Alisa
    Hej.
    Vad tjänar en stödpedagog jag är 24 år
    Tanken är att läsa ssk. Men jag har inte de poängen o ja vet inte vad jag sk göra. Har iaf sökt men reservplats va för långt bak.
    Hur göra kan man lägga till kurser på något sätt? Vården är de enda jag kan tänka mig att läsa till.
    Uska är ingen ide då det dåligt betalt för o läsa 2 år. O inget jag är intresserad av.Snälla hjälp?

    3 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Alisa,
    du nämner "stödpedagog" i din fråga - är du utbildad stödpedagog? eller läser du mot att bli en stödpedagog? förklara gärna.

    Ang. komma in på sjuksköterskeprogrammet
    Att Komma in är bara första steget. sedan ska man också klara av tuffa studier i 3 år på heltid. Vi känner till några fall då folk hoppade av sjuksköterskeprogrammet då det var för tufft att läsa. Tyvärr är inte allt löst om man kommer in på sjuksköterskeprogrammet. :(

    Om du inte kommer in på sjuksköterskeprogrammet  - gör högskoleprovet; gör HP flera ggr. Försök höja dina betyg genom prövningar. Även om du gör allt du kan, kan jag tyvärr inte lova dig att du kommer in å sjuksköterskeprogrammet. Men du ska givetvis kämpa så hårt du kan, om det är din dröm och du är säker på att du kommer att klara av de tuffa studier och sedan att jobba som sjuksköterska, vilket också kan vara rätt så krävande.

     

    • : Nej jobbar inte som stödpedagog lite nyfiken bara på vad de tjänar. För ja har för mig att det är en yh utbildning.(Komvux)?. M
    • : Ja läste samhäll på gymnasiet eftersom ja inte visste vad jag ville. Det är nu ja ångrar att jag inte tog omvårdnad direkt då hade jag kunnat gå vidare till ssk. Nu känner jag panik o påverkar min hälsa eftersom åren går o ja är 25 nösta år och har fortfarande inte startat med plugg... Dessa högskoloro e ju populära, Yh utbildning jag tänker om kag ska ta ngt där vad skall det va ? Eftersom jag har ett vanligt jobb nj där man ungefär tjänar lika mkt utan utbildning. T.om mer än uska t.ex
    • : Sekreterare det är samma sak där.. vill ju ha ett jobb som kommer o behövas längre fram också. Så plugga är prio 1 just nu har sådan panik
    • Liselotte : jag har nu skrivit ett nytt svar till dig med svar på frågorna du ställer i dina kommentarer + med ännu ett litet tips på vad du kan göra. Kika gärna på mitt svar. Och Lycka till! L. :)
    • Mikael : Angående lön för stödpedagoger - jag kontaktade (idag) en sakkunnig och fick följande svar: Det ser ganska olika ut i olika kommuner. I Storstäderna ligger lönen för stödpedagoger vanligtvis mellan 27 000-32 000 kronor per månad, medan i de små/minde kommunerna ligger den på ca 25 000-30 000 kr/månad.
    • : Jaha ok som Göteborg få ligger det på 27 men det handlar juno, åldern osv för o hamna på 27 000 väl... tack
    • Anna : Lönerna sätts oftast Individuellt. Vad just Du kan få för lön - är omöjligt att svara på. Det finns endast de ungefärliga siffror på vad man "brukar få" - sedan beror det på väldigt många olika saker, bl a på hur duktig man själv är på att löneförhandla. :)
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan, det finns >> många olika yrken inom Hälsa- och sjukvård. Jag förstår att du vill bli sjuksköterska. Men kika gärna även på andra yrken / förhoppningsvis hittar du något annat yrke Också som du kanske kan bli intresserad av.

    Kika ex. på yrken som Apotekstekniker >>, Tandsköterska, Med.sekreterare och Steriltekniker - som kräver yrkeshögskoleutbildningar.
    Det finns också yrken inom Hälsa- och sjukvård som ej nödvändigtvis kräver någon formell utbildning inom vård, utan man kan bli utbidad på sin arbetsplats, efter anställning - ex. på ett sådant yrke är Optikerassistent >>.

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Alisa,

    utifrån dina kommentarer skriver jag nu mitt svar till dig.

    Stödpedagog - det vi vet om det yrket har vi publicerat på framtid.se/yrke/stodpedagog. tyvärr verkar det inte finnas någon tillförlitlig statistik ang. lön för detta yrket, vilket kan bero på att stödpedagoger /arbetstitel/ kan anställas med högskole-, yrkeshögskole-, gymnasiala utbildningar och även i vissa fall utan någon relevant utbildning över huvudet taget (tyvärr). Då det ej är ett reglerat yrke, bestämmer arbetsgivaren mycket fritt - vem som ska anställas. Finns de inte någon med relevant utbildning, kanske anställs någon som egentligen inte har de kvalifikationer som arbetsgivaren önskar sig - och så får den personen kortare AVA, allmän visstidsanställning, och lägre lön, men kan senare "växa in i jobbet" och få upp lönen också.

    Jag förstår att du vill sätta igång och plugga snart. Det är bra att du vill studera. Men det finns också en viss "fara" i att läsa "vad som helst", då det tar tid och även kostar dig pengar (om du t.ex börjar läsa ngt. som du senare ångrar och tänker senare att "jag borde ha läst ngt. annat" - exempelvis som du skriver om dina gymnasiestudier: du skriver om att du ångrar att du gick Samhällsvet.programmet, utan borde ha läst Vård på gymnasiet). Skillnaden är för dig att nu behöver du inte börja plugga just till hösten 2018, utan kan faktist vänta med det. När du sökte till gymnasiet, kunde du inte vänta i några år tills det "klarnar" angående vad du vill läsa. :)

    Hur säker är du på att det just Sjuksköterska som du vill bli? Om du ej läste vård förut... Har du jobbat inom vården?
    Det finns, som sagt, exempel på att folk hoppar av sjuksköterskeutbildningen. Mitt förslag är att du bör försöka testa på jobba inom vården (kanske ta sommarjobb inom hemtjänst eller som extrajobb - vid sidan av ditt andra jobb). Det blir ju väldigt tråkigt om du först kämpar hårt för att komma in på sjuksköterskeprogrammet och sedan inser att det var fel utbildning för dig.

    Det finns - på gott och ont - tusentals olika jobb och yrken, och det kan bli svårt att välja, det förstår jag mycket väl. Och sedan, när man väl tro sig veta vad man vill skaffa sig för utbildning - så kanske man ej kommer in på den! :(

    Ibland måste man chansa, vad gäller val av yrke och utbildning. Att invänta tills man är 100% säker och inte ska ändra sig även i framtiden, går ju inte. Vi vet inte vad som kommer att hända i framtiden... och det går inte förbereda sig för allt som eventuellt skulle kunna hända. Man måste "gå på" det man tror på och känner just nu.

    Om du tror att yrke Sjuksköterska är "ditt yrke" men du ej kommer in på utbildningen - se vilka Liknande yrken som finns: kanske Arbetsterapeut >> eller Fysioterapeut >> skulle vara intressanta/passande yrken för dig?

    Liselotte
    • : Hej. Tack för ditt svar, ja blev mer intresserad när ja hörde fysioterapet, men är inte det svårare att komma in på det? Jag har gått o tänkt i en vecka o kånns som att det hade passat mig . Då jag sj håller på med mycket träning
    • Milla : Det är ingen som på förhand vet om det blir lättare eller svårare att komma in på olika utbildningar men ju fler utb du söker, desto fler chanser har du att komma in.
    • : Ok men vad vet ni om fysioterapet.. vad är det bästa sättet att göra för o komma in på det
    • Julia : Det vi vet om yrket Fysioterapeut - finns att se på https://www.framtid.se/yrke/fysioterapeut-f-d-sjukgymnast och för att komma in på fysioterapeutprogrammet måste man vara BEHÖRIG till Fysioterpeutprogrammet, som är en 3-årig högskoleutbildning på heltid.
    • Julia : Jo fler olika utbildningar du söker, desto större chans att du kommer in någonstans: du får ju en ny chans för varje ny ansökan. Och - har du kikat på www.yhguiden.se ? Inom yrkeshögskola finns ex. utbildningar till Medicinsk sekreterare, Apotekstekniker, Steriltekniker & Tandsköterska, bara för att ta några exempel.
    • : Tack så jättemycket. Men de yh utb du gett exempel på längst ner är inget för mig:)
    • Liselotte : OK, du ska givetvis inte söka utbildningar som är "inget" för dig! Men kasta ett öga på www.yhguiden.se - där alla yh utbildningar presenteras.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'områdesbehörighet' (51 st.)

    • lois

      Kan IGCSE ger mig behörighet?

      Jag har läst IGCSE och IB. Jag har sökt in till Läkarprogrammet där jag behöver ha läst fysik 2, men jag har bara läst Physics Extended på IGCSE och dock inte på IB. Min fråga är om jag har läst fysik i IGCSE, kan det ge mig...

      Milla : : Hej,du kommer få svar från Antagning.se ang.behörighetsfrågan (om du är behörig eller inte). Du kan kika på vad kursen fysik 2 (på gymnasiet) innehåller... Läs hela svaret
    • Elev

      Läsa samhällskunskap 2?

      Jag går första året på naturprogrammet med inriktning natur. Jag vill jätte gärna läsa samhällskunskap 2 i 2:an då jag har tankar om att bli ämneslärare i samhällskunskap. Problemet är att det verkar som att jag får läsa kursen på komvux. Jag frågade om jag kunde hamna med en klass på skolan...

      Milla : : Hej Maryam!Du skriver "På min skola finns enbart naturprogrammet med naturinriktningen." Jag förstår det som så att det på din skola erbjuds endast inriktning Naturvetenskap på NA,... Läs hela svaret
    • Student

      Att byta karriär sent i livet - hur funkar det?

      Hej! Min mamma vill byta yrke och är väldigt intresserad av att jobba med palliativ vård. Hon är drygt 50 år och har gamla betyg, och vi vet inte hur det påverkar. Hon är inriktad mot att bli undersköterska eller sjuksköterska. Vi undrar ifall ni kan hjälpa oss med följande frågor: - Med...

      Mikael: : Hejsan,utifrån frågan och informationen i kommentaren, så ser jag följande vägar till möjlighet att jobba med palliativ vård:- söka jobb som Vårdbiträde,... Läs hela svaret
    • Alexandra

      Har jag chans att komma in?

      Hej Jag hade tänkt söka till sjuksköterskeprogrammet i vår. Problemet är att jag inte har läst Naturkunskap 2. Jag gick däremot naturprogrammet i gymnasiet där jag har godkänt i Kemi 2 och biologi 2 men inte i fysisk 1. Är det värt att prova med att söka ändå?

      Anna: : Hej Alexandra!Du behöver skaffa dig godkänt betyg i antingen fysik1a eller i naturkunskap 2. Du kan göra ansökan men måste i så fall innan 1 december 2022 (om du söker till vårterminen... Läs hela svaret
    • Matilda

      Vad krävs för behörighet?

      Hej. Jag skulle vilja läsa en utbildning som kräver behörighet A13. Det innebär att jag ska ha läst kurserna Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4. Jag har dock inte fått godkänt i matematik 4. Måste jag ha godkänt i kursen eller räcker det med att jag läst kursen och fått F?

      Mikael: : Du måste ha godkänt betyg i alla kurser som krävs för behörighet- lägst E. 
    • Pier

      Hur fungerar behörigheten från ett tekniskt basår?

      Hej! Jag ska gå tekniskt basår i höst och har försökt läsa in mig på exakt hur behörigheten från ett basår brukar fungera. Jag läste samhällsprogrammet i gymnasiet och har länge saknat behörigheten för tekniska och naturvetenskapliga kurser, där jag insett att mitt riktiga intresse...

      Anna: : Hej Pier!kurser man läser på de tekniska basåret liknar (mer eller mindre) gymnasiala kurser i fysik, kemi och matematik. Tanken med basåren är att förbereda (i första... Läs hela svaret
    • Nathan

      Kommer jag få poäng från Områdeskurserna?

      Hej, jag undrar om jag får extra merit poäng för Områdesbehörighet 5. Jag ska nu i trean läsa Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b, kommer jag få extra meritpoäng för dessa ämnen eller kommer jag inte, eftersom jag hört att Områdeskurserna kanske skall avskffas inför 2022

      Anna: : Hej!du kommer inte få meritpoäng för områdeskurserna. Meritpoäng för områdeskurserna fick personer som hade sina betyg i det gamla systemet (betyg på skalan IG-MVG);... Läs hela svaret
    • Azem

      Oklara behörighetskrav, behöver jag Fysiken?

      Hej! Jag hittade en intressant utbildning inom nätverksteknik och tyckte att det passade mig. Så jag skrollade ner och kollade behörighetskraven. Länken till utbildningen: https://www.ltu.se/edu/program/THDNG/THDNG-Datornatverk-1.76892 Det som var lite oklart angående behörighetskraven är...

      Mikael: : Hej! Håller med dig: oklart om fysik behövs. Vi har nu kontaktat ansvariga för den utbildningen och återkommer till dig när vi får svar.Men jag vill nu råda att du gör... Läs hela svaret
    • Marco

      områdesbehörighet A8 för Elkraftteknik?

      I områdesbehörighet A8 så finns det Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c. Jag ha godkänd i alla dom ämne inte i matte 2. Min fråga är måste man ha läst matte 2 först innan matte 3? kan jag då börja söka till högskolan?

      Julia: : Hej Marco!Om högskoleutb.i Sverige kärver matte 3c och du har godkänt betyg i den kursen, då behöver du inte ha godkänt betyg i en lägre kurs, matte 2. Du är - vad gäller... Läs hela svaret
    • samuel

      Har jag läst matte 2a i onödan?

      Hej! Under gymnasiet gick jag vård-och omsorgsprogrammet och valde att läsa matte 2a men fick inte godkänt. Nu går jag på komvux och läser bland annat upp den kursen. Dumt nog, ca 2 månader in i studieperioden, har jag inte ställt mig frågan...

      Julia: : Hej Samuel,om matte 2a ingår som en kurs i ditt examensbevis så höjer du ditt meritvärde (ganska mycket) om du får E i matte 2a, 2b eller 2c. För godkänt betyg i matte 2 får du +... Läs hela svaret
    • Robert

      Lämpligast väg för att få områdesbehörighet till läkarprogrammet?

      Hej!

      Jag har nyligen gått ut gymnasiet där jag studerade teknik. Ganska tidigt in i utbildningen kände jag att mitt val inte var riktigt rätt, men istället för att byta linje så stannade jag kvar. Resultatet av detta har blivit att jag inte har...

      Anna: : Hej Robert!du skriver bl.a "Kurserna som jag saknar är följande: biologi 1 och 2, kemi 2 samt fysik 2." då antar jag att du redan har godkänt betyg i Matematik 4... Läs hela svaret
    • Susanna

      vad menas med områdesbehörighet A7 ?

      Hej, vad menas det när det står grundläggande behörighet + matte 2b (områdesbehörighet A7) ? När jag kollade upp det står det mattematik 2b och fysik 1 måste jag då läsa fysik 1 för att blir behörig ?

      Anna: : Hej,om behörighet beskrivs som du uppger i din fråga: Grundläggande behörighet + matematik 2a/2b/2c men sedan står "områdsbehörighet A7" så är jag rätt... Läs hela svaret
    • Linda

      Meritpoäng i slutbetyg?

      Hej! Om jag har ett slutbetyg utfärdat efter 2010, gäller meritpoängen för kurser som jag läst i det nya betygssystemet också? Jag har läst Psykologi A, som då ger mig 0,25 i meritpoäng för områdesbehörighet 5 (gamla systemet). Men jag även läst Psykologi 2a och Samhällskunskap 2 i...

      Mikael: : Hej Linda, i det nya betygssystemet är det endast moderna språk 3och4, engelska 7 och högre kurser i matematik som ger meritpoäng. Var god läs info på gymnasieguiden.se/meritboka tid med syv på... Läs hela svaret
    • Markus

      Områdeskurs - gäller de fortfarande och HUR?

      Hej! Jag har planer på att gå jurist och försöker nu pussla ihop vad jag ska läsa för att få upp mina meritpoäng till max. I och med detta stötte jag på fenomenet med meritpoäng för områdeskurser. Jag förstår att...

      Anna: : Hej Markus,med gymnasiereformen Gy2011/Vux12 skedde det stora förändringar. Men hur som helst går det inte att skaffa sig Nya meritpoäng genom Områderskurser. De som redan har... Läs hela svaret
    • Emelie

      Fysioterapeut - plugga meritkurser privat?

      Hej! Jag vill gärna komma in på fysioterapeut programmet. Mitt snitt ligger någonstans runt 17-18 men behöver höjas ytterligare för att ens kunna ha en chans att ta sig in. Jag gör högskoleproven vid varje tillfälle men känner att när...

      Julia: : Hej Emelie, tyvärr blir det inte alls aktuellt för dig. Jag ska förklara: Meritpoängen enligt "områderskurserna" har de personer som redan har betygen i de "gamla kurserna" som till exempel... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga