Anonym
    Hej, jag skulle vilja utbilda mig till specialpedagog, jag vet att lärarexamen krävs men sen står det att man ska ha jobbat i minst tre år efter för att bli behörig, men fick höra att det kan skilja sig beroende på vart man söker in, stämmer detta? Jag vill ju självklart söka in till det direkt när jag fått min lärar examen om det är möjligt någonstans.
    • Milla : Anledning till varför olika behörighetskrav kan ställas på olika lärosäten är den "akademiska friheten" som kort och förenklat kan förklaras så här: varje lärosäte i Sverige har rätt så stora befogenheter att själva bestämma rätt mycket lokalt, på sin egen högskola eller universitet.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Anonym!

    Det tar dig Minst 3 år, troligtvis längre tid, att ta lärarexamen... om du inte redan är i slutet av din lärarutbildning... och på flera års sikt kan kraven /särskilda behörighetskraven/ ändras.

    Det är ingen som idag kan svara på - exakt hur lång arbetslivserfarenhet som kommer att krävas för att kunna anses som behörig till Specialpedagogtiska programmet. Sedan kan det också bli så att urval ska göras bland sökande; antal platser på programmet kommer att "ställas mot" sökande och de med längre lärarerfarenhet kommer in först.. och så får man då se hur lång erfarenhet som gav plats. Man kan ha godkända högskolepoäng som en "punkt" inom urvalet; och erfarenhet av att jobba som lärare - som en annan "punkt"... detta om antal sökande överstiger antal utbildningsplatser.
    Om det är färre sökande än antal utbildningsplatser, kommer alla behöriga sökande tas in.
    Om just 3 års lärarerfarnehet kommer att ställas som ett krav på alla eller på några av utbildningsorter - kan man inte veta på förhand.

    ____________
    Om du nu läser mot lärarexamen och kanske blir klar till sommaren 2018, får du givetvis söka till specialpedagogiska programmen...  Exakt hur behörighet kommer att formuleras på de olika lärosäten, ska man kunna se den 15 mars, när ansökningsperiod till hösten börjar.

    Det är inte farligt att söka... även om man är obehörig; i så fall får man svar - OBEHÖRIG. men det är bättre att söka, än att inte söka  -  om man är intresserad av utbildningen.
    Vänliga hälsningar

    Milla syv

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'historia lärare' (3 st.)

    • Kevin

      Ämneslärare inriktad mot engelska och HKK?

      Hej!

       

      Jag har ett par funderingar kring ämneslärare, jag är intresserad av att läsa till engelska som mitt första ämne men inriktad till gymnasieskolor/komvux men har funderar vilket andra ämne jag vill läsa...

      Milla : : Hej, frågor om lärarutbildningar besvaras bäst av studievägledare på lärarhögskolorna. Det jag som är allmän SYV vet om yrket HKK-lärare går att... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Vilka ämnen är mest eftertraktade?

      Hej! jag tänker läsa till gymnasielärare nu till hösten och går just nu & funderar på vilka ämnen jag ska välja. Jag funderar på svenska & engelska då jag gillar språk, men hade även varit kul med historia eller något annat SO-ämne. Hur ser det ut med efterfrågan på olika ämnen & olika...

      Peter: : Hej Lovisa!viktiga frågor men svårt att svara på. :) När en lärare slutar, vill rektor ersätta honom/henne med en annan lärare som är behörig i samma ämneskombinationen,... Läs hela svaret
    • Duck

      Vilken urvalsgrupp hamnar jag i?

      Hej! Jag gick ut naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) med F i Fysik 2. För att bli behörig pluggade jag hos komvux och fick ett godkänt betyg i Fysik 2. Kommer jag hamna i urvalsgruppen BI eller BII när jag söker till ett högskola?

      Anna: : Hej, du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen; detta pga du utan komplettering med godkänt betyg i fysik2 inte var behörig.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga