Jelena
    Hej, jag har heltidsjobb och har godkänt betyg i SAS 3, men känner att jag vill bli bättre på svenska, som är främmande språk för mig. Jag kan också tänka mig läsa ngt. inom "business"/starta eget och/eller inom samhällskunskap. Jag bor och arbetar i göteborg. Mina arbetstider är på dagtid/kontors-tider. Jag vill inte att studierna blir allt för krävande pga jag har både heltidsjobb och familj att ta hand om. Har ni några tips? Tack!
    J.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jelena,
    om du är folkbokförd i Göteborg, är Komvux i Gbg - "din" komvux. Utbud av utbildningar på komvux i Gbg ser man på goteborg.alvis.gotit.se/Student/kurskatalog.
    Utifrån din frågeställning - så kanske "flexibla studier" kan passa dig i kurser som

    Du kan söka många olika kurser på komvux. Det är inte alls säkert att du blir antagen till alla dem... men förhoppningsvis - till någon eller några. Om du har heltidsjobb och familj, rekommenderas det att ha studier till max 50% av studietakt, inte mer. Om vi tar som ex. - en kurs á 100 poäng (de flesta kurser på gymnasial nivå är på 100 p.) - så skulle man läsa den på 100% av studietakt på fem veckor; på halvtid - på 10 veckor eller på 25% av studietakt - på 20 veckor.
    Det jag skulle rekommendera är att du antingen läser en kurs på 50% av studietakt eller 2 kurser på vardera 25% av studietakt (som max...). Detta för att du har både heltidsjobb och familj.
    Om jag förstår dig rätt, behöver du inte ha några betyg för behörighet till högre studier, utan du vill förbättra "din svenska" och lära dig mera, stämmer det?
    I så fall kan vilka som helst kurser bidra till ditt mål - då undervisning är På Svenska, lär du dig mer svenska eller tränar upp och "håller vid liv" den nivån i svenska språker som du redan har + alltid lär man sig ngt. nyttigt/intressant när man studerar ... det är i alla fall vad jag tycker.

     

    Jag ser att även kursen Textkommunikation, 100 p., erbjuds också på Komvux i Göteborg. Start 15 okt 2018; sista dag att söka 14 aug 2018.
    Om du ex. söker både Privatjuridik och Textkommunikation, som är 2 st. 100p-kurser - och kommer in på båda - kan du önska lägga upp dem på 25% av studietakt vardera; det blir på så sätt halvtidsstudier under 20 veckor.

    Frågor och svar taggade med '#bf' (3 st.)

    • Anja

      Kan jag bli psykolog eller terapeut efter barn & fritidsprogrammet?

      Hej! Jag går första året på BF och jag vill bli terapeut eller psykolog. Och jag vet att jag måste lägga till kurser om jag vill läsa psykolog men blir det samma sak när det gäller terapeut? Hur många kurser ska jag lägga till och...

      Julia: : Hej Anja,med "terapeut" kan man mena flera olika yrken, t.ex Arbetsterapeut, Fysioterapeut, Psykoterapeut, Massageterapeut (Massör) och det finns utbildningar till... Läs hela svaret
    • Elin

      Vilka program kan man byta till?

      Hej! Jag har en i min närhet som just nu pluggar första året på barn och fritidsprogrammet inrikting fritid hälsa. Han vill efter sommaren flytta hem igen och fortsätta plugga här men problemet är att det inte finns någon sådan linje i vårat område, vilka linjer kan han byta till utan att...

      Mikael: : BF liknar inte ngt annat program så pass mycket att det skulle vara möjligt att läsa åk 2&3 på ett annat program; man måste alltså fortsätta på samm program eller... Läs hela svaret
    • Elina

      Personlig tränare till en som vill flytta från sin lilla stad?

      Hej! Jag vill bli personlig tränare men vill inte utbilda mig här, alltså i en liten stad i norrland. Vars finns det ett gymnasium där man kan bli personlig tränare? Måste även ha någonstans att bo om jag vill flytta till en större stad.

      Lena: : Hejsan, Barn- och fritidsprogrammet kan under inriktning fritid och hälsa ha vissa kurser inom området personlig tränare även om du inte får en yrkestitel. Personlig tränare är något som du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga