Hanna

    Hej! Funderar på att läsa till socialpedagog. Finns både på högskola (3år) och på yrkeshögskola/folkhögskola (2år). Innehållet skiljer ju sig självklart avsevärt på utbildningarna. MEN efter utbildningen söker man samma jobb varjesej du läst på högskola elr folkhögskola? För och nackdelar? Är socialpedagog på högskola närmare socionom? Lite rörig fråga men hoppas ni förstår. Med vänlig hälsning, Hanna

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Hanna,
    jag vill börja med att säga att du kan gott söka till alla de olika utbildningar samtidigt och de olika ansökningar påverkar inte varandra; yrkeshögskola gör antagning till varje yh-utbildning själva och varje folkhögskola gör också en egen antagning; inom högskola får du söka upp till 12 alternativ och måste prioritera de alternativen. 
    Det går att bli antagen till minst en högskoleutbildning och samtidigt till många olika yrkeshögskole- och folkhögskoleutbildningar; skulle då få plats på flera utbildningar, kan du välja sen. Att man söker betyder ju inte att man kommer in, blir antagen, tyvärr - så sök gärna flera olika utbildningar samtidigt. 

    ***
    ang. skillnader mellan högskola-yrkeshögskola-folkhögskola
    Högskoleutbildningar är längre och mer teoretiska.
    Yrkes- och folkhögskoleutbildningar är kortare och är mer praktiska. 
    Yrkeshögskola är på Eftergymnasial nivå; på folkhögskola kan utbildningar på gymnasienivå finnas, alltså bör man kolla om det är gymnasial eller Eftergymnasial utbildning. 
    ***
    Efter utbildningarna i olika skolformer är det mycket möjligt att man kan få samma jobb med samma lön. Pga högskoleutb är längre, förlorar man också arbetsinkomst under den "extratiden" man läser; det är också svårare att få godkända betyg på Högskolenivå (pga det är högre nivå på studierna - man "gräver" alltså djupare och läser en del "ren teori" som ibland har lite med det jobbet att göra som man sedan ska utföra på en arbetsplats). 

    Yrkeshögskoleutb uppvisar mycket god resultat i att ge jobb; detta pga flera anledningar: yh förändras ständigt och anpassas till arbetsmarknadens behov; de innehåller mycket praktik; många får jobb på sina tidigare praktikplatser; yh får starta endast om läge på arbetsmarknaden bedöms som God eller Mycket god - så att folk inte blir arbetslösa efter utbildningen.

    Kika också gärna på
    fragasyv.se/info/behandlingspedagog-socialpedagog
    och
    framtid.se/yrke/socialpedagog

    Hälsningar
    Mikael

    Frågor och svar taggade med 'spåk' (2 st.)

    • Matilda

      Hur vet dom vilken level nivå av språk ska man ha?

      Hej! Med tanke på om man väljer ett nytt språk tex tyska 1. Hur ska gymnasiet jag börjar på veta att jag ska börja på tyska 1 och inte tyska 2 eller 3?

      Anna: : Hej!om du inte har läst tyska på grundskolan, då börjar du på Tyska 1, nybörjarkurs - på gymnasiet. Sedan, om läraren och du kommer överens om du kan så... Läs hela svaret
    • Simon

      Läsa moderna språk steg 1-3 på IB programmet?

      Hej syv! jag undrar om man kan läsa ett helt nytt språk, alternativ starta på nytt under gymnasiet .Jag vill gärna läsa steg 3, men kan inte göra det nu p.g.a slutat språk Kan man då läsa från början steg 1-3 under IB tiden på skolan, eller måste jag läsa på fritiden i någon typ av...

      Lena: : ...jag föreslår att du kontaktar det IB-gymnasium du tänker välja för att få den detaljinformationen - den har inte jag dessvärre. Men dom själv kan säkert svara på hur elever som vill läsa språk gör på programmet. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga