Erika
    Hej! Jag tog precis studenten och fick godkänt i 2800 poäng, det vill säga jag läste 300 poäng utökat program. Jag gick teknik inriktning produktionskunskap. Mina utökade kurser var matte 4, matte 5 och engelska 7. Om jag läser vidare, kommer mina utökade kurser räknas in i mitt jämförelsetal eller tar man de högsta betygen?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Erika;

    stämmer det att det i ditt examensbevis är följande kurser markerade med "U": Matematik4,5 och Engelska 7?
    I så fall gäller följande:
    om du söker till en högskoleutbildning som för särskild behörighet kräver godkänt betyg i matte 4, kommer betyg i matte 4 räknas in tillsammans med de "vanliga" betygen, som inte är markerade med "U".
    Om du söker till en högskoleutbildning som för särskild behörighet kräver matematik 3, kan godkända betyg i matte 4 och 5 ge dig meritpoäng; och kurser som ger meritpoäng, räknas in i ditt jämförelsetal.

    Om du söker till en högskoleutbildning som inte kräver matte för särskild behörighet, ger betyg i matte 2,3 och 4 max i merit inom matte (så betyg i matte 5 tillför inte fler meritpoäng, men... om ditt betyg i matte 5 är högre än genomsnittet (dvs än ditt jämförelsetal) kommer Antagning.se ändå räkna in det betyget, för att det höjer ditt meritvärde.

    Betyg i eng 7 (godkänd betyg) ger 1.0  i merit (men om du t.ex genom moderna språk 3och4 samt i högre kurser i matematik redan har max i merit och ingen kan få mer i meritpoäng än 2,5) - i så fall kommer eng 7 betyg räknas in, endast om det höjer ditt meritvärde/jämförelsetal.
    ... om du söker till en högskoleutbildning som accepterar meritpoäng - se info om Meritpoäng - ...

    "Bottom-line" är att betyg i U-kurser räknas in endast om de krävs för Särskild behörighet ELLER om de ger meritpoäng. Så, det beror på vilka högskoleutbildningar du söker - vad de utbildningar kräver för särskild behörighet ... Vilka kurser som ger meritpoäng, beror delvis också på vilken särskild behörighet som utb.kräver.
    Det är också viktigt att veta om du i ditt examensbevis har godkända betyg i moderna språk 3 och 4, för att de kurser ger också meritpoäng.
    Meritvärde kan vara olika - på exakt samma betyg uträknat - beroende på vilken särskild behörighet som utbildningen kräver.
    Vissa högskoleutbildningar, ex. på Handels högskola i Sthm. och på Chalmers, tekniska högskola i Gbg, erkänner inte meritpoäng och då kan man inte räkna in betyg i kurser som "ger meritpoäng"... - just vid ansökan till de utbildningar.
    Exempel:
    vi säger att du inte har godkända betyg i moderna språk 3 och 4... och du söker till juristprogrammet, som ej kräver ngt särskilt matte. Då ger matte 2, 3 och 4 max i merit inom matte + eng 7 ger resterande meritpoängen. I så fall räknas betygen i matte 4 och eng 7 in i ditt jämförelsetal men ej betyg i matte 5.
    Men om du söker till civilingenjörsprogrammet - där matte 4 krävs för särskild behörighet, kommer även matte 5 betyg räknas in, pga det ger dig meritpoäng.
    Söker du till Handels högskola i Stockholm, som inte accepterar meritpoängen, kommer inga av dina U-kurser räknas in.

    Det är rätt krångligt... Tur att du inte behöver räkna själv... utan det gör Antagning.se när du söker till högskoleutbildningar i Sverige.

    Vänligen

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'akademisk examen' (2 st.)

    • Pia

      Tacksam om ni kan ge svar på frågan?

      Hej, jag fick en fråga som lyder: "Hej! Jag har två akademisk examen, Kandidatexamen i medical Imaging och Masterexamen i environmental Studies. Kan få jag som akademisk lärare." Och känner att jag behöver hjälp i att besvara den frågan. Tacksam för alla tips ni kan ge som kan hjälpa att...

      Milla : : Hej!Jag tolkar frågan du fått som att personen/frågeställaren undrar om hen med sin utbildningsbakgrund kan få jobb som lärare på högskola eller universitet, alltså... Läs hela svaret
    • Mariam

      Jag vill plugga till mordutredare?

      Hej, jag har tagit studenten och vill jobba som mordutredare, jag vill inte bli polis, och jag vill bli den som utreder brottet och analyserar. Så jag undrar hur jag ska ta mig t väga?

      Anna: : Hej Mariam,om du vill bli Mordutredare (utredare av grova brott) men ej vill eller kan läsa polisutbildningen, då föreslår jag att du läser Kriminologi. Det är inte helt uteslutet att på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga