Elsa

    Hej, jag har en fullständig gymnasieexamen från hantverksprogrammet frisör 2014. Efter det har jag läst 450 poäng för att få högskolebehörighet. Min fråga är om snittbetyget blir på alla ämnen sammanlagt, eller om några räknas bort då det inte är ämnen som behövs för programmet? Exempelvis om jag söker psykologprogrammet där grundläggande behörighet + Matematik 2, Samhällskunskap 1a1+1a2 behövs. Om en fått högre betyg i dessa än några ämnen som inte räknas till grundläggande kurser. Kan exempelvis vissa ämnen med sämre betyg räknas bort från snittet då jag har 2950 gymnasiepoäng?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Elsa;

    för dig med Examensbevis - räknas alla kurser från ditt examensbevis in i ditt jämförelsetal (förutom gymnasiearbete; GA betyg räknas inte in). 
    Sedan av de kurser som du läste efter gymnasiet räknas de kurser som krävs för behörighet. Om du efter gymnasiet läste svenska 2 och 3 och engelska 6 samt matte 2 och samhällskunskap 1a2, då räknas alla de kurser med - för att de krävs för behörighet. 
    Alltså, inga kurser, förutom GA, "försvinner" eller ej räknas in. Alla räknas in i ditt jämförelsetal. 

    Meritpoäng
    Sedan - om du har kurser som ger meritpoäng (engelska 7, moderna språk 3 och 4 och högre mattekurser) plussar man på även meritpoängen. Då höjs meritvärdet.

    Högskoleprovet
    Råd: anmäl dig till HP.

     

    Frågor och svar taggade med 'livsmedelsteknik' (1 st.)

    • Josefin

      Jobba med hållbarutveckling inom matsektorn?

      Till nästa höst vill jag börja studera. På gymnasiet studerade jag till kock och tycker att den branschen är spännande. Jag vill dock inte jobba med mat som kock utan runtomkring den istället. Min dröm är att jobba med hållbar utveckling eller något liknande inom matsektorn. Jag är dock osäker...

      Anna: : Hej Josefin,enligt info på www.lth.se/utbildning/livsmedelsteknisk-hogskoleutbildning måste man ha 2 års arbetslivserfarnhet men det framgår inte exakt vad som kan godkännas. Jag tycker... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga