogrammet (bachelor) på Vrije Universitet i Amsterdam, Nederländerna. Som jag har förstått är kraven strikta för vilka utländska psykologprogram examen som kan tillgodogöras för arbete i Sverige, men har inte hittat någon specifik information om individuella universitet i detta. Jag vill veta om mitt intresse för att studera till psykolog i Amsterdam för att sedan arbeta i Sverige är något som är möjligt, om inte vill jag gärna veta var, ifall det finns, psykologprogram i andra länder som kan godkännas i Sverige.

    1 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Adrian!

    Du ställer en intressant fråga. Jag förstår hur du tänker och jag önskar också om det fanns listor på "godkända" av Sverige utbildningar utomlands... men... i detta fallet så finns det tyvärr inte en sådan lista. Jag ska försöka förklara hur det ligger till... :(

    Psykologer >>>, hör i Sverige till de så kallade Legitimationsyrken>>, vilket innebär att det är Socialstyrelsen som bedömer vem som har tillräckliga kvalifikationer för att erhålla legitimation.
    Det kan inte på förhand garanteras att man med utbildning till psykolog från utlandet, får psykolog-legitimation i Sverige. Förhoppningsvis ska du kunna komplettera... i värsta fall kan Socialstyrelsen komma fram till att utbildningar (den svenska utbildningen och den utbildning som du har skaffat dig i utlandet) är för olika och du måste - för att kunna erhålla legitimation i Sverige - läsa om i princip hela utbildningen. 
    Det finns också fall då Socialstyrelsen har "föreskrivit" kompletteringar men de kurser som man behöver komplettera med ej gavs som fristående kurser, utan endast inom psykologprogrammet; och då blev man tvungen att konkurrera om plats på psykologprogrammet och kom man inte in - då kunde man inte komplettera. 
    Det socialstyrelsen svarar är att utbildningar från andra Nordiska länder brukar godkännas; utbildningar från andra EU-länder - borde inte kunna vara några "större problem" med... men Soc.styrelsen vill inte (eller kan inte) ge förhandsbesked. Orsaken till detta är att Sverige kan inte styra över innehåll i utbildningar i andra länder. Det är svårt att granska alla de olika - hundratusentals utbildningar i andra länder... och sedan kan de utländska utbildningar förändras när som... Den svenska utbildningen kan också förändras... och de förändringar kan "gå åt olika håll", kanske? Och vem ska hålla reda på allt detta? 
    Just du är intresserad av just Psykologutbildningen i ett visst land men andra svenska är intresserade av andra utbildningar i alla möjliga länder... och då måste Sverige i så fall ha sten-koll på alla de olika utbildningar i hela världen hela tiden... och vad händer då, om det mitt i din utbildning inträffar förändringar som skulle göra att din utbildning inte skulle bli godkänd i Sverige - skulle du då hoppa av och göra vad? Jag hoppas du förstår den "praktiska omöjligheten" i detta upplägget, att Sverige skulle övervaka och kontrollera utbdilningar i hela världen. Sådana resurser finns inte... :(

    Råd som jag kan ge är att Om du vet att du vill jobba som psykolog i Sverige - försök i första hand komma på psykologprogrammet i Sverige; om du inte kan eller vill det - chansa och skaffa dig utbildning i Utlandet; förhoppningsvis ska det bli möjligt att få legitimation i Sverige (kanske efter en komplettering, men ändå...). Dina planer kan också förändras. Du kanske kommer på att du vill jobba i Nederländerna, och inte i Sverige... eller att du vill jobba inom ngt. annat än psykolog. 

    Frågor och svar taggade med 'program på universitetet' (3 st.)

    • Elev

      Läsa sommarkurs?

      Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

      Julia: : Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • Akram

      Hur gör man när man ska läsa parallel examen?

      Hej! Jag går fortfarande i grundskolan, men vill gärna få fem examen när jag blir stor och vill därför plugga parallel examen så att jag kan komma in i arbetslivet lite mindre än femton år i universitet.

      Julia: : Hej Akram, på högskoIenivå kan man bIi Antagen tiII 150% av studietakt - t.ex kan man komma in på ett högskoIeprogram på heItid + samtidigt Iäsa fristående kurser EIIer Iäsa ett program tiII - på 50% (haIvtid) av studietakt. 

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga