Privat
    Hej!
    Jag har tänkt att studera vidare efter gymnasiet och då ska det vara något som har med data och programmering att göra. Jag är lite osäker på vad de två programmen innebär, vad är skillnaden mellan de och vilket program kan man säga är "bättre" än det andra? Vart och vad kan man jobba med efter de två utbildningarna? Är tacksam för så mycket information som möjligt.
    Mvh

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Privat,

    både systemarkitekt>> och systemvetare är yrken inom Databranschen och branschen utvecklas så otroligt snabbt; t o m helt nya yrken tillkommer. Utbildning som du ska gå på högskola är på mellan 3 och 5 år - på så lång tid går det inte inom Databranschen säga ngt. med någon större säkerhet, över huvudet taget.

    Mitt råd till dig är att du läser noga det som står på respektive utbildningens egen hemsida och vid frågor kontaktar studievägledare och/eller utbildningsansvariga på respektive utbildningen.
    Du kan söka alla de olika utbildningar samtidigt men inom högskoleutbildningar måste du prioritera - i första hand, i andra hand... men söker du samtidigt även utb. inom yrkeshögskolan - kan du söka obegränsat antal yh-utbildningar, eftersom man inom yrkeshögskola söker direkt till utbildningen och kan på så sätt söka alla yh-utb i första hand.
    Utbud av yh-utb finns på www.yhguiden.se och i febr kommer det nya yh ut, efter beslut från Myndigheten för yrkeshögskola.

    Hälsningar

    Peter syv

    • Mikael : Håller med! Extremt svårt att säga ngt. om databranschens yrken och möjligheter på arbetsmarknaden pga mycket snabb utveckling inom branschen.
    • : Tack så mycket för svaret. Jag har en till fråga, i vilken av respektive utbildningarna kan man studera upp till master? Vad jag vet är att man inte riktigt kan gå vidare till master när det gäller systemarkitekuturbildningen eftersom det är en yh-utbildning, eller har jag fått fel information? Och gäller det samma sak får systemvetare? Kan man bli mjukvaruarkitekt om man pluggar till systemarkitekt eller är systemarkitekt ett namn för hela yrket?
    • Julia : Yh-utbildningar hittar du på www.yhguiden.se ; om du hittade utbildning på www.studera.nu eller på www.antagning.se - då är det en Högskoleutbildning. Utbildningar med samma namn kan finnas inom olika skolformer. Du kan också skicka snabb-/direktlänkar till info om just de utbildningar som du är intresserad av, då kan vi se i vilken utbildningsform den utb. finns.
    • Julia : För att kunna läsa till master sen, måste du först ta ut KANDIDATEXAMEN = 3 årsstudier på högskolenivå, men inte alla treåriga studier leder till Kandidatexamen; ex. jag själv läste i 3 år på studie- och yrkesvägledarprogrammet men fick ej Kandidatexamen för att ett av villkor i min utbildning inte var uppfylld, nämligen att det är minst hälften, dvs 90 högskolepoäng, som måste vara inom ett och samma ämne, Huvudämnet. Vi hade färre än 90 hp i ett och samma ämne inom vårt program och jag som SYV fick ut SYV-examen, men ej kandidatexamen. Trots mina 3åriga studier med godkänt resultat på högskolenivå kan inte jag söka till masterprogrammet utan att först komplettera och ta ut kandidatexamen.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med '#linje' (4 st.)

    • Alva

      Kan jag byta till skolförlagd utan att gå om?

      Jag har gått lärlingsutbildning vård och omsorg nu hela 1an, och undrar nu om jag möjligtvis skulle kunna byta till skolförlagd vård och omsorg i årskurs 2 utan att behöva gå om ett helt år. Eftersom vi läser samma kurser, borde det väl gå att hoppa direkt in i 2an? Jag ska alltså inte byta...

      Anna: : Hej Alva!Erbjuder din gymnasieskola möjlighet att läsa VO-programmet som icke-lärling? I så fall ser jag inga hinder att du skulle kunna efter första året som lärling... Läs hela svaret
    • Ane

      Är det möjligt att höja sig?

      Är det möjligt att höja poängen från tex 280 till 300 (eller lite mer) på en termin för att komma in på gymnasiet+linjen man vill gå på? Undrar

      Mikael: : Det är inte omöjligt. Gör ditt bästa i varje ämne och vi håller tummarna! Lycka till!
    • Micaela

      vilka högskoleinriktningar finns det ?

      Som sagt så undrar jag hur man får reda på vilka högskoleinriktningar som det finns som man kan gå efter gymnasiet. T.ex linjen samhäll, när man har gått den linjen, vad kan man då gå för inriktningar i högskolan ?

      Lena: : Hejsan, oj, det finns väldigt mycket du kan läsa efter ett Samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, du kan t.ex läsa till yrken som psykolog, lärare, polis, lärare, journalist, eller fortsätta läsa kurser inom... Läs hela svaret
    • Micaela

      vilken linje borde jag välja ?

      Som sagt så vet jag inte riktigt vilken linje jag borde gå, när jag blir äldre så skulle jag gärna vilja jobba på något cafe. Jag har sommarjobbat och praoat på olika cafeer. och känner verkligen att det är nått jag skulle vilja göra. Jag skulle vilja stå i kassan/ servera osv. Alltså så skulle...

      Lena: : Hejsan, men såklart du kan gå Restaurang/Livsmedel! Det verkar ju vara precis vad du skulle vilja göra. Det du kan göra är att välja till engelska och svenska i tvåan och trean - då har du även en högskolebehörighet när du går... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga