Alina
    Jo det är så att jag går i 9an och jag är intresserad av naturvetenskaps programmet men det händer ofta då jag tänker att det inte kommer att funka för jag är låg i matte. Jag har E på matte men c eller b på de andra ämnena iksv NO.
    Jag kan plugga om jag vill men jag gör det inte så mycket och jag säger till mig själv att jag kommer att plugga och ändra på det till slutet av nian och gymnasiet men om jag inte gör det och inte lyckas så bra i natur vad händer då? Får jag gå om? Sluta?

    Jag har 260 i merit utan modersmål merit där jag har A.

    Personligen så hatar jag matte när jag inte fattar men jag gillar det när jag kan men ändå så övertänker jag på prov och sabbar det!

    Jag har tänkt på ekonomi och samhälle-internationellt för det är ju lixom roligt men jag är en sån som tänker på framtiden mer och de yrkena i de två programmen verkar inte vara så lovande. Jag hade tänkt på att bli tandläkare om det blev extra svårt annars vill jag försöka hela vägen till läkare. Men saken är att jag är rädd att jag ger upp och inte klarar det! Vad ska jag göra?

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Alina,

    matten är tuff på naturvetenskapsprogrammet; det är det avancerade spåret man läser och i snabb takt. eleverna som har C betyg eller lägre i matte från åk9 brukar ha det extremt tufft; ofta får de F betyg i matte 1c (som sätts redan kring jul i åk1) och byter program - söker om till åk1, till nästa år och får gå om årskurs 1 på gymnasiet på ett annat program.
    Det är egentligen inte rätt, tycker jag, att endast E i matten från åk9 ger ändå möjlighet att komma in på Naturvetenskapsprogrammet, för att eleverna som endast har E i matten, klarar sig inte på naturvet.programmet... Men att "klara sig" menar jag - får godkända betyg. Visserligen får man läsa vidare till nästa årskurs,  även utan godkända betyg, men får då Studiebevis i slutet av årskurs 3 som inte ger Grundläggande behörighet; man kan, alltså, inte komma in på någon högskoleutbildning. 
    ***********

    Du kan se innehåll i mattekurserna på www.matteboken.se
    På Naturvetenskapsprogrammet, inriktning naturvetenskap läser man till och med matematik 4. Och man läser dessutom i snabb takt. Matematik 1c, 2c, 3c och 4 läser man under årskurs 1och2 för att under årskurs 3 ge utrymme att läsa valbara kurser matematik 5 och matematik specialisering. 

    **********
    Om du inte är god "kompis" med matten, men vill på sikt bli läkar eller tandläkare, rekommenderar jag Vård- och omsorgspogrammet.  På VO >> kan man bli behörig till sjuksköterskeprogrammet och till många andra högskoleutbildningar, såsom arbetsterapeutprogrammet, fysioterapeutprogrammet, audionomprogrammet mm. Med kompletteringar efter gymnasiet kan man bli behörig till läkar- och tandläkarprogrammen. 

    Efter VO har man många olika möjligheter; man kan bl.a söka till yrkeshögksola - för att bli Specialistundersköterska >>, Apotekstekniker >>, Steriltekniker >> eller Tandsköterska >>.

    Frågor och svar taggade med 'yrkesbeskrivningar' (3 st.)

    • SYV-besökare

      Liknande yrken på framtid?

      Hejsan, jag uppskattar sajten www.framtid.se där det finns ofta mycket bra information om många yrken. Men jag har en fråga: ibland känns det att "liknande yrken" inte är så jätteliknande. Hur tänker ni kring "liknande yrken", hur väljer ni vilka som ni påstår är "liknande"? Tack på...

      Daniel: : Hej och tack för din uppskattning av våra insatser! Det värmer!Angående yrken på www.framtid.se så är det en viktig och intressant fråga. Men också svår att besvara. Yrken kan... Läs hela svaret
    • Sven

      Undrar Vem är Elin som sammanfattar?

      Hej! Jag brukar läsa frågor och svar på den här sajten, vilket jag tycker är mycket lärorikt. Ni ger många bra svar! Tack för det. Jag ser också att ni i era svar ofta hänvisar till sajten www.framtid.se med diverse beskrivningar av olika...

      Kristoffer: : Hej Sven!Tack för att du gillar och använder våra webbsidor.När det gäller din fråga om Elin så är det en av våra skribenter som lägger upp material på... Läs hela svaret
    • Eva

      Hur god chans har Jag att komma in på utbildningen?

      Hej, Jag är intresserad av att söka ett program till hösten 2021. Jag kommer då att söka med gymnasiebetyg utan komplettering (BI). För hösten år 2020 ligger BI på 17,36. Jag har 17.34. Tidigare år har antagningspoängen varit lite...

      Mikael: : Antagningsgränser kan gå upp eller ner, av olika anledningar. Om du kan göra Högskoleprovet gör det! Om du kan höja ditt meritvärde och prövas även i BII, är det också en fördel för dig! I varje urvalsgrupp har du en ny chans.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga