SYV-besökare
    Hej, jag fick en fråga från en komvuxstuderande:
    hen menar så här... från och med juli 2020 kommer man inte ha möjlighet att få slutbetyg från komvux; har läst om det på riksdagens hemsida men förstår inte riktigt. Jag skulle bli ju väldigt tacksam om ni kan ge mig era tydliga svar på följande frågor:
    ×Varför får man inte slutbetyg inom komvux från och med juli 2020? , vad får man då?, vad är orsaken till att politikerna har bestämt så?
    Tack så mycket på förhand?
    Mvh

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej,
    "deadline" för att få ut ett Slutbetyg från komvux fanns ett par gånger förut också, men blev sedan, i sista stund, framflyttad. Vet ej om det blir ännu en framflyttning, det är inte omöjligt. Men det är också möjligt att "deadline" 1 juli 2020 blir det definitiva/slutgiltiga. Efter det datumet är det EXAMENSBEVIS som gäller med lite högre krav.
    *** Redan nu (och sedan flera år) är Slutbetyg - ett Undantag och inte en regel. Regeln är att man läser mot Examensbevis.

    Vi rekommenderar att göra studieplanering tillsammans med SYV på komvux i den kommunen där hen som vill läsa mot slutbetyg eller examensbevis, är folkbokförd. SYV-en kan då direkt se om rektorn på komvux skulle kunna fatta beslut om Undantag och låta personen läsa mot ett Slutbetyg. En aspekt i detta är "tiden" - om det fattas väldigt många kurser/poäng, då kommer man inte att hinna innan 1 juli 2020: då ska man direkt göra studieplanering mot Examensbevis.

    *** En annan del av frågan om varför politikerna har bestämt så... så tror jag att det är pga Gymnasiereformen 2011-12; ungdomar som började på gymnasiet hösten 2011 började läsa Nya kurser i ett Nytt betygssystem (E till A betyg mot tidigare IG-MVG skalan). Kurserna bytt namn och högre krav började ställas, bl.a blev det obligatoriskt med ännu en kurs i svenska och engelska för behörighet till högskolan.
    Och Komvux/vuxenutbildningen skulle "hänga med" enligt komvuxreformen 2012. Examensbevis blev standard och Slutbetyg fick man enligt rektorsbeslut (på undantag) få, om man sedan innan hade betyg i "gamla kurser" som inte kunde "omvandlas" eller vars omvandling medförde nackdel för den studerande.
    Efter 1 juli 2020 är tanken att alla ska läsa mot Examensbevis: både på ungdomsgymnasiet (vilket de redan gör sedan hösten 2011, alltså i 8 år nu) och på Komvux/vuxenutbildningen. 
    Ännu en aspekt i detta är "8-årsregeln": kurser/betyg som är 8 år gamla eller ännu äldre får et tas in i ett Slutbetyg... och nu har det gått lång tid och det blir allt fler personer som har någon kurs i det gamla systemet som skulle kunna tas in i ett Slutbetyg.
    Hälsningar
    D:

    Frågor och svar taggade med '75% av studietakt' (3 st.)

    • Emanuel

      Yrkeshögskolan?

      Hej, Jag undrar hur många timmar i veckan läser man på en yrkeshögskoleutbildning om den är på 75% ?

      Peter: : Hej Emanuel,75% studietakt = cirka 30 timmar/vecka (allt-som-allt, alltså lektioner, självstudier, inläsning, grupparbeten, skriva prov). Hur många lektionstimmar per vecka det blir kan bero på... men cirka... Läs hela svaret
    • Kajsa

      Har jag rätt till utlandsstudier?

      Hej, jag ska läsa distanskurser på olika universitet i Sverige och undrar lite hur det fungerar med utlandsstudier. Har jag möjlighet att läsa en termin utomlands genom en skola fast jag bara har läst en kurs via dem eller måste man läsa ett helt program?...

      Milla : : Hej Kajsa,läs gärna information på studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/att-aka-som-utbytesstudent och kontakta de Internationella koordinatorer för utresande studenter på de universitet i... Läs hela svaret
    • Henrik

      Hur mycket per vecka är 7,5p och 15p kurser?

      Hej, Jag har till hösten sökt några enstaka kurser. Jag kom in på ett antal kurser men det landade i att jag tackade ja till två kurser som jag fann intressanta. Grejen är den att jag inte vill lägga för mycket arbetsbörda på mig i...

      Milla : : Hej!Jag gissar på att kurserna du kom in på är högskole-/universitetskurser, stämmer det? Poängen och timmar räknas nämligen olika, beroende på vilken skolform det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga