Anna
    Hej. Jag ska välja gymnasiet nu (vilket är ångestfyllt i sig men det tar vi någon annan gång). Jag har ungefär bestämt mig för att jag vill gå en musiklinje, förmodligen i Stockholm.

    Men efter gymnasiet vill jag förmodligen läsa till jurist. Det jag undrar är om min linje spelar någon större roll när man väljer vilka som ska få studera till jurist? Jag har förstått att jag får den behörighet jag behöver (+eventuella meritpoäng som jag planerar på att läsa till), men jag undrar ändå.

    Till exempel, säg att jag går ut med precis samma betyg och meritpoäng som någon som läst Ekonomi/Juridik. När vi sedan söker till universitetet, skulle personen som läste juridik väljas över mig, eller skulle det då kanske bli en slump vem av oss som kom in?

    Alltså, finns det någon nackdel med att gå musiklinjen om man vill bli jurist, om man ändå får den behörighet man behöver? Kommer jag få något slags bakslag för att jag väljer att gå musik?

    Tack på förhand.

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Anna! gymnasieprogram som man läste på gymnasiet spelar ingen som helst roll när man söker till juristprogrammet på högskolenivå. Är man BEHÖRIG, deltar man i konkurrensen om utbildningsplats med sitt MERITVÄRDE.

    Hälsningar

    Daniel

     

    Frågor och svar taggade med '#planering' (1 st.)

    • elev

      Kan man ersätta historia 1a1 med historia 1b?

      Hej! Om en elev går mot en yrkesexamen där historia 1a1 ingår som gymnasiegemensamma ämnen men vill istället ersätta det med historia 1b funkar det? Gäller komvux men då kan det bli överpoäng? Man ska ju ha läst minst 2400 poäng. Är det rektorn som bestämmer om man får göra så? Läser mot...

      Julia: : Hej Amina, det går att "klyva" Historia 1b in i Historia 1a2 och 1a1. Exempel - om en elev har betyg C i Historia 1b, får rektor besluta om att "dela"/klyva kursen och sätta samma betyg, dvs C i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga